De energie van Johan Derksen

Hij acteert in die commercial als een angstig doodshoofdaapje dat al weken geen eten kan vinden, maar daar gaat mij niet om. Het gaat mij om de geloofwaardigheid van Johan Derksen. Die is ie wat mij betreft kwijt na zijn optreden voor NLEnergie. Hijzelf denkt dat ie niets te vrezen heeft, want hij komt er ruiterlijk voor uit dat het hem enkel en alleen om de poen te doen was. (Ik neem aan dat in zijn contract met NLEnergie staat dat ie dit te pas en te onpas mag verkondigen.) Maar ik vraag me af of het wel zo verstandig van ‘m was. Het betekent namelijk dat je Johan Derksen alles kunt laten zeggen, zolang je maar met genoeg geld over de brug komt. Zelfs als je een agressieve energieboer bent die er een moeilijk te doorgronden verdienmodel op nahoudt.

Johan Derksen is, als ik het goed heb, de vierde bekende Nederlander die ons probeert duidelijk te maken dat we een dief van onze eigen portemonnee zijn als we niet overstappen naar NLEnergie. Maurice de Hond, Natasja Froger en Frans Bauer gingen hem voor. De reclames van NLEnergie gebruiken de reputatie van bekende Nederlanders om hun waar aan de man te brengen. Maurice de Hond werd ingezet als man van de statistieken. Natasja Froger als iemand die begaan is het met het lot van de kleine man. En Frans Bauer als eenvoudige volksjongen die weliswaar wat goedgelovig is, maar wel degelijk voor rede vatbaar.

Met Natasja Froger en Frans Bauer had ik niet zo’n moeite. Dat Maurice de Hond zijn professionele betrouwbaarheid aan NLEnergie leende, vond ik wel kwalijk. Ook al heeft onderzoek van Maurice de Hond uitgewezen dat niemand Maurice de Hond serieus neemt, hij staat toch bekend als nationale cijfertjesgoeroe. Als Maurice de Hond zegt dat uit zijn onderzoek blijkt dat minstens 94% van de Nederlandse huishoudens te veel betaalt voor energie en dat je veel geld kunt besparen door over te stappen op de Nederlandse Energie Maatschappij, dan zullen er aardig wat mensen zijn die dat geloven.

Met Johan Derksen had ik aanvankelijk minder moeite. Ik vond vooral dat ie bar slecht zichzelf speelde en een tekst uitsprak die overduidelijk niet van hemzelf afkomstig was. Maar dat moet kunnen. Afgelopen donderdag las ik echter een artikel op HP/De Tijd waarin werd voorgerekend dat je met NLEnergie de eerste jaren helemaal niet goedkoper uit bent. Volgens het artikel was NLEnergie het eerste jaar zelfs veruit de duurste leverancier en kon je pas in het vijfde jaar enige korting verwachten. Johan Derksen was dus een jokkebrok. Inmiddels is het artikel verwijderd. De advocaten van NLEnergie hebben een rectificatie geëist en die hebben ze gekregen.

Echter, als je kijkt naar een rekenmodel van NLEnergie, dan rijst het vermoeden dat HP/De Tijd ergens wel een punt had. Hier zie je hoe NL Energie zich in een vijfjarig contract vergelijkt tot Nuon. De kosten voor het verbruik van gas en stroom zijn duurder, de kosten voor het vastrecht zijn veel duurder. Per jaar krijg je echter ‘vaste klantenkortingen’ die je bij NUON niet krijgt. Maar het lijkt er toch sterk op dat je rekening, ondanks die kortingen, de eerste drie jaar bij NLEnergie hoger zal uitvallen dan wanneer je bij NUON was gebleven. Ik ben niet zo heel goed met cijfertjes, dus correct me if I’m wrong, maar volgens mijn berekeningen ben je met een vijfjarig contract pas in jaar 4 voor het eerste goedkoper uit. In jaar 1, 2 en 3 betaal je meer bij NLEnergie dan bij NUON. Pas in jaar vier en vijf krijg je echt significante kortingen.

Daar komt nog eens bij dat NLEnergie niet heel erg netjes te werk lijkt te gaan, als ik dit forum mag geloven. Als je geen meterstanden doorgeeft maken ze een veel te hoge schatting, ze gebruiken agressieve incassomethodes, maandtarieven die ongevraagd worden verhoogd, gigantische naheffingen, ze doen valse beloftes, stoppen addertjes in de kleine lettertjes… veertien pagina’s consumentenleed.

Ik vroeg me af of Johan Derksen dat zou weten. Johan Derksen staat bekend als iemand die zegt waar het op staat. In het pompeuze wereldje van de voetballerij varen zijn fans blind op zijn feilloze bullshitdetector. En die feilloze bullshitdetector gebruikt NLEnergie om ons ervan te overtuigen dat we ‘slapers’ zijn. En Johan Derksen kan het weten, want die was ooit ook zo’n ‘slaper’. Kennelijk is ie dat nu niet meer. Ik neem aan dat Johan Derksen ook is overgestapt op NLEnergie. En dat hij binnenkort dus torenhoge rekeningen kan verwachten. Ik hoop dat hij het zichzelf kan vergeven. En ik hoop dat eventuele fans van Johan Derksen die naar NLEnergie overstappen omdat hun sigaren rokende held het zegt, het hem ook vergeven.

Update: Ik begrijp uit dit fragment dat Johan Derksen inderdaad is overgestapt op NLEnergie. En dat hij zich verdiept had in de materie voordat hij zijn toezegging gaf.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *