Excuusneger

“Jij zit hier alleen maar omdat je zwart bent”, zou Johan Cruijff tegen Edgar Davids hebben gezegd. Edgar Davids noemde dit racistisch. Ik weet niet of het racistisch is. Dom is het wel. Maar Cruijff flapt er wel vaker domme dingen uit, in de veronderstelling dat hij alles kan zeggen omdat hij nu eenmaal Cruijff is en dat alles wat Cruijff zegt per definitie geniaal is. In de ogen van Cruijff is de uitspraak ‘Jij zit hier alleen maar omdat je zwart bent’ vermoedelijk dan ook niet racistisch, maar geniaal. Dat lijkt mij logisch.

Ervan uitgaande dat hij het inderdaad gezegd heeft, wat betekent de uitspraak dan precies? Cruijff zei niet dat Edgar Davids niet geschikt is voor deze functie omdat hij zwart is. Hij zei niet dat zwarte mensen te dom zijn om zulke beslissingen te nemen en dat Davids dus niet op zijn plaats zat. Hij zei dat Davids in de Raad van Commissarissen zat, niet omdat hij de meest geschikte kandidaat was, maar omdat hij zwart is. Door te stellen dat Edgar Davids zijn functie enkel en alleen heeft verkregen op grond van zijn huidskleur, beschuldigt Johan Cruijff Ajax van positieve discriminatie. Het gedoe rond Ajax is al vaak met een soap vergeleken. En elke soap heeft een excuusneger. Cruijff meende dat Davids de excuusneger van de Raad van Commissarissen was. Ik vind dat niet racistisch. Het is wel beledigend misschien, maar niet racistisch.

En laten we wel wezen: Cruijff zit ook alleen maar in de Raad van Commissarissen omdat hij Cruijff is, niet omdat hij de meest geschikte kandidaat was.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

15 Reacties

 1. Ongelooflijk! Als dit niet racistisch is, wat dan wel? Zoek het woord anders even op in een stuk of 14 verschillende woordenboeken. Geef gelijk ook 14 verschillende voorbeelden van soaps met excuusnegers.
  Oja, de meeste racistische uitspraken zijn automatisch ook dom, het zijn zo goed als synoniemen.
  Je doet je best om het te verdedigen, maar het is zo belachelijk waarschijnlijk dat Cruyff het gewoon bedoelde zoals het er staat. Je hoeft je helden niet altijd te verdedigen.

  1. Racistisch zou geweest zijn: ’Jij mag hier niet zitten omdat je zwart bent.’ Dat zegt Cruijff niet. Hij zegt in feite: dat jij hier zit, komt omdat Ajax goede sier wil maken met een zwarte.
   Dat is natuurlijk even belachelijk (en waarschijnlijk onwaar), maar het is geen racisme.
   We moeten een beetje uitkijken met alles maar racistisch of fascistisch of communistisch te noemen.

  2. jeetje, EH, wat ben jij dom!
   ik ga je niet het plezier gunnen van een argument, omdat je dat argument nooit ofte nimmer zou begrijpen.
   (nog even afgezien van ’t feit dat je tot dusverre slechts één van de twee bronnen gehoord hebt..slechte journalistiek)

   was getekend,
   s.food
   (Cruijff-adept en mordicus tegenstander van de ‘Marienplatz-Schreihals’..)

 2. Cruijff is geen held van me. Ik heb zelfs een beetje hekel aan Cruijff. Hij vergaloppeerd zichzelf keer op keer. Ik vind alleen onterecht dat Cruijff als racist wordt weggezet.

  Racistisch is: “Jij begrijpt het toch niet, want je bent zwart.” Cruijff is vaak lomp en zeer tactloos, maar het is geen racist.

  1. Volgens Jaap de Groot zit het toch anders. Hij was net in het nieuws. Davids zit daar omdat hij jonge, gekleurde spelertjes moet begeleiden, want daar vallen er, zegt De Groot, teveel van af.
   Hoe het ook zit: Cruijffs opmerking en Davids’ reactie blijven allebei onzinnig.

  1. Sowieso, Suriname Nieuws, tamelijk onbegrijpelijk dat iemand als Davids, die in zijn Oranje-tijd niet één journalistenvraag ordentelijk wist te beantwoorden (verscholen achter zijn zonnebril), in de RvC is beland:
   Die gozer, goeie gast an sich, heb andere kwaliteiten en hoort op De Toekomst, nieuwe middenveldertjes voor Ajax creëerend, niet in de RvC..

 3. Sinterklaas is ook racistisch. Ik heb deze baan omdat ik blank ben en alleen m’n gezicht zwart heb geschminkt, maar een échte neger komt er bij de Sint niet in.

 4. Chère Zeikwijf,
  Quoi qu’on me déclare tous clairement, presse Descartes-l‘ancien, non? Mais oui! Seule outrique ûmage magnifique! Seul prâtre, en grain!
  Jubilons!

 5. Dat was Zwarte Piet ging uit fietsen, in het Latijn. Nr.2 kwam gister thuis met 2 A4’tjes vol met Sinterklaasliedjes in het Latijn. Had hij meegekregen van school. Het ging me vooral om Petrus niger, wat blijkbaar de gangbare vertaling van Zwarte Piet is. Petrus niger. Kan het niet meer uit mijn hoofd slaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *