Gedempt (29)

Als nu een willekeurige politicus zou overlijden, of een willekeurige abstracte schilder, of een willekeurige fotograaf of filmer, of een willekeurige schrijver, dan zou ik me daar niet om bekommeren.
Maar nu is Lucian Freud, de realistische schilder (van wie hierboven een zelfportret) op 88-jarige leeftijd overleden. Hij had een kort ziekbed, gelukkig.
Hij was één van mijn helden. In de jaren zestig en verder bleef hij gewoon realistisch schilderen, toen dat bepaald niet in de mode was. Hij werd pas bekend in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen langzamerhand de kunstconsument eens wat anders wilde dan wat de gemiddelde kunstenaar aanbood: doosjes met lappen, noemde ik dat toen.
R.I.P., Lucian Freud.

6 Reacties

  1. Van sommige mensen hoop je dat ze zomaar doorgaan, hè. Maar ook die mensen gaan een keer dood, zoals je ook zelf doodgaat.
    Maar ik moet bij zulke mensen altijd denken aan Alice. Alice was ook een enthousiaste fan van Lucian Freud, ze hield net als ik van zijn schilderijen. Het was één van de eerste dingen die ze me zei, vijf jaar geleden.

  2. Dank je, Max, dat je Freud nog een plaatsje hebt gegeven. Of hij zo nurks was in zijn leven, kan ik eigenlijk niet zeggen. Wel maakte hij zeer sombere portretten.
    Wat ook opvalt: zijn schilderijen gaan nooit over bijvoorbeeld een kanon, een tank, een hamer of zoiets. Godzijdank, en daar ben ik hem ook dankbaar voor.

  3. Die foto is van Anton Corbijn. Het schijnt vrij moeilijk te zijn geweest om hem voor de camera te krijgen. Dat zou je Nurks kunnen noemen. Los daarvan schilderde hij, zoals je zelf schreef, tegen de stroom in, wars van mode. En dat noem ik ook nurks.

  4. Dat die foto van Corbijn was, vermoedde ik al: hij was inderdaad moeilijk te benaderen. Je hebt inderdaad je magazine terecht Nurks genoemd.

  5. Realistisch schilder, realistisch schilder, ik zou toch liever, ik heb de afgelopen dagen een aantal van zijn schilderijen/porttretten bekeken, liever de neutralere term ‘figuratief’ gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *