Uit onze holen: over het Blogbal 2011

Brabanders houden hun woord. Koste wat kost. heb dat geleerd van René van Densen, hoofd van het illustere gezelschap Kutbinnenlanders. René had namelijk, tijdens de eerste editie van het Blogbal, aan een zeker iemand beloofd dat hij er op zou toezien dat de levensgezel van die zeker iemand op de taxi zou stappen. Maar de levensgezel van die zeker iemand had geen zin om op de taxi te stappen. Hij wilde naar huis lopen. Hij haatte taxi’s. Dat zijn huis vijftien kilometer verderop stond, deed er niet toe. Hij wilde lopen. “Laat ‘m”, zei ik tegen René van Densen, “het is een volwassen man.”
“Nee”, zei René van Densen, “ik ben een Brabander. En Brabanders houden zich aan hun woord.” Hij heeft het me wel tien keer op het hart gedrukt.

Anyways, dat was het einde van de legendarische eerste editie van het Blogbal. Wat daar aan vooraf ging was een glorieuze mislukking. Ik had genoten. Het Blogbal was een initiatief van onze eigen Oud Zeikwijf. Ze baalde ervan dat ze ooit het idee had gehad. Zoals je dat wel vaker hebt met goede ideeën. Je weet dat je iets verschrikkelijks op de hals haalt, maar het idee is te goed om het te laten liggen. Dus ging Oud Zeikwijf het Blogbal organiseren. In de Balie. Met eigen geld.

Toen ik binnen kwam was Bob de Duitser de Maanlichtsonate van Ludwig van Beethoven aan het spelen. Een prachtig stuk, daar niet van, maar niet bepaald een melodie waarmee je het soort Saturday Night Fever aanwakkert dat een begin van een feestje zo nodig heeft. De grafstemming zat er redelijk in, wil ik maar zeggen. De stemming werd wat beter toen de Blogparel werd uitgereikt, maar zakte weer tot ver onder het nulpunt toen de zus van Tara Elders besloot om fadoliederen te zingen waarvoor ze absolute stilte eiste. Haar gitarist legde voor aanvang van het laatste nummer uit dat de componist na voltooiing van dit lied zelfmoord had gepleegd. Tijdens het nummer schreef iemand op de twitterwall, die achter het duo hing, dat hij, al luisterend, steeds beter begreep waarom de componist een einde aan z’n leven had gemaakt.

Daarna begon het gezellig te worden. Ik sprak een aantal blogvrienden die ik nog nooit in levende lijve had ontmoet. Bert Koenders kwam nog heel even binnen. Terwijl ik met Sam Gerrits en met Kale Ries aan het praten was, kwam Jojannek van PowNews eraan. Ineens stond ze voor m’n neus. Sam Gerrits en Kale Ries schoten schielijk weg. Ik stond te trillen op m’n benen. Het is vrij confronterend, zo’n camera voor je mik, en Jojanneke blijkt in het echt twee koppen groter te zijn dan ze op tv lijkt, wat betekende dat ze drie koppen boven mij uitstak. Ik ging in de bloggersnerd-modus hangen, wat ideaal was, want zo kon ik als kop van jut dienen. “Bloggers verlaten hun holen”, was de aankondiging op PowNews de volgende dag. Direct geïnspireerd op mijn holbewonersbaarddracht.

De rest van de avond verliep uitstekend. Meisjes op stelten met paardenhoofden liepen door het publiek heen. Er was een overdaad aan bitterballen. In een bijzaaltje zat de illustere Bas Taart (van Retecool) met wat jonge bewonderaars te praten. René van Densen maakte een filmpje voor Erik Hannema. Oud Zeikwijf zat zich op te winden over haar glorieuze mislukking omdat de gezelligheid zich hoofdzakelijk buiten de feestzaal afspeelde. Hoof danste als Boney M. Onze eigen Kippfest gaf samen met zijn Teutoonse Babe een Vuvuzela-concert dat vanaf de eerste seconde legendarisch genoemd mocht worden. En ik, ik praatte wat en dronk wat en genoot van een avond die onmiskenbaar iets magisch met zich meedroeg. Niet iedereen herkende het. Maar ik wel. En een aantal anderen gelukkig ook.

Ik weet niet meer of het René gelukt is om die levensgezel van een zeker iemand op de taxi te zetten. Ik denk het wel, want hij is een Brabander. En Brabanders houden hun woord. René heeft trouwens de organisatie op zich genomen van de tweede editie van het Blogbal, dat dinsdag 13 maart zal plaatsvinden. Hij belooft dat het een geweldig feest gaat worden. We zullen hem dus maar geloven. Want René is een Brabander. En u weet wat ze over Brabanders zeggen. Kom ook, kortom. U hoeft niet zelf te bloggen. Ook als u enkel leest, bent u van harte welkom.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

29 Reacties

 1. Voor meer grafstemming: Bob de Duitser komt terug, op speciaal verzoek van de organisatie. Met een ietwat ander repertoire, dat wel.

  (De muzikant bij de zangeres was ook een pianist, geen gitarist.)

 2. Ik vind het nog steeds het beste feest aller tijden omdat iemand (lees: Oud Zeikwijf) mij de mogelijkheid gaf om met een vuvuzela door een versterker te blazen. DOOR EEN VERSTERKER. Waar maak je dat nog mee?

 3. En wat wordt het repetoir? Scott Joplin en andere ragtimers? Als de mensen maar begrijpen dat er gepraat mag worden want de plechtstatige eerbied waarmee er naar good old Ludwig Van werd geluisterd, was mij iets te gortig.

  1. Een of andere troela heeft toch al in haar eentje besloten dat dan aan de bar een zooitje tassen worden uitgereikt aan haar lezers dussss… Plechtig luisteren zal er wel niet meer inzitten dit keer. #endatismaargoedook

  2. Van de plechtstatige eerbied heb ik niet zo veel gemerkt. Ik was te veel met mezelf bezig. Er mag doorheen gepraat worden, graag zelfs. Dan vallen de verkeerde noten niet zo op.
   (Ik zal een bordje neerzetten. “U mag er doorheen praten”.)

 4. PLAKKEN JULLIE WEL ALLEMAAL EEN STICKER op je trui MET JE NICK EROP????? Hoe moeten we jullie anders herkennen? Huh? Huh?

 5. Er is zelfs een Belgische blogger die in Spanje woont die een doneeraktie op poten heeft gezet om obver te komen voor het blogbal! Heus!

  @OudZeikwijf Het is het stukje Barcelona-Eindhoven dat mij de das omdoet. 20 mensen die 10 euri doneren zijn voldoende. @timatweets— Tom Lievens (@vandepotgerukt) March 7, 2012

 6. Ik had als act bedacht dat ik een panfluitoptreden op de vagijn van Renske De Greef ga plegen. Heb 50% toezegging voor mijn act. *Wacht geduldig op het commentaar dat ik LEGENDARISCH was in 2011*

 7. Dames en heren bloggers, weet u dat René van Densen naar het Boekenbal mag (vorig jaar was ie daar ook) maar dat hij het verkiest om op het Blogbal te blijven omdat het er leuker is? HAHAA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *