Beschaafd en fatsoenlijk

Gisteren zat Myrthe Hilkens bij De Wereld Draait Door. Ze legde iets uit over Job Cohen. Waarom het zo moeizaam ging. En waar de kritiek van Lilianne Ploumen vandaan kwam. Het kwam erop neer dat Job Cohen te beschaafd was. Te fatsoenlijk. Te lief. Te net. Te aardig. En die arme, nette, beschaafde, fatsoenlijke Job Cohen was niet opgewassen tegen de straatvechter Geert Wilders. En kennelijk ook niet tegen die slinkse student Mark Rutte, mè zun debattechnieken. En niet tegen de rat Maxime Verhagen. Ik begreep dat ook Plasterk had gezegd dat Job Cohen te beschaafd was om in de snoeiharde politieke arena overeind te blijven. Als links weer eens wat heeft verloren dan krijg je hetzelfde riedeltje. Dat links te beschaafd en te fatsoenlijk zou zijn. Slachtoffer van de hoge morele lat die zij de wereld opleggen en daarmee zichzelf, om het goede voorbeeld te geven. Ik heb Felix Rottenberg er vaak over horen praten. Je mag er altijd zelf bij bedenken dat rechts het tegenovergestelde van fatsoenlijk en beschaafd is. Als ik dat riedeltje weer eens hoor, kan ik altijd maar twee woorden bedenken: grow up. Het gaat volgens mij juist altijd fout als die fatsoenlijke en beschaafde Job Cohen zijn best doet om zijn tegenstanders met hun eigen technieken te bestrijden. Dat hij Wilders een kleuter noemt als Wilders hem een bedrijfspoedel heeft genoemd. Cohen probeert een fatsoenlijke straatvechter te zijn. Of een fatsoenlijke rat. Dat kan natuurlijk niet. Moet je ook niet proberen. Wees gewoon fatsoenlijk als je zo fatsoenlijk bent. En tegenover de PvdA zou ik willen zeggen: wees trots op je fatsoenlijke lijsttrekker. Maar zeik er verder niet over dat ie zo verschrikkelijk fatsoenlijk is.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

8 Reacties

  1. “Je mag er altijd zelf bij bedenken dat rechts het tegenovergestelde van fatsoenlijk en beschaafd is.” Een terechte kanttekening. Niettemin valt het me tegen dat fatsoenlijk rechts zich zo stil houdt bij alle reactionaire taal die hun partij-/coalitie-/gedoogmonstergenoten uitslaan. Daardoor werken ze zelf de indruk dat rechts alleen maar met spin bezig is wel flink in de hand. En laten we wel zijn, de manier waarop het CDA met z’n dissidenten omging had bar weinig met fatsoen te maken…

  2. Ik zal niet ontkennen dat er geen onfatsoenlijke rechtse politici zijn, maar er zijn ook genoeg rechtse politici die dat wel zijn. Mark Rutte debatteert scherp, maar niet onfatsoenlijk en datzelfde geldt voor Stef Blok en Sybrand van Haersma Buma. Het probleem van Cohen is gewoon dat hij daar zelfs niet tegenop kan. Cohen is altijd een bestuurder geweest en dat is iets anders dan het zijn van Kamerlid, laat staan de functie van fractievoorzitter. Dat vraagt andere capaciteiten en vaardigheden en die mist Cohen. Cohen heeft het immers niet alleen moeilijk tegen de ´onbeschaafde´ rechtse politici, maar ook tegen zijn linkse bondgenoot Emile Roemer of de sociaal liberaal Alexander Pechtold. Met andere woorden wordt het tijd dat de PvdA Cohen inruilt voor iemand die het debat wel aankan. Die iemand zou bijvoorbeeld Diederik Samson kunnen zijn.

  3. “niet ontkennen dat er geen onfatsoenlijke rechtse politici zijn”
    Ligt het aan mij dat ik moeite heb met deze vier(!)-voudige ontkenning?
    “er zijn inderdaad onfatsoenlijke rechtse politici” wordt er geloof ik bedoeld.

    On topic: een fatsoenlijke partij trekt fatsoenlijke kiezers, een onfatsoenlijke partij trekt onfatsoenlijke kiezers. Als politicus moet je je afvragen wat je wilt. Allebei kun je ze niet krijgen. Het probleem is waarschijnlijk dat er steeds meer onfatsoenlijke kiezers komen, omdat fatsoen als lang geleden is opgehuoden om cool te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *