Wat de liefde betekent

Ik ben een man van bijna 58 jaar, ik lijd aan hartfalen, een ziekte waar ze nog niets tegen hebben gevonden, maar waartegen ik sinds 2002 een zevental medicijnen slik (Cardura, Carvedilol, Isosorbide mononitraat, Fosinoprilnatrium o.a.), waarbij ik me redelijk wel bevind. Ik heb etalagebenen, ik heb een herseninfarct gehad, in 2002 (geen blijvende schade van ondervonden, voor zover ik het zelf kan overzien), en in mijn verleden zitten dertig jaren van manische depressiviteit, periode die nu ongeveer elf jaar geleden werd afgesloten. Ik zit nog wel eens een paar dagen in een dip, maar dat stelt niets voor. Ik heb ook last van een tamelijk ernstige vorm van heimwee. Roken en drinken heb ik sinds kort afgezworen.
Tot zover het slechte nieuws. Nu het goede.
Van 2006 tot juni 2010 ben ik verliefd geweest op Alice S., sommigen van de lezers zullen haar nog wel kennen: als je haar eenmaal gezien en gesproken had, vergat je haar niet meer. Ze stierf aan allerlei kankers, in juni 2010. Sindsdien ben ik weer alleen.
Mijn hobbies: het internet (vooral Wikipedia), ik schaak een beetje, ik lees een beetje, ik schrijf een beetje. Ik kook graag. Ik ga graag naar Dirkswoud, waar ik allerlei merkwaardige zaken noteer. Zo was pastoor Engelbertus net bezig vuil uit zijn kliko te kieperen en dat vuil te verzamelen in een vuilniszak. Toen ik er voorbij liep, zei hij: ‘Verontreiniging van de jeugd!’ De vuilniszak sleepte hij naar het jeugdhonk van Dirkswoud, twee straten verder. Hij zette de vuilniszak voor de deur en plakte er een papiertje op, waarop hij ‘GRATIS!!!’ schreef.
Dit soort verhaaltjes liet ik eerst aan Alice lezen voordat ik ze publiceerde, en haar reactie was dan vaak een aardig grijnzen.
Ik zoek weer een vrouw. Liefst wonende in of om Dirkswoud. U mag best ziek of gehandicapped zijn, want dat ben ik zelf ook. Als u uw goede humeur maar hebt behouden. Meer vraag ik eigenlijk niet.

16 Reacties

 1. Beste Ben,

  Ik denk dat iedereen die dit leest jou dat geluk gunt. Liefst wonende in of om Dirkswoud, schrijf je. Ik moest meteen denken aan de vroeg weduwe geworden mevrouw Alie Kuiper (geboren Ter Aar) met wie je naar eigen zeggen op 14 mei nog een (hopelijk genoeglijke) zaterdagavond doorbracht. Of schat ik dat dan verkeerd in?

 2. Dank je wel, Foxx. Er zal wel niet een tweede periode van uiterst geluk aankomen, vrees ik. Alie Kuiper (geboren Ter Aar) had ik verzonnen, zoals bijna alles wat ik over Dirkswoud schrijf verzonnen is. Maar dit stukje is nu eens helemaal waar, behalve die vuilnis van pastoor Engelbertus natuurlijk.

 3. Ik weet dat wel, Ben. De eerste zin van mijn reactie was ook helemaal waar, en is het eigenlijke antwoord op je stukje. De rest had ik er ook maar bij verzonnen.

 4. Dat weet ik ook wel, Foxx.
  Je weet wel hoe zo’n stukje ontstaat. Ik pik een zinsnede uit het vorige stukje (Wat de liefde betekent), denk even een minuut na wat ik ermee kan doen, drentel nog even wat door de kamer, en dan ga ik zitten en schrijf ik een stukje. Daarna zoek ik er een foto bij, en hup, ik publiceer het. Meer is het eigenlijk niet.
  Die mevrouw Alie Kuiper (geboren Ter Aar) was ik ook al geheel vergeten. Mijn vergeetachtigheid is groot. Dat is nóg een goede reden om zo te werken.
  Ik sta ook geregeld in de supermarkt te denken: wat zal ik eens gaan koken? Terwijl ik dat thuis al had besloten. Geen briefje gemaakt uiteraard, want dat onthoud je toch wel! En dan kom je weer thuis met kip, prei, boontjes en een rode paprika – mijn vaste ingrediënten voor een lekker ‘prutje’.
  Ik lijd daar overigens niet onder, hoor, onder die vergeetachtigheid. Dingen die ik gelezen heb, of bijvoorbeeld schaakdingen, vergeet ik niet zo gauw. Het leven zal pas precair worden als je die dingen ook gaat vergeten.

 5. Ben, ik zit hier in de Morvan (op vakantie) met een ontvangst nagenoeg gelijk aan 0, maar net genoeg om je stukje te kunnen lezen. Hier, op het Franse platteland, zijn een heleboel eenzame vrouwen die allemaal wel een of ander gebrek lijken te hebben. Zal ik een briefje ophangen bij de lokale Auchan? Misschien dat ik je antwoord niet meer kan lezen (ivm wegvallende ontvangst), maar ik zal proberen morgen nog eens in te loggen.

 6. Ik ken me vinger er niet op leggen, maar ik ben een groot fan van u, meneer Hoogeboom. Terwijl er bijna nooit wat ontploft in Dirkswoud, of iemand in tweeen wordt gezaagd, of tieten ingeolied worden. Het is een echt mysterie.

  1. Dank u, Kippfest. Voor schriftelijke halsafsnijderij ben ik niet in wieg gelegd, inderdaad. Ik ben eens begonnen aan een thriller, en toen kwam ik op het punt dat ik de moordpartij moest beschrijven. Dat stak me toen zo verschrikkelijk in de keel, dat lukte me gewoon niet.
   Zoals mijn doopnaamgenoot pastoor Engelbertus eens tegen me zei: ‘Het is al vreselijk genoeg wat er hier allemaal gebeurt. Blijf maar zo dicht bij de werkeljkheid als je kunt, jongen.’

 7. Nu heb ik ook wel eens gelezen dat die hele Alice S. verzonnen is. En dat werd niet tegengesproken. Ik moet zeggen dat mij dat irriteert, dat ik niet weet of het waar is. Het maakt nu ook niet meer uit wat je zegt, je zou nu kunnen zeggen dat het echt waar is, maar het zaad der twijfel is gelegd, en nu twijfel ik principieel aan alles wat je als persoonlijke belevenis voorstelt. En daarom kan ik ook geen medeleven voelen.

 8. Bijna alles wat Ben vertelt is waar. Alleen vinden zijn tripjes naar Dirkswoud plaats in zijn hoofd.

  Alice S. heeft echt bestaan. Daar kun je van op aan.

  1. Als je de ontroerende ‘gesprekken’ met Alice op de eigen site van Ben leest, kun je onmogelijk twijfelen aan haar bestaan. Ze zijn zo wonderschoon dat ik ze stuk voor stuk met tranen in mijn ogen las.

 9. Nou goed, als Max het zegt, dan geloof ik het.

  In dat geval ben ik er nieuwsgierig naar hoe de manische depressiviteit is verdwenen. Is dat spontaan gebeurd of door een bepaalde behandeling? Ik hoor veel over mensen met een depressie maar nog nooit over een langdurige depressie die dan opeens over gaat.

  Een zus van een onze vriendin lijdt aan een depressie die mede wordt veroorzaakt door meerdere lichamelijke kwalen, en onze vriendin probeert haar ouders ervan te overtuigen om haar zus gedwongen te laten opnemen, omdat ze met zelfmoord dreigt. Een depressie is een ernstige ziekte.

  Ik weet dat er behandelingen zijn, maar die bestaan normaalgesproken uit therapie plus medicijnen die je dan altijd moet blijven nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *