Johnny

Ik herinner me nog een twistgesprek tussen mijn neef John de Groot en ik, dat plaatsvond zo ongeveer in 1965. We waren nog jong en vurig, daar moet u een beetje rekening mee houden. Plaats van handeling (van spreken, bedoel ik) was Limmen. John stelde dat het verkleinwooord van ‘Ben’ ‘Benny’ zou zijn, hetgeen ik tegensprak. Ik stelde dat ‘Bennie’ meer tegemoet kwam aan de eisen der moderne taalkunde.

Wat voor den donder!,  reageerde John (we bevonden ons in het magazijn van zijn vader’s Vivo-winkel, waar we ‘zakjes vulden’, u moet maar eens navragen hoe dat ging in die tijd). ‘Maar met John is het toch Johnny!’

‘Dat kan wel zijn,’ zei ik, ‘maar dat is een Engelse naam. Vernederlandst zou jouw naam zijn: Sjonnie. John Kraaykamp wordt Sjonnie Kraaykamp, automatisch.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *