Het gaat hollend naar den afgrond

‘Sommigen hebben mij gezegd,’ zegt predikant Boersma, die bij gebrek aan een kerk te Dirkswoud thuis ‘boersmaat’ (zoals hij het zelf noemt), ‘dat ik mij wel eens te somber uit over de situatie. Jawel, te somber. Dan zeggen zij: kan het niet wat minder, Boersma? Of Kees, als zij mij wat nader staan, want dezulken zijn er ook. Te somber. Ik zal het nu niet hebben over de betreurenswaardige weigering van het gemeentebestuur om over te gaan tot een definitieve vergunning voor de bouw van ons kerkgebouw aan de Oosterzij, alhoewel wij daar telkenjare om gevraagd en gesmeekt hebben. Steeds weer lagen wij op onze knieën voor de burgemeester en vroegen wij: wanneer, vader? Wanneer? Maar wij behelpen ons. Wij houden vol en verduren het! Wij vragen helemaal geen kathedraal of basiliek, wij willen slechts een eenvoudig godshuis, desnoods uit plaggen opgetrokken. Uit plaggen en leem, ja, want de Heer ziet wel onze bedoelingen. Geloofd zij de Heer. Te somber, luidt de kritiek, broeders en zusters. Maar neem nu eens de haast waarmee vooral de jeugd door het leven rent, de haast die zich laat halen uit dit muziekje van een ensemble dat zich Brain Drill noemt. Ik noem dit: raasfietserij. Dat is toch geheel iets anders dan dit prachtige stuk muziek, waaraan wij zo gewend zijn, en waarbij men kan nadenken over de plaats der mensheid in het geheel van het goddelijk universum. Te somber, klaagt men. Maar zou men dan niet somber worden van de toenemende ontkerkelijking en de daarmee samengaande verhuftering van onze maatschappij? Zou men dan niet somber worden van de valse gloed van het atheïsme? Godbewaarme, God zij geloofd. Ik lees hier een briefje voor dat  ik afgelopen week kreeg toegestuurd van zomaar een lidmaat. Beste voorganger, staat er. Hoe krijg ik mijn zoon van veertien weeer  op het rechte pad? Was getekend, mevrouw Die-en-Die te Dirkswoud. Vroeger, ja vroeger, zou mijn antwoord geweest zijn: stuurt u de jongeman maar eens naar mij toe, en dan was het probleem vrijwel opgelost. Maar tegenwoordig belt zo’n jongeman een hulplijn of hij kijkt op internet, en hup, foetsie! Men moet ze al op zéér jonge leeftijd vertrouwd maken met Jezus, Maria enzovoorts. Met vrolijkheid en liefde en met vertrouwen in de Heer. De Heer zij geloofd. Amen.’

1 reactie

 1. Dat het geloof en de opvoedkunde in Nederland zo zwaar onder druk staan is bijna gelijk wat de EU van plan is met de Europese landen in bijvoorbeeld Rome!
  Gezien het feit dat de verdeeldheid in alle Europese landen steeds maar groter wordt, van noord tot zuid en van west tot oost, zal er helemaal niets te vieren zijn in Rome omdat het niets anders is dan een Pyrrusoverwinning!
  Zo leerde ik al in allerlei strips zoals Donald Duck, Suske & Wiske, Paling & Ko, Asterix & Obelix, Lucky Luke enz. dat zelfs de helden en braveriken (?) in deze verhalen ook allemaal negatieve eigenschappen hebben en niemand is daarin voor 100% lief, goed, aardig of foutloos.
  De hoofd- en bijpersonen in deze verhalen zijn vaak ontzettend egoïstisch, bezitterig naar elkaar toe (vooral de vrouwen en meisjes die jongens en mannen meer als hun bezit zien en gebruiken of misbruiken), worden ontzettend snel kwaad om de kleinste fouten, liegen en bedriegen als ze de kans krijgen elkaar onderling en naderen, gebruiken ontzettend veel fysiek geweld tegen elkaar en zijn ook niet vies van diefstal of arrogantie daar er constant generatieconflicten zijn.
  Het idee om zulk soort personen of landen tot een eenheid te gaan scheppen is haast hetzelfde als dat je zebra’s in paarden wil gaan veranderen, wolven in honden, tijgers in huispoezen en krokodillen in onschuldige hagedissen!
  Soms wou ik dat The A-Team; Hannibal Smith, Tempelton Peck (Face), Howling Mad Murdock en B.A. Baracus, Knight Rider; Michael Knight en KITT, The Dukes of Hazzard en de piloten van Airwolf zichzelf konden terug gaan reïncarneren om daar alles in de gebouwen te verwoesten van die gehate EU-elite!
  Vele wegen mogen dan wel naar Rome toe leiden maar feitelijk is de EU al zijn eigen doodsklok aan het luiden omdat ze alleen maar luchtkastelen scheppen waar geen mens meer iets aan heeft!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *