De Verwarde Man dreigt

‘Ik heb niet – ik herhaal: niet – gedreigd om te gaan schieten in De Koperwiek. Niet gedreigd, ik heb alleen maar gezegd: ik kán gaan schieten in bijvóórbeeld De Koperwiek. Daar maken ze een groot probleem van. Luister, meneer, ik ben 54. Toen ik 35 was, had ik eens een gebbetje met een buitenlander, laten we hem zo maar noemen. Een zwarte. Een gitkikker, zoals ik ze toen noemde. Hij is nu mijn overbuurman en het is een normale vent. Hij wast zijn auto, hij boent zelfs zijn voordeur. Compleet normaal. Hij mág zwart zijn, maar het gaat gewoon van hallo, hoe gaat het met u.

Dus ik begrijp niet waarom ze mij hebben opgepakt. Ik ben een gevaar blijkbaar. Men siddert van een nieuwe Breivik of zo. Toen ik de politie belde, vroegen ze ook: ‘En uw adres, meneer?’ en dat gaf ik natuurlijk. De Koperwiek, daar doe ik al mijn boodschappen!

Maar ze zullen wel weer een rechtszaak beginnen, net als twintig jaar geleden, toen ik die zwarte aanreed. Helemaal per ongeluk, dat wilt u wel begrijpen! Het was niet expres, want ik dacht toen wel: wat moeten die zwarten hier, maar uiteindelijk zijn wij toch tot de conclusie gekomen, nietwaar.

Het ergste vond ik nog dat ze mijn straat hebben afgezet, met scherpschutters van de politie. En dat ze langzaam naar mijn huis toekwamen, met getrokken pistolen. Vooral voor de buurvrouw was dit zeer nijpend, toen ze haar voordeur opendeed, en toen de politie zei: ‘Blijf binnen, mevrouw! U staat in onze vuurlinie!’

Toen kwam ik ook mijn voordeur uit en meteen stond ik onder schot. Meteen! Het leek wel Amerika. Terwijl ik net van de wc kwam en nog even normaal had doorgetrokken. Maar de politie ging meteen mijn huis binnen en ze zeiden: ‘Lawaai! Waar?’ en toen dachten ze dat ik een vuurwapen in de wc had verstopt. Nou ja, ze pakten me meteen met zijn drieën in een nelsongreep, dus ik was onschadelijk gemaakt. Voor één lullig telefoontje!

Ik weet, want ik ben 54 jaar, dat het in Nederland onmogelijk is om je te verweren tegen zulk overheidsgeweld. Ik moet zeggen: het is jammer dat we zo ver zijn gekomen. Bij de politie zaten ook een bruine en een zwarte.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *