Zomergasten met Molovich (1) – Extras

Ooit heb ik, tijdens een discussie in de Balie over Multiculturalisme en de Ondervertegenwoordiging van de Neger in Hilversum, de heer Peter van Ingen dusdanig beledigd door hem met Mussolini te vergelijken, dat ik op zijn zwarte lijst terecht ben gekomen. “Zolang ik leef”, snauwde hij mij toe, “zul jij nooit voor Zomergasten worden uitgenodigd. Noch als presentator, noch als gast.” Waarna hij zijn neus omhoog gooide, zijn zijden sjaal om zijn nek sloeg, zich omdraaide en tegen de glazen deur van de Balie aanliep.

Vandaar dat ik op deze plek zelf maar een soort van Zomergasten ga nabootsen, waarin ik de gast ben. Presentator van dienst is, hoe kan het ook anders, de oer-Zomergastenpresentator, de Zomergastenpresentator die alle andere Zomergastenpresentatoren overbodig maakt, de ongekroonde koningin van Zomergasten, ik heb het natuurlijk over Connie Palmen.

Het rustgevende Zomergastendeuntje begint. Op de achtergrond beelden van een zon die in de zee zinkt. Op het laatste moment zien we Connie Palmen nog iets tegen Max J. Molovich zeggen. Wat, dat zullen wij wel nooit te weten komen. Max J. Molovich moet er in ieder geval een beetje om lachen. De camera stopt bij Connie Palmen.

Connie Palmen: Hij heeft Prins Bernard én Chriet Titulaer van hun accent afgeholpen, hij heeft het neusbotje van Louis van Gaal gebroken tijdens een partijtje schaak, is uitvinder van de deodorant voor mensen die niet zweten, stond aan de wieg van het systeem waarbij je drankblikjes open kan maken zonder het lipje weg te hoeven gooien, was van 1987 tot 1994 wereldrecordhouder paperclips aan elkaar rijgen en houdt van een glaasje op zijn tijd. Ik heb het natuurlijk over Max J. Molovich. Welkom, Max.

Max J. Molovich: Dank je, Connie.

Connie Palmen: Wij hebben afgesproken elkaar te tutoyeren.

Max J. Molovich: Dat hebben wij zeker.

Connie Palmen: Maar voordat wij verder gaan, wil ik eerst even een minuut stilte ter nagedachtenis van ons aller Peter van Ingen, geestelijk vader van Zomergasten, die aan het begin van dit seizoen onder vrij mysterieuze omstandigheden aan zijn einde is gekomen.

Er volgt een minuut stilte. Op het scherm achter Connie en Max zien we beelden van Peter van Ingen. Een lachende Peter van Ingen, een nadenkende Peter van Ingen, Peter van Ingen die Dries van Agt interviewt in Buitenhof, Peter van Ingen die Ischa Meijer interviewt in Zomergasten, Peter van Ingen in zijn onderbroek met een pleerol onder zijn arm op weg naar een toilet in een Franse camping, Peter van Ingen die een schaap slacht op een Islamitisch offerfeest, Peter van Ingen die, met een blonde Marilyn Monroe-pruik op, samen met Katja Schuurman op een terrasje zit te genieten van een campari en Peter van Ingen die tegen een glazen deur aanloopt.

Connie Palmen schenkt zichzelf en Max J. Molovich nog maar eens in. Max wiebelt wat nerveus met zijn rechtervoet. Als de beeldenreeks is afelopen richt Connie Palmen zich weer tot de kijker.

Connie Palmen: Lieve Peter, waar je ook bent, zonder jou hadden wij hier niet gezeten. We zijn eeuwig dankbaar dat wij jou hebben moge kennen. Je ruste in vrede. Goed. Dat was dat. Let’s cut the crap. Max, leuk dat je er bent.

Max J. Molovich: Dank je, leuk ook dat jij er bent.

Connie Palmen: Dank je Max, da’s sympathiek van je. We gaan het deze avond over van alles hebben. Mij lijkt het het leukst om meteen naar het eerste fragment te gaan. Waarom heb je het uitgekozen.

Max J. Molovich: Wel, ten eerste om mijn lief een plezier te doen. Toen ik net gehoord had dat ik voor Zomergasten was gevraagd, was zij de enige aan wie ik het kon vertellen. Hoewel eigenlijk zelfs dat niet mocht, maar goed, daar had ik lak aan, ik moest het aan iemand kwijt. En dan ga je al vrij snel nadenken wat je wil laten zien. Het nu volgende fragment was het eerste waar mijn liefje aan dacht.

Connie Palmen: Vertel eens waar het over gaat en wat er zo leuk aan is.

Max J. Molovich: Wel, het betreft hier de eerste uitzending van Extras, de televisieserie die Ricky Gervais maakte na The Office. De hoofdpersoon is een acteur die, door als figurant mee te doen aan films, hoopt ontdekt te worden. In de eerste aflevering doet hij mee aan een film die geregisseerd wordt door Ben Stiller, bekend van Meet the Parents, Zoolander, Something About Mary en het ondergewaardeerde Dodgeball. In plaats van een komedie regisseert Ben Stiller ditmaal een oorlogsfilm die zich afspeelt in voormalig Joegoslavië. Het is zelden in de geschiedenis van de mensheid voorgekomen dat iemand zichzelf op dusdanige wijze op de hak durfde te nemen als Ben Stiller.  Nu, ik kan er natuurlijk wel meer over gaan vertellen, maar het lijkt me beter als de kijker zich laat verrassen.

Connie Palmen: Ik ben benieuwd.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

5 Reacties

  1. lol, ‘k zou ’t ’n éér vinden met Benito Amilcare Andrea vergeleken te worden: hij scheen ’n uitstékende tortellini te koken.
    ’t kan nog ’n stúk dramatischer: Stel, je word vergeleken met, pak ‘m beet: Magda Goebbels, of……….Ernst Röhm.

  2. Check ook Ricky Gervais in het nieuwe seizoen van Curb Your Enthusiasm. Die andere halfgod, Ben Stiller, zat overigens al in seizoen 3 of 4. Fantastische dead pan televisie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *