iUpdate

Lion geïnstalleerd, iOS5 draaiend op iMac, iPhone en iPad, MobileMe account naar iCloud gemigreerd. Heb ik allemaal gedaan. Maar wat deed ik eigenlijk? Ik drukte op een paar knoppen en toen reutelden apparaten en daarna was het gebeurd. Maar wat gebeurde er eigenlijk? Apple updates zijn voor mij als quantum mechanica, vraagstukken over het uitdijende heelal en de relativiteitstheorie. Ik ben er in geïnteresseerd, tegelijkertijd snap ik er niks van.

Zo vraag ik me nu dus al een hele dag af waar die iCloud hangt, gevuld met mijn gegevens. Ik heb ‘ja’ gedrukt op alle vragen die oppopten tijdens het updaten, met als gevolg dat mijn mail, mijn agenda, mijn foto’s… ja mijn hele leven ergens in een cloud hangt. Maar waar hangt die cloud dan? In Cupertino? En wat als het daar een keer regent?

Daarbij communiceert het ook allemaal maar met elkaar zonder dat ik het weet. Hoe weet mijn iPhone dat het bericht dat ik naar een vriendin stuur geen betaalde sms hoeft te zijn, maar een gratis iMessage kan zijn. Ik weet zélf niet eens dat ze een iPhone bezit, laat staan dat ze ‘m blijkbaar al geupdate heeft.

Net als bij thema’s als het ontstaan van de aarde, oerknal, zwarte gaten, parallelle universums ben ik bijna zo ver dat ik denk: ‘Laat het gaan Vrouwke,… jij hebt weer andere kwaliteiten.’ Maar dat wil ik niet. Ik wil bij blijven. Ik wil Apple doorgronden op een manier die me bij het universum niet gelukt is.

Oud worden zonder ooit echt te bevatten waar we vandaan komen en waar we heen gaan, daar kan ik mee leven. Oud worden zonder Apple-updates te begrijpen, geeft me angstvisioenen te eindigen als mijn 88 jarige moeder. Volgens haar is de pinautomaat het meest geavanceerde en tegelijkertijd meest nutteloze apparaat ‘van de moderne tijd’. Niet voor niets loopt ze wekelijks met haar rollator naar het enige nog over gebleven bankfiliaal in het dorp, om door de enige nog overgebleven bankbediende persoonlijk geholpen te worden.

Het filiaal sluit met ingang van 2012 haar deuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *