Gedempt (26)

Het schijnt tegenwoordig mode te zijn je aan te melden bij Google+. Je zou er geweldig op vooruit gaan. Ik heb ook al een paar uitnodigingen ontvangen, maar ik begin er maar niet aan: ik geloof er niets van dat je er ook maar een cent mee opschiet. Zoals je ook niets opschiet met Facebook of Twitter.
Twitter is natuurlijk interessant vanwege die 140 karakters waarbinnen je je boodschap moet vervatten. Dan zou je bijvoorbeeld met een buurman of -vrouw een verhaal kunnen gaan vertellen, waarbij de een na de ander een zin levert (er is wel een twitteraar met wie ik dat zou willen doen: Max!), maar verder lijkt Twitter me een zinloze en ook hopeloos de tijd vullende onderneming.
Waarom zit een verstandig mens op internet? Om onbekende dingen te ontdekken, zou ik zeggen. Ik heb vandaag de Cispadaanse Republiek ontdekt, die van 1796-1797 heeft bestaan.
Zo’n ontdekking doe je niet elke dag natuurlijk, maar je doet toch je best. U wilt natuurlijk weten hoe ik daartoe gekomen ben. Wel, ik luisterde naar verschillende video’s van Black Sabbath met Ozzy Osbourne op YouTube (ik ben geboren in 1953 en toen ik 17 jaar was, kwam die muziek uit; ik vond het toen schitterende muziek – dat vind ik nog steeds. Al vind ik Ozzy nu wel een betreurenswaardige figuur.) Daarna zocht ik iets op over de Franse revolutie en over Napoleon – waarom weet ik niet meer – en toen kwam ik geleidelijk op die kortstondige republiek.

18 Reacties

 1. Nog afgezien van dat ‘geschoren’: het hele lemma, maar vooral de laatste twee zinnen maken dat ik er de rest van de dag weer tegen kan.

 2. @ Foxx. Het is mooi dat ik eindelijk iemand eens heb goed gedaan. Maar het lukte ook maar nèt, want ik had een heel ander, meer satirisch einde van het stukje in mijn hoofd. Dat heb ik gelukkig niet gedaan.

  @ Max. De Cispadaanse Republiek was niet meer dan driekwart jaar beschoren. Dat bescheren heeft helemaal niets te maken met scheren. Bescheren zal wel volkomen verdwenen zijn, over vijftig jaar. Dan zal het ook wel niet meer in de Van Dale staan.

  1. Uit de ‘geschiedenis’-pagina blijkt dat het er sinds de eerste versie zo staat. Er is verder van alles aan toegevoegd, veranderd en verbeterd, maar ‘geschoren’ staat als een rots. Houden zo!

 3. O ja? Dan komt dat doordat ik erop gekomen was door de Engelse Wikipedia, daar de Nederlandse variant van heb opgezocht – dat moet ik dus maar niet meer doen.
  (Het is trouwens wel het soort fout die ikzelf zou maken als ik een fake-stukje Wikipedia zou willen maken. Wat deze keer dus niet het geval is.)

 4. Nee joh, ik dacht alleen maar: hoe heet dat in het Nederlands: Cispadaanse Republiek. Laat ik dat eens opzoeken. En hop, in het artikel gezet. Maar je bent mooi geschoren als je zulke dingen doet, dat zie je wel.

 5. Ja, dat is ook een mooie uitdrukking: in de aap gelogeerd zijn. Waar dat vandaan komt??? Het zal net zo’n uitdrukking zijn als ‘dronken als een kanon’. Daar weet ook niemand de oorsprong van.

 6. Café de Aap in Amsterdam (op de Zeedijk) had veel last van vlooien. Dus als je daar logeerde was je in de Aap gelogeerd. Hence de uitdrukking. #truestorie

 7. Ja ja. Truestorie. Maar het klinkt nèt even te mooi om een goede verklaring te zijn van die uitdrukking. Ik dus even op zoek, en wat vind ik? Dit:
  Tegenover de Sint Olofskapel ligt, aan de Zeedijk 1, het Café In ’t Aepjen. Het is gevestigd in één van de twee nog bestaande laat-middeleeuwse houten huizen in Amsterdam (het andere staat op het Begijnhof). Het café zou zijn naam danken aan uit `de Oost` meegebrachte apen, die hier door vroegere eigenaren zouden zijn gehouden. In het tegenwoordige bruine café schenkt men de oorspronkelijk in de Amsterdamse Jordaan gestookte jenever. De bovenverdiepingen van het pand zijn een deel van het aangrenzende NH Barbizon Palace Hotel. Het logement dat hier vroeger was gevestigd wordt in verband gebracht met de uitdrukking “in de aap gelogeerd zijn”. Matrozen zouden hier de nacht hebben doorgebracht voor zij scheep gingen naar Oost-Indië. Een deel van die manschappen keerden van de barre reis niet terug. Had men hier geslapen, was de kans groot dat men Amsterdam niet meer terug zag.

 8. Nog mooier. Niet meer terugkeren naar Amsterdam is een stuk dreigender en dramatischer dan vlooien. Het heeft in ieder geval wel met de aap te maken. Die vlooien, dat was ook een beetje bluf van mij. Stond me vaag bij.

 9. Dat van die vlooien herkende ik direct als een Dirkswoudse verklaring. Verdomd!, ik moet daar toch maar weer eens aan doorgaan!

 10. Het is wel een uitdrukking die geen Nederlander ooit zou gebruiken. Daar is hij te provinciaals voor, denk ik, ondanks het Amsterdamse van dat De Aap.

 11. Ja, in een ironische bui. Maar ernstig? Ik zou hem nooit gebruiken of opschrijven. Dronken als een kanon zou ik ook nooit opschrijven, maar die uitdrukking is wat minder provinciaals, naar mijn smaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *