Elfstedentochtkoorts

It giet on! Gisteren, tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door is officieel de Elfstedentochtkoorts van start gegaan. Aan tafel mijmerden Erik Hulzebosch en Erben Wennemars over het vooruitzicht weer op natuurijs te mogen schaatsen. Maar ze bogen zich natuurlijk vooral over de vraag: zal de Toch der Tochten eindelijk weer eens plaatsvinden? Wij spraken met Friso Zweetpenninck, enthousiast deelnemer aan de Elfstedentochtkoorts.

NURKS: Wanneer begon het bij u te kriebelen?
Zweetpenninck:
Het begon al ergens eind november, begin december, denk ik. Er zou een horrorwinter aankomen. De Winter des Doods werd aangekondigd. Toen al dacht ik: Yes! Straks weer Elfstedentochtkoorts. Heerlijk!

NURKS: U keek uit naar de Elfstedentochtkoorts? Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat u last had van Elfstedentochtkoortskoorts.
Zweetpenninck:
Elfstedentochtkoortskoorts. Hahahaha. Nu u het zegt. Zo zou je het inderdaad wel kunnen omschrijven.

NURKS: Komt de Elfstedentochtkoorts elk jaar sneller, in de zin van dat het maar heel even hoeft te vriezen, of lijkt dat maar zo?
Zweetpenninck:
Het heeft denk ik te maken met het klimaat. We hebben een pleuriszomer gehad en deze kerst was de warmste in jaren, maar het weer is zo stabiel als verrijkt uranium. Er valt gewoon geen pijl op te trekken. En, wat heel belangrijk is: het rayonhoofd. Sinds Matthijs van Nieuwkerk het rayonhoofd van de Elfstedentochtkoorts is, barst het hele feest al los bij een halve dag vrieskou.

NURKS: Wat is er zo leuk aan Elfstedentochtkoorts?
Zweetpenninck:
Het is een uniek volksfeest. Welk land kent dit nou? We verheugen ons met z’n allen op een evenement dat bijna zeker niet gaat plaatsvinden. Dat is toch fantastisch? Je kan er hele filosofische theorieën op los gooien. Over onze onverwoestbare behoefte teleurgesteld te worden, bijvoorbeeld. Het is een soort collectief fatalistisch optimisme waar we aan lijden dezer dagen. Ik kan daar geen genoeg van krijgen. Het heeft iets verslavends.

NURKS: Denkt u dat het dit jaar gaat plaatsvinden?
Zweetpenninck:
Wat?

NURKS: De Elfstedentocht.
Zweetpenninck:
De Elfstedentocht? Geen flauw idee. Ik denk het niet. Maakt me verder ook geen biet uit. Ik haat schaatsen.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *