Terreur

Velen dachten dat het verschijnsel definitief was uitgestorven en meenden ontspannen achterover te kunnen leunen, maar de zwartkijkers kregen weer eens gelijk. Want het is terug. Zoals bekend zijn er in en om Dirkswoud vele weilanden waarin paarden en pony’s vrij kunnen rondlopen. Dat was in de vorige eeuw ook al zo. Maar steeds vaker gingen mensen de dieren zonder kennis van zaken voederen, meestal met etenswaren die anders in de afvalemmer waren verdwenen, en niet zelden werden de arme beesten daar ziek van. De PDD [Partij Dirkswoudse Dieren] luidde de noodklok en na zes maanden keihard actievoeren werd in de gemeenteraad een wetsvoorstel aangenomen waarin het iedereen behalve de eigenaren [en hun directe familieleden en familieleden in de tweede graad, plus maximaal twee meerderjarige gasten] verboden werd de dieren van voedsel te voorzien. Tevens werden vanaf dat moment bordjes met het opschrift ‘Niet voederen aub’ in ieder weiland verplicht gesteld, zodat niemand kon beweren niet van het verbod op de hoogte te zijn. En het hielp. Tot 2 April 1972, een zwarte datum in de Dirkswoudse geschiedenis. Want op die dag trok een opgevoerd Volkswagenbusje een spoor van terreur door de meestal zo vredige gemeente. Ooggetuigen meldden dat de inzittenden gemaskerd waren en bij ieder weiland razendsnel uitstapten, de dieren illegaal voederden om zich vervolgens met rokende banden uit de voeten te maken.Verscheidene paarden en pony’s kregen maagklachten en een oude ezel moest zelfs op de intensive care beademd worden. Gemeentewoordvoerder Bert Jansen sprak van ‘voedercriminogeen vandalisme’ en stelde intensieve politiesurveillances in het vooruitzicht. Er werden buurtwachten in het leven geroepen en de meeste boeren lieten door Beveiligingsbedrijf Hoogeboom bewakingscamera’s op hun grondgebied installeren. De maatregelen bleken voldoende om het ongewenste verschijnsel de kop in te drukken want het busje werd nadien niet meer gesignaleerd. Maar… gisteravond werd een pony illegaal gevoederd door ’twee gebivakmutste mannen in een tweedehands Porsche’. Met biologisch-dynamisch brood uit de reformwinkel. Aangezien zoals bekend dit brood een dichtheid heeft die vergelijkbaar is met die van een zwart gat, bezweken de poten van de onfortuinlijke pony door het immense extra gewicht en moesten alle vier z’n knieĆ«n in het rekverband. Gemeentewoordvoerder Bert Jansen – inderdaad, de zoon van – achtte het te vroeg om te bepalen of hier sprake is van een eenmalig incident of dat het de voorbode is van een ‘nieuwe golf van voederterrorisme’. Het feit dat eerder genoemd brood onder de wapenwet valt noemde hij ‘een punt dat nader bestudeerd moet worden’. Hoe deze kwestie zich verder gaat ontwikkelen is nog onduidelijk, maar wij blijven u uiteraard op de hoogte houden.

3 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *