Geert Wilders en het manteldier

Eigenlijk is het een raadsel waarom we zulke grote hersenen hebben. In principe hebben we ze, in tegenstelling tot wat allerlei theorieën beweren, voor de meeste dingen die we doen helemaal niet nodig. Je kunt het iedere dag op televisie zien: of je nou een politicus, een rapper, een roodkeelkolibrie of een blauwe vinvis bent, het schema is hetzelfde. Beetje semi-tonaal zingen, beetje je concurrenten dissen en je ‘hood’ verdedigen, je voortplanten, op wereldtour…

Een roodkeelkolibrie kan met zijn breintje van minder dan een gram min of meer hetzelfde als een blauwe vinvis. Die laatste heeft blijkbaar al zijn 6 kilo hersenen nodig om zijn enorme lichaam aan te sturen. Bij ons is dat anders, zoals je vast wel weet. Onze drie pond hersens staan op ons lijf als een soort neurofysische vlag op een modderschuit. Om te bewegen hebben we ze niet nodig. Voor taal ook niet: prairiehonden met hersentjes zo groot als een walnoot hebben ook al een soort taal. Na een statistische analyse van fossiele schedels kwam een stel onderzoekers in 2009 met een opmerkelijke hypothese: het hangt allemaal samen met populatiegrootte en sociale competitie. Met andere woorden, ons brein is zo raar groot geworden, door een wedstrijdje met andere breinen. Met zichzelf dus, eigenlijk. Het is totaal losgezongen van de natuur. Kijk maar naar spelende kinderen. Ooit wel eens een jong dier met drie op elkaar geplakte closetrollen op zijn hoofd zien doen alsof hij een buitenaards wezen is?

Gelukkig heeft het brein daar zelf iets op gevonden. Een vriendin vertelde me laatst dat bijna de helft van alle hersenverbindingen die we leggen als kind, tijdens de puberteit weer wordt afgebroken. Een onderdeel waar zwaar op beknibbeld wordt, is het stuk dat de consequenties van je daden overziet. Daarom nemen pubers ook enorme risico’s. Ze weten dat wat ze doen onverstandig of zelfs levensgevaarlijk is, maar het boeit ze gewoon niet.

Het zou kunnen dat dat proces zich bij politici ook na de puberteit voortzet. Beetje kip en ei: durf je zoveel omdat je risico-inschatting minder goed werkt, of werkt je risico-inschatting minder goed, omdat je zoveel hebt gedurfd en het nog steeds na kunt vertellen?  Ik heb Geert bovenaan dit stukje gezet, maar ik bedoel ze eigenlijk allemaal. Kijk naar Gerrit Zalm, met zijn blije-eikel-image en zijn flipperkast. Is dat een overjarige puber of niet? ‘Grote risico’s nemen, zelfs al weet je dat iets gevaarlijk of onverstandig is’, is die man op het lijf geschreven. Hij was minister van Financiën toen we overgingen naar de euro. Nou, hij zat er bovenop hoor. Beetje stoer doen, beetje Italië dissen. Misschien moest hij nog iets inhalen van het schoolplein… Maar Gerrit is absoluut niet dom. Dus hij moet het geweten hebben van Griekenland. Van die bodemloze put. Zijn collega’s idem. En het dan toch doen hè. Ballen van staal. Ik zie ze zitten, die Europese ministers van Financiën. In dat achterkamertje tijdens een gesloten-deurtjes-overleg. Cool als pokerspelers, ieder met een berg fiches voor zich die het totale kapitaal van hun land vertegenwoordigt. “Jullie kennen de risico’s hè. Gaan we all-in?” En dan, maniakaal lachend als een stel treinsurfende pubers, hup alles inzetten.

En je kunt nog verder, wat hersenverbindingen afbreken betreft. Het manteldier, een soort zeeanemoon, is kampioen. De larve van dat beest zwemt vrij rond en heeft oogjes en een ruggengraat. Allemaal prima en nuttig. Tot hij een eigen plekje gevonden heeft. Dan zet hij zich vast en eet zijn eigen hersens op. Hij heeft ze niet meer nodig, hij gaat toch niet meer bewegen. Blijft over: een zakvormige filtervoederaar met een maagdarmstelsel en twee buizen: eentje voor de instroom en eentje voor de uitstroom. Prima strategie, als je toch alleen maar op je eigen plekje wilt zitten vegeteren. Misschien had-ie in deze tijd een paar hersencellen behouden om te kunnen gamen en YouTubefilmpjes te kijken. Maar helemaal zonder gaat ook.

Ik denk nu niet per se aan Geert Wilders. Ik denk meer aan een tendens die ik steeds meer zie in dit land. Behoudzucht, reactionair denken, meer bezig zijn met je eigen klompje wereld dan om je heen kijken. Ik zeg niet dat Nederland op een ponton moet en dat we samen de wereldzeeën over moeten zwerven hoor. Ik zeg ook niet dat je je Playstation en je tv bij het oud vuil moet zetten. Maar laten we in ieder geval een deel van ons enorme cumulatieve hersenenmassaoverschot gebruiken, om te voorkomen dat Nederland voor de buitenwereld steeds meer op een manteldier gaan lijken.

10 Reacties

 1. Met alle respect, maar een blog waar ‘The W Word’ alleen al in vóór komt, beschouw ik als de ultieme vorm van ‘intellectuele stilstand’..maar ja..misschien is dát nu juist wel je punt in dit stukje..

  (Als ik in De Kamer zou zitten zou ik W. alleen nog maar patroniserend doodzwijgen: wanneer hij iets zegt: ‘Ja Geertje, tis goed, Geertje, je hebt gelijk, Geertje, hélémaal waar, Geertje…’ en vervolgens met mijn politiek wat volwassener collega’s, overgaan tot de orde van de dag..

 2. Of dat je zegt: “Ik ben Job Cohen, ik ben zoveel jaar en ik doe Geertje Wilders na.” Waarna je je broek uittrekt, je omkeert, bukt met je reet naar de kamerleden, een pruik op je reet zet en een knalharde scheet laat.

  1. Dat lijkt me beter! Doodzwijgen probeerde die Melkert en Vogelaar allebei, en het deed ze niet veel goed. Vuur met vuur bestrijden! Of konten.

 3. Dat ie heel hard perst en dat er dan heel langzaam iets uitkomt en dat dat de Stekkerdoos van Sap blijkt te zijn. Uitstekond idee!

 4. Vroeger was alles nog relatief, toen konden we nog zeggen “Ach joh hee nee helemaal mee eens, maar, hoo, kijk eens naar de andere landen! Kijk eens naar Amerika! Hoho! Haha! Nee, maak je maar geen zorgen mensen, hier gaat relatief alles onwijs goed!”
  Maar ja nu blijkt Einstein dus een fantast en een fraudeur te zijn door die neutrino dus moet al zijn onderzoek de prullenbak in dus ook dat alles relatief is :-(

 5. Als Einstein ongelijk heeft, dan is niet alles relatief (en ook dat), maar dan is niets relatief en dus absoluut. Ook als het relatief lijkt. Mindfuck van jewelste.

 6. Weer een schoolvoorbeeld van ‘politieke’ wetenschap ala Stapel-Vonk. Eerst je eigen politieke mening als conclusie formuleren, daarna wat geschikt passende gegevens erbij zoeken.
  Even terzijde, tot nu toe heeft Geert wel altijd gelijk in wat hij roept; hij zeurt al 5 jaar dat Europa een corrupte bodemloze put is en wat blijkt….

  De Neanderthaler had een grotere herseninhoud dan de Homo Sapiens, maar werd door deze Afrikaanse migrant vakkundig uitgeroeid. Herseninhoud zegt dus niets. Wel gebruik van hersens: voor bijvoorbeeld sociale groepsvorming en agressiepolitiek of voor vage levensfilosofietjes of cultuur.

  De Homo Sapiens stamt af van de agressieve Chimpansee en heeft zijn succes hoofdzakelijk te danken aan zijn genocide-taktiek: volledig uitroeien van concurrerende groepen.
  De chimpansee stamt af van de gewervelden, die weer voortkwamen uit de Chordaten: larven van de zakpijp die besloten het volwassen mantelstadium van vastroesten aan een steenklomp of vooroordeel af te schaffen en basis- en grondvestloos voort te zwemmen en ook eens het vasteland te gaan examineren en -ploiteren.
  De eeuwige adolescent Geert is dus de ‘ware’ natuurlijke doorgeëvolueerde afstammeling van deze verre voorouder; dit iit vele gedegenereerden in de 2deKamer die de vegeterende vastroest-aandrang van hun zakpijpgenoom niet hebben kunnen weerstaan zoals de christenfundamentalistische regilie-Appèlneanderthalers en zoals de versteend levende openluchtmuseum-Amsterdam-fossielen met hun 19-e eeuwse sociale multiculti-hersenschim(mel).

  Ergo:
  1 Geert is de toekomst en de rest zal jammerlijk vroeg of laat ten ondergaan wegens gebrek aan evolutie, assimilatie en integratie.
  2 Over de grens kijken is alleen noodzakelijk om te zien of er in de Buitenwereld geen agressieve profiteurs onderweg zijn.

 7. Potvissen hebben van alle zoogdieren de grootste hersenen ofschoon ze niet als bepaald slim bekend staan daar er eeuwenlang jacht op hen wordt gemaakt om hun traan, olie, walvisschot, amber en het ivoor uit hun tanden en kaakbeen.
  Of het zou moeten zijn dat Moby Dick, de witte walvis of potvis, wel ontzettend sluw en intelligent was daar hij vrijwel alle walvisvaarders die op hem joegen met tientallen tegelijk de dood wist in te jagen! En dat zou ik een dergelijke potvis van harte gunnen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *