Het hoofd van Mark Rutte

April 2011. Het Jeugdjournaal. Diverse fractievoorzitters krijgen vragen van kinderen. Mark Rutte vertelt dat hij een groot hoofd heeft. Het was me nooit opgevallen. Maar inderdaad. Mark Rutte heeft een groot hoofd.

Mark Rutte heeft een enorm hoofd.

Hoe is het mogelijk dat dat iele nekje dat enorme hoofd kan tillen? Hoe is het mogelijk dat dat tengere lijf dat enorme hoofd kan dragen? Wat een hoofd. Het is een soort omgekeerd ei. Het omgekeerde ei praat. Het omgekeerde ei lacht. Het omgekeerde ei zegt iets belangrijk. Maar ik heb geen flauw idee wat.

Sinds ik weet dat Mark Rutte een enorm hoofd heeft, dringt niets van wat hij zegt nog tot mij door. Ik denk alleen: wat een gigantisch hoofd.

Reclamegigant P.J. Kleverman is oprichter van MVK en schrijft hier.

P.J. Kleverman

1 reactie

 1. Mark Rutte voelde zich dus voorheen zo eenzaam daar in het kabinet? Als ik hem al eerder hoorde toeteren dat wij Nederlanders allemaal van de EU moeten houden en dat het hier allemaal zo goed gaat doet hij me bijna denken aan Ebenezer Scrooge uit ‘Christmas Carol’ (1843).
  Deze gierigaard deed ook erg aan zelfbedrog en hij vond juist dat Kerstmis gewoon onzin was en maar moest worden afgeschaft. Hij buitte samen met wijlen Jacob Marley, zijn partner, iedereen uit waardoor de laatste zo ten gronde ging.
  Op Kerstmis kreeg Scrooge op een avond bezoek van de geest van Jacob Marley die hem het gruwelijke lot wilde besparen wat de laatstgenoemde onderging. Deze droeg over zijn gehele lichaam allerlei kettingen (gelijk naar de reuzenwolf Fenrir) die waren gesmeed uit hebzucht, bedrog, egoïsme, oplichterij, uitbuiterij, leugens enz. waarmee Marley zichzelf had gestraft!
  Om Scrooge deze bestraffing te besparen zou Marley rond middernacht drie tijdgeesten naar hem toe sturen uit het verleden, heden en toekomst. De Geest van Gisteren (deze lijkt op een jeugdig kind) neemt Scrooge mee naar het verleden om hem te tonen hoe hij zo gierig was geworden terwijl hij voorheen veel aardiger was.
  De Geest van Vandaag (deze lijkt op een weldoorvoede reus) laat hem zien hoe Bob Cratchit, de klerk van Ebenezer, met zijn familie in armoede leeft (al dreigt deze wel diens gehandicapte zoontje Tiny Tim te verliezen) en hoe gezellig Scrooge’s neef, Fred, het heeft met diens vrienden en familie.
  Als laatste duikt de Geest van Morgen deze lijkt sterk op Magere Hein) op die Scrooge met het eventuele overlijden van Tiny Tim en met zijn eigen dood confronteert.
  Hierna wordt de symbolische droom verbroken en komt Scrooge gelukkig tot inkeer. Hij begint dan op Kerstmis allerlei giften uit te delen, hij bezoekt de kerk en zijn neef Fred, geeft Bob Cratchit opslag en geneest Tiny Tim.
  Het was beter geweest als Rutte, en al zijn voorgangers; De Jong, Van Agt, Lubbers, Kok en Balkenende (die zich allemaal gedroegen als Ebenezer Scrooge) bezoek kregen van Jacob Marley (in de vorm van wijlen Wim Duisenberg) om hen op hun fouten te wijzen die Scrooge al eens maakte en ook Duisenberg fataal werden! Dan weten ze eindelijk eens waar egoïsme, arrogantie, (zelf)bedrog, hebzucht e.d. meestal toe zullen gaan lijden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *