Geld tellen helpt tegen hartzeer

Raar maar waar: nieuw onderzoek toont aan dat geld tellen – domweg waardepapier door je vingers laten gaan –  fysieke en psychologische pijn vermindert. Kathleen Vohs, een marketingprofessor aan de Universiteit van Minnesota die het onderzoek mede uitvoerde, noemt de resultaten “ronduit verrassend.” De experimenten werden uitgevoerd door haar collega Xinyue Zhou, aan een universiteit in China. Chinese studenten kregen van Zhou te horen dat ze meededen aan een vingervlugheidstest.  De studenten werden opgedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een stapel Chinees geld te tellen, de andere groep stukjes papier. Daarna werd ze gevraagd hun vingers in water van 50 graden Celsius te dopen en te rapporteren hoeveel pijn / ongemak ze daarbij voelden. Diegenen die het geld geteld hadden rapporteerden veel minder pijn aan hun vingers, dan diegenen die stukjes papier geteld hadden.

Geld als substituut voor liefde
In principe klinkt dit als een revolutionair onderzoekje, dat geldwolven gelijk geeft. “De magische helende kracht van geld”. Maar het kan ook gewoon het gevolg zijn van wat psychologen priming noemen: denken aan het ene ding leidt tot een reactie die verband houdt met een ander ding, dat je er onbewust mee associeert. Net als in dat bekende experiment waarin je mensen vraagt om na te denken over oude mensen, en ze vanzelf langzamer gaan lopen. Misschien verbonden de Chinese studenten geld tellen wel onbewust aan uitgaan met vrienden, of aan lekkere dingen kopen en opeten. En dan heb je ook nog eens de ronduit obsessieve manier waarop veel Chinezen met cash geld omgaan. Ik weet niet of het in het westen ook zo werkt.

Maar goed, gokverslaafde Chinezen en priming of niet: wat de hersenen betreft heeft geld tellen blijkbaar een mysterieuze pijnstillende kracht, een beetje als een dikke knuffel, of als een aspirientje. Misschien had Scrooge het toch niet helemaal mis. Volgens mensen die het kunnen weten gaan we zware tijden tegemoet. De euro gaat misschien wel omvallen. En het is donker en koud buiten. En ik ben ook nog eens single. Ik kan wel wat duurzame empowerment gebruiken. Ik ga maar eens pinnen denk ik. Een groot bedrag, in kleine coupures.

4 Reacties

  1. Leuk stuk! Ben benieuwd of de bedragen nog uitmaken.
    Een stapel met briefjes van 20 lijkt me al leuk om te hebben (en dan te tellen), maar briefjes van 100 lijken me nog beter.
    Op mijn eigen bureau ligt een stapel stuivers die ik niet in mijn portemonnee wil hebben; het tellen daarvan maakt me juist eerder een beetje treurig…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *