Nieuw volkslied

Behalve bij het nationale voetbalelftal, waarbij elk volkslied misplaatst lijkt, is het Wilhelmus toch een min of meer uit de tijd geraakt dingetje. Het kan beter, en het moet ook beter, dames en heren van Oranje en van de VVD.
Moderner. Dat kan.
Hollandser? Dat kan ook.
Niet schrikken, dames en heren. Er is geen tekst, er is alleen muziek.
Deze muziek.

7 Reacties

  1. Uiteraard. Maar als je de verzameling volksliederen bijeen ziet, dan is het niet alleen tekstueel een grote ramp (met uitzondering van het Poolse volkslied), ook muzikaal valt er weinig te genieten.
    Nu zitten we in Nederland niet dik in onze componisten. Eigenlijk zijn het er maar twee: Sweelinck en Jan Akkerman. Van Sweelinck ken ik eigenlijk geen enkel stukje dat als volkslied kan dienen. Van Akkerman ook eigenlijk niet, maar als je dit stukje nu eens aardig arrangeert met blazers en violen enzovoorts, dan kan het.

  2. Het mooiste zou zijn als de beschaafde landen, om ze zo maar te noemen, hun Brabançonne, hun God Save The Queen en hun Wilhelmus gewoon zouden afschaffen, en in plaats daarvan elk jaar opnieuw een andere compositie zouden laten horen.
    Daar moet natuurlijk een zorgvuldig samengestelde commissie voor in het leven worden geroepen, waarvan ik desgevraagd wel voorzitter zou willen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *