Vader is ook goochelaar

Wat behoort tot de belangrijkste taken van een verstandige vader? Uiteraard, en ik ben blij dat u het hiermee eens bent: het goochelaarschap. Veel dingen – zoals op tijd uit bed komen, het tanden poetsen, goede cijfers halen op school enz. – kunt u laten liggen, maar het goochelen kan niet gemist worden.

Hier volgt een basistruc voor uw repertoire. Stel, u heeft twee kinderen, een meisje en een jongen. Zij vormen uw publiek. Verdere benodigdheden: een houten tafel (zonder kleedjes, bloemvazen e.d. erop) en twee muntstukken van 2 euro. Meer heeft u niet nodig om de jeugd versteld te doen staan.

U nodigt de beide kinderen uit tegenover u aan de tafel plaats te nemen. Om het schematisch weer te geven: u zit aan de noordzijde van de tafel (en u houdt uw benen bij elkaar!), en uw kinderen zitten aan de zuidzijde van de tafel. Of vice versa natuurlijk. Zodra zij gezeten zijn, zegt u: ‘En nu gaan we goochelen!’ Onmiddellijke blijdschap vervult uw kinderschaar.

U pakt uit uw jasje twee muntstukken – vroeger hadden we voor zulk werk de knaken, dat moeten we nu doen met muntstukken van 2 euro – en legt die muntstukken ongeveer 20 cm van elkaar, en ook ongeveer 20 cm van de tafelrand. U zegt: ‘Goed opletten!’  Hun aandacht is al gevangen, maar het kan nooit kwaad om ze nog eens extra in te pakken. U pakt nu in elke hand een muntstuk, door er met gestrekte hand overheen te gaan liggen, en dan uw vingers terug te trekken. Laat dit zien aan uw kinderen: u hebt in elke hand een muntstuk.

Nu zegt u: ‘Maar nu moeten jullie goed kijken wat er gebeurt!’ U legt de muntstukken weer op de tafel, gaat er weer met gestrekte handen overheen liggen, en grijpt weer die muntstukken beet. Maar! En hier komt de eenvoudige trucage. Weet u nog met welk been u vroeger afzette bij het verspringen op school? Dat was bij mij het linkerbeen. Kiest u dan ook voor de linkerhand. De vingers van uw linkerhand grijpen niet het muntstuk beet, maar schuiven het ongezien op uw schoot! U heeft beide vuisten nog op de tafel liggen, de linker zonder, de rechter mét munt. De ene munt ligt immers op uw schoot.

Schuif nu uw linker vuist richting uw beide kinderen. Met uw rechterhand gaat u op zoek naar de munt. U zegt: ‘Nu mogen jullie blazen op mijn hand!’ De kinderen blazen en u geeft nu een paar tikken met die linkerhand op de tafel en met de rechterhand vanonder de tafel. Uiteraard is het werk al verricht, maar u weet zelf ook wel dat het van belang is, de zaak nog wat te vertragen.

U laat tenslotte de linkervuist liggen op de tafel waar hij ligt, en haalt de gevulde rechter vuist tevoorschijn. U opent de linker vuist: daar zit niets in. Maar in de rechter vuist zitten nu TWEE muntstukken!

Veel geluk zal u geworden wanneer u deze truc van tevoren even oefent, met bijvoorbeeld uw vrouw.

4 Reacties

  1. Ben, dit is zo waar! Als je vader vroeger niet zo’n goochelaar was, had je nog wel een oom, neef of buurman die zulke dingen deed, maar die zijn tegenwoordig ook alleen nog druk met hun iPhone in de weer. Bij ons in huis doet de truc met de loszittende duim het ook nog steeds goed. Een ware klassieker.

  2. Dank voor de tip. Ik had een oom die een nauw aan deze verwante truc opvoerde.

    Neem een beker die tegen een stootje kan. En een servet dat groot genoeg is om deze beker in zijn geheel te bedekken en bovendien in dusdanig hard water is gewassen dat het in zijn eentje een vorm kan behouden, als u begrijpt wat ik bedoel. Plaats de beker onder het servet. Laat aan de kinderen die tegenover je zitten zien dat de beker onder het servet zet. Doe hier een tikkeltje geheimzinnig over. Schuif het servet met daaronder de beker naar ze toe en ligt het servet een heel klein beetje op. Ze moeten een beetje bukken om onder het servet door te kijken. Doe dit vervolgens ook zelf. Trek het servet naar je toe. Doe net alsof je zelf ook wat moeite moet doen om de beker te zien. Trek het servet zover naar je toe dat de beker op je schoot kunt vallen. Schuif het servet voorzichtig terug op zo’n manier dat het lijkt alsof de beker er nog steeds onder zit. Klem de beker tussen je knieën. Cirkel met je rechterhand boven het servet, houd je linkerhand hoog in de lucht en spreek een toverspreuk uit. Ram hard op het servet en doe tegelijkertijd je knieën uit elkaar zodat de beker op de grond valt en het lijkt alsof je hem er dwars doorheen hebt geslagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *