Gedempt (30)

Ook ving het aan te regenen. Dat is een wat deftige, plechtige manier om te schrijven dat het nat werd. In het gesproken Nederlands komt zo’n zin niet voor, en in de boeken van Jan Wolkers, Louis Paul Boon of W.F. Hermans zul je zo’n uitdrukking tevergeefs zoeken. Wel zou je je kunnen voorstellen dat Gerard Reve die zin eens heeft opgeschreven. Nietwaar, zijn hoofdpersoon heeft nare dingen meegemaakt, en dan geeft hij er als toetje bij: ook ving het aan te regenen.
Dat kan zijn effect hebben.
Maar het beste effect heeft die zin als je hem gebruikt in een tekst zonder al die zoude’s en medelijwekkende’s, in een gewone mensentekst dus over bijvoorbeeld een nare gebeurtenis die deze of gene overkomen is. Die nare gebeurtenis geef je dan nog wat meer ironisch cachet door te zeggen: ook ving het aan  te regenen.
Je kunt dan eigenlijk niet schrijven: ook begon het te regenen. Dat betekent wel hetzelfde, maar het maakt niet wakker in de lezer wat je wilt doen ontslapen: het idee dat het helemaal niet begon te regenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *