Hoe hebben ze het gedaan?

Het is ze dan toch gelukt. Het Eerste Achttal van Schaakvereniging St. Clara uit Dirkswoud, dat speelt in de allerlaagste klasse van Noord-Holland, een klasse waaruit men niet meer kan degraderen, heeft vorige week de eerste zege behaald uit haar geschiedenis. Het was nipt (5-3), maar nipte zeges zijn ook zeges.

Gespeeld werd tegen Schaakvereniging Warmenhuizen, dat een sterk team op de been had gebracht. Het team werd enthousiast onthaald in Dirkswoud, terwijl de Dirkswoudse schakers nog bezig waren gelden te verzamelen. Schaken is een goedkope sport, zegt men wel eens, maar wanneer men in een fase zit van voortdurende verliezen, dan blijken de kosten toch nog behoorlijk te kunnen oplopen. Daarbij bleken de Warmenhuizers ook nog eens niet te vermurwen: ze wilden absoluut niet vóór de match met de Dirkswoudenaren ‘aanzitten’ in enige horecagelegenheid. Niet dat dit het gewenste effect zou hebben gehad: bij eerdere gelegenheden hadden andere teams daar wél in toegestemd, en het had geen winst opgeleverd voor de Dirkswoudenaren.

De Warmenhuizers wilden ‘lange halen maken en gauw thuis zijn’. Men ging dus meteen aan de borden zitten, en na een half uur al was de stand 0-3. Toen de situatie weer zo slecht dreigde te verlopen (afgaande op de spelverlopen op de andere vijf borden zou een eindstand van 0-8 zeer normaal zijn), stond Eerste Bordspeler Henk Leenstra op, om te overleggen met de Eerste Bordspeler van Warmenhuizen. Wát hij precies in het oor van zijn tegenstander fluisterde, kunnen wij niet weten (al is wel duidelijk geworden dat zijn tuiniersbedrijf enorme partijen groenblijvende klimplanten in Warmenhuizen heeft aangelegd), maar wél kunnen wij zeggen dat vanaf dat moment de vijf resterende partijen op een hopeloze wijze werden verloren door de Warmenhuizers. Men liet zijn dame ‘in’ staan, zag het eenvoudigste matpatroon plotseling niet meer, enzovoorts. De speler van het Achtste Bord moest opeens zo lang nadenken over het terugnemen van een toren, dat hij in tijdnood kwam en dus verloor.

Wij geloven niet dat de KNSB nog zijn invloed zal willen doen gelden. Deze uitslag staat vast. Voorzitter Kees van Lienen verwoordde het in De Dirkswoudenaer als volgt: ‘Men zal nog lang de maand maart van het jaar 2012 aanhalen in schakerskringen. De winst van ons Eerste Achttal, dat voorlopig nog op de laatste plaats staat, kan het begin zijn van een ware opstanding! Sint Clara Dirkswoud zal een náám worden in de schaakwereld. Wij danken de mannen van aanvoerder Leenstra voor hun niet aflatende inzet en hun onverzettelijkheid, die uiteindelijk dit succes hebben opgeleverd. Wij keuren echter de nachtelijke braspartijen die op dit succes zijn gevolgd niet goed. Het oude postkantoor, dat weliswaar leegstond, had niet overmeesterd behoren te worden en wij betreuren alle schade die is aangericht aan het voorportaal. De oplossing van de schaakpuzzle van vorige week luidt: 1. Db4!’

1 reactie

  1. Voorzitter J. ( ‘Janus Paardensprong’ ) Schollekop  van de Scharrenveenster Schaakvereniging Ons Genoegen, geeft
    in het zojuist verschenen clubblad ‘ De opening’ lucht aan zijn verontwaardiging over deze gang van zaken.
    ‘ Dit stínkt me toch een partijtje, mensen..eenieder die dit niet ziet
    heeft een enorm bord voor z’n kop !’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *