Je maakt dat doek

Achter H & H zitten Harm en Henk Pontinga, schilders te Dirkswoud. Aan de Noordervaart staat hun ‘werkpaleis’. Dat klinkt een beetje als ‘werkplaats’ in het Dirkswoudse dialect, ze wilden het geen atelier noemen. De broers doen hun werk al sinds 1977, ook naar volle tevredenheid van de Dirkswoudenaren die hun diensten inkopen. Hun laatste openbare werk was bijvoorbeeld het dak van de varkensschuur van boer Haarms, waar in zeer grote letters God stierf! is aangebracht, hetgeen niet naar tevredenheid van de lezers van het Reformatorisch Dagblad was. ‘Laat ze zelf dan maar iets anders op hun dak schrijven,’ reageert de nuchtere Haarms.

H & H doen al uw schilderwerk, en u begrijpt nu meteen waarom Dirkswoud er zo vrolijk en fris uitziet. H & H werken tegen zeer concurrerende prijzen, en sinds kort zandstralen ze ook uw dak of uw gevel. Zoals het platte dak van een bungalow aan de Oosterzij, dat ze hebben schoongemaakt en vervolgens hebben beschilderd met een hand waarvan de middelvinger is opgestoken, met ernaast het woord Gajes!

Harm zegt over de kunstwerken: ‘Je zou het house art kunnen noemen, ik noem het liever: living art. Onze stijl? Tja, dat weet ik niet zo goed. Als de mensen een jong grijs katje of een hondepuppy op hun dak of hun gevel geschilderd willen hebben, dan doen we dat. We krabben de kozijnen af, we beschilderen ze en we vragen: wilt u ook niet een schilderij op uw gevel? En wat voor schilderij dan? De meeste mensen willen wel een schilderij, en zo is Dirkswoud de afgelopen 25 jaar beschilderd. Henk doet altijd het grove schilderwerk, ik doe de verfijning, daar komt het op neer. En zo hebben we als schildersduo een redelijke boterham. Nooit een BKR of een andere subsidie nodig gehad. Nee, reclame doen we niet, daar zijn andere bedrijven voor. Zo wou Restaurant Tervliet een schilderij op zijn voorgevel hebben met de tekst Heerlijk eten! erin. Toen heb ik gezegd: dat doen we niet, maar we doen bijvoorbeeld wel Lekker nassen! Maar dat was te ordinair, volgens meneer Tervliet. We zitten hoofdzakelijk in het burgerwerk, we doen niet zoveel bedrijven. Met bedrijven heb je altijd gekloot en gezanik, want ze denken vaak: die jongens doen dat bijna gratis. Dan kan het ook niet veel waard zijn. Nou ja, bijna gratis… We rekenen de gewone strekkende meterprijs en daar doen we dan iets langer over dan een gewone huisschilder. Maar ik moet weer verder: nog even een Mondriaantje op een huis aan de Zuidervaart maken. Tabé!’

15 Reacties

 1. Kunst, kunst, kunst, ik denk dat de gemeente d’r toch gewoon belastbare reclame-uitingen in zal zien waar dus een vergunning voor nodig is en waar de welstandscommissie vast ook nog wel iets van vindt. God stierf vond ik wel een goeie. Kan ook zonder kwast door andere kleur dakpannen. Leuk stukkie Ben.

 2. Ja, de gemeente waarin jij woont en de gemeente waar ik in woon, zouden ongetwijfeld belasten wat er te belasten valt. Maar zo gaat het niet in het landelijke Dirkswoud. Ik kwam overigens op dit stukje door het bekende ‘Jezus redt’-dak. Waar dat was, weet ik niet meer. Ede?

 3. Ben, je bent met je Dirkswoud, of had je het al gelezen op peterspagina, een van de genomineerden voor de Blogparel 2011.

 4. Oja, Rigo? Ik had Peterspagina inderdaad gelezen, maar ik had niet gezien dat ik daarop stond.
  Je weet, geloof ik, hoe ik over prijzen denk: die zal ik niet komen ophalen. Ook al omdat ik eigenlijk vind dat ik zulke prijzen niet verdien te krijgen. En wat ik vind, gaat in dit geval boven wat een ander moge vinden.

 5. De actiegroep “Breng de Parel naar Dirkswoud – waar hij hoort!” denkt daar heel anders over. Hun laatste bijeenkomst in cafe Amperzat eindigde in een drinkgelag, zo begon de bijeenkomst trouwens ook, want men was bij agendapunt 1 blijven steken: de nominatie voor de Blogparel van Dirkswoud, daar moest op gedronken worden etc. Enfin, jij kent de bevolking van Dirkswoud beter dan ik. Jij weet hoe ze zijn daar. Bij de brug over de vaart, eigenlijk op de plek waar altijd De Jonge Maria is aangemeerd, is nog een boel gedoe over geweest, is al een sokkel van beton gestort om daar de parel op te plaatsen.
  Ik heb Dirkswoud niet genomineerd, ik ben neutraal, maar de actiegroep kan wel rekenen op mijn sympathie.

  1. Ah, nou is er ook al ellende omdat die plek langs de vaart, bij de brug dus, dat die plek ook aangewezen is als locatie voor ambulante handel. Op even weken staat visboer De Wit & Dochters daar. En De Wit heeft al aangekondigd dat hij zijn lege bakken ‘mooi kon laten uitlekken op die parel, net zo makkelijk’. Op de oneven weken staat de wagen van kaasboer Geurts op die plek. ‘Blokparels?, ja ja, het moet niet gekker worden hier, en nou wegwezen.’

 6. Klopt het dat sinds oktober 2011 Dirkswoud alleen nog op Nurks leeft?
  De mailbox wordt hier trouwens ongelooflijk gespamd door die actiegroep, die zo te lezen continu dronken is (Bregn de Pararel nr drxwout en well noig dirt jjara!!)

   1. Ah, ik had je oude url nog. Dank u. Weet u met het uitdelen van prijzen kent men geen enkel respect. Hoeveel mesnen hebben wel ongevraagd een lintje van Hare Majesteit gekregen? En zorgzame mantelaars die het veel te druk hebben om de medaille van mantelzorger v/h jaar in ontvangst nemen.

    Neem van mij aan: een prijs overkomt je. Uiteraard hoopt men dat de gelauwerde weigert. Dat genereert extra publiciteit. Dat weet de gelauwerde en dat weet de prijzenuitdeler.

 7. Oh ja, en ik had wel wat inzendingen van Nurkse schrijvers verwacht, maar op Ben na noppes. Jammer. Ik wil jullie bescheidenheid niet tarten, maar er staan hier soms ‘best aardige stukkies’ op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *