Hoe God Zichzelf ging aangeven

De klok in de toren van politiebureau Raampoort sloeg twaalf uur. Het was nu officieel donderdag 24 augustus 2006. Ik was bij goede vriend J. te B. geweest en liep nu in vrij nuchtere toestand richting huis, toen een man met een witte baard vastberaden op mij af kwam lopen. Met name die baarddracht deed bij mij het vermoeden rijzen ik hier met God te maken had. Wellicht was Hij al bij mij thuis geweest en had mijn geliefde gezegd dat ik er zo aankwam en was Hij eventjes blijven wachten, maar besloot Hij na een paar minuten toch om mij tegemoet te lopen.

God vroeg iets, maar ik was naar The Willard Grant Conspiracy aan het luisteren op de koptelefoon. Die ik toen maar afdeed. Stug doorlopen en doen alsof je niet door hebt dat er tegen je gepraat wordt, dat doe je niet tegen God. Of ik een sigaretje voor ‘m had. Typisch, dacht ik, kom je God tegen, wil Hij iets van jou. Alleen als U een vuurtje voor mij heeft, zei ik streng doch eerbiedig. Dat had Hij.

Hij was dronken. Dat kon ik zien en zelfs ruiken. Had Hij weer de hele avond ouwe klare lopen zuipen? Ik gaf hem een sigaret die Hij aanstak. Ik pakte voor mezelf ook een sigaretje en gebaarde dat ik zijn aansteker even wilde lenen. Hou maar, zei Hij. Dat kan ik niet aannemen, zei ik. Hou maar, zei Hij nogmaals, ik ga mezelf aangeven. Hij wees naar het politiebureau, dat zich zoals gezegd achter mij bevond. Ik ben Holleeder, zei hij. Het moet niet veel gekker worden, dacht ik: God die denkt dat hij Holleeder is. De neef van Holleeder, zei hij, ik ga mezelf aangeven. Hou die aansteker nu maar. Oke, zei ik en stak de kleine zilverkleurige aansteker in mijn zak. Blijf je kijken hoe ik mezelf ga aangeven, vroeg God die dacht dat Hij de neef van Holleeder was. Natuurlijk, zei ik.

Terwijl Hij een trekje van zijn sigaretje nam, liep Hij zwalkend weg. Ik bleef staan kijken, want ik wilde Hem niet ongunstig stemmen. Blijf je getuigen, vroeg hij, toen hij vlak voor de ingang van het politiebureau stond. Ja, zei ik: ik blijf getuigen. Doe dat maar niet, zei Hij toen. Ik draaide mij om en liep weg. Altijd doen wat God zegt.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *