Het Blogbal: nieuwswaardig of niet?

Het Blogbal is geweest en dat hebben we geweten ook. Van alle kanten is het jaarlijks terugkerend evenement (voor de leek: het antwoord van de Blogosphere op het Boekenbal) in blogs, tweets en facebookberichten besproken. Met een patroon dat, net zoals vorig jaar, zich kenmerkte door in eerste instantie (dezelfde avond of de dag erna) een aantal negatieve stukken die ermee de vloer aanveegden, vervolgens de beelden die boekdelen spraken (“goh, het lijkt wel of ze zich kostelijk amuseren”), waarna de stukken neutraler van toon werden zo niet lovend.

Wat dit jaar het grappigste was, was de actie van een normaliter lieftallige blogster die eerst een lovend stuk had geschreven, maar die de ochtend erna besefte, waarschijnlijk na het lezen van een paar negatieve verslagen, dat ze niet scherp genoeg was geweest en haar log met een laagje keiharde kritiek oversausde.

Op meer dan 50 logs (na de 59ste ben ik gestopt met spotten, een mens moet soms ook gewoon werken), is het Blogbal 2012 zodanig besproken door de online community. Geen slechte score. Wat ze te melden hadden was ook zeer opmerkelijk: er bleek HARDCORE PORNO op het Blogbal te zijn gedraaid – u leest het goed – in close up op een muurgroot scherm. Ook was, naast de nodige bobo’s de neus van de zalm van Blogland aanwezig, en was er de heuse uitreiking van een bloggersprijs, waarvan de stijl, begrijpelijkerwijze, niet in ieders smaak is gevallen, maar die toch, ondanks alles, werkelijk heeft plaats gevonden, en ook nog via democratische lezersnominaties. Bijzonder is zeker dat op het Blogbal niet alleen naar hartenlust is geswingd, maar ook ouderwets geschuifeld. Kom daar maar eens om bij het Boekenbal. Van dit alles is geen woord gerept in de gangbare media, die de rest van het jaar actief surfen om online nieuws over te nemen.

Vindt u dat niet opmerkelijk? Ik wel. In mijn optiek is bij dezen mijn beweegreden om het Blogbal tegen heug en meug te blijven laten plaatsvinden bekrachtigd: bloggers worden verzwegen, genegeerd, onder het tapijt geschoven. We tellen niet mee. Daar is actief beleid over gevoerd. Afspraken in persredacties. Over het Blogbal berichten? Dat. Mag. Niet. Een potje gratis zitten schrijven voor Jan en alleman? “Dat pikken we niet”. Hoe spraakmakend bloggers ook bezig zijn, ze zullen worden doodgezwegen.

Dus werd er op 14 maart bericht over burenruzies in Amsterdam West, over ambtelijke fitties in Oost, over oud nieuws dat eindeloos herkauwd werd, maar over het Blogbal: geen woord. Collega bloggers, wees dus welkom met uw al dan niet zure stukjes. Hartelijk welkom zelfs. U schrijft er tenminste over. Het Blogbal is immers echt wel nieuwswaardig, al doet de gevestigde pers steeds meer alsof dat niet zo is.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

4 Reacties

  1. Bloggers zullen altijd kritiek leveren, daar leven ze van.

    Ik vraag me af of de “grote” blogsites er bij betrokken moeten worden. Je weet wel sargasso, geenstijl, frontaalnaakt, etc. etc. Een beetje lobbyen en pappen in die richting. Dat is een kwestie van strategie: wil je de “gevestige bloggersorde” erbij hebben?

    Voor de nieuwswaarde is het volgens mij belangrijker dat je een connectie hebt met deze of gene dan hoe het bal wordt uitgevoerd. Toen ik ooit als puber in een ska-band speelde kregen we een paar artikelen in de krant omdat de drummer een journalist goed kende.

  2. @ Bob. Het lijkt me dat GeenStijl niet het soort blog is waarmee je gelieerd wilt zijn. Die kun je beter rechts laten liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *