Onthaasten [1]

Vandaag: het koken van een ei [in het onderhavige geval is sprake van een kippe[n]ei omdat dit in onze contreien het vaakst geconsumeerd wordt. Voor eieren van ganzen, eenden, zwanen enzovoort gelden andere kooktijden].

Benodigdheden: een pan, een ei, water.

De pan
Een pan om eieren in te koken hoeft niet aan bijzondere eisen te voldoen. In het algemeen kan men stellen dat de pan water moet kunnen bevatten zonder te lekken en verhit moet kunnen worden op een fornuis of andere warmtebron. Wel is het met het oog op het energieverbruik raadzaam de grootte van de pan aan te passen aan het aantal te koken eieren, dus een klein pannetje voor 1 a 2 eieren, een wat grotere pan voor 3 a 4 eieren enzovoort. Verder moet de pan uiteraard voorzien zijn van geïsoleerde handgrepen die brandwonden aan vingers en/of handen voorkomen, maar dit zal doorgaans het geval zijn aangezien pannen die deze voorziening ontberen vrijwel nergens meer verkocht worden.

Het ei
Er zijn heden ten dage vele soorten eieren verkrijgbaar. De bekendsten zijn het kooiei [70%], het scharrelei [16%], het vrije uitloopei [14%] en het biologische ei [1%]. Ook zijn er soorten die hun naam danken aan het voer dat de kippen te eten krijgen, bijvoorbeeld het maïsei en het viergranenei. Het kiezen van de eiersoort is een persoonlijke zaak waarbij factoren als smaak, kleur van de schaal, prijs en ethiek een rol kunnen spelen, maar bedenk dat een duurder ei niet altijd een beter ei is.

Het water
Voor het koken van eieren kan worden volstaan met gewoon kraanwater. Sommige topkoks koken in mineraalwater of zeewater en beweren dat dit de smaak van het ei in positieve zin beïnvloedt, maar er is geen empirisch bewijsmateriaal voorhanden dat deze stelling kan ondersteunen.

Wordt vervolgd.

12 Reacties

  1. de essentie ontbreekt: hoe lang het ei te koken? En dan rekening houdend met wanneer het ei aan het water toe te voegen: bij koken van het water.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *