Gedempt (19)

Het Rooms Katholicisme is wel het raarste geloof op deze wereld. In Nederland zijn bijna geen katholieken meer, God zij geloofd en geprezen, maar uit historisch oogpunt zal ik enkele fijnheden van dit geloof naar voren brengen.
Het katholicisme is geen monotheïstisch systeem. Het kent drie goden: God de Vader (met baard), God de Zoon (Jezus, ± 0-33, ook met baard) en de Heilige Geest (een duif, geen baard). Men zegt wel dat die drie toch maar één persoon zijn, maar dat geloofde ik al niet toen ik vier jaar was. Maria, Jezus’ moeder, speelt ook nog een belangrijke rol in het geheel.
Voorts kent men in het katholicisme de zogenaamde engelen. Dat zijn wezens met twee benen en twee vleugels, maar ook met twee armen. U kent ze wel van de schilderijen.
Daarnaast kent het katholicisme zo’n 2500 bijgodjes: de heiligen, zoals bijvoorbeeld deze Gerardus Majella. Een speciale groep vormen de bescherm- of patroonheiligen. Zo is de beschermheilige van het internet Isidorus van Sevilla (560-636). Wij mogen de heiligen niet aanbidden, zoals de goden, maar vereren mogen wij ze wel. Wat het verschil is tussen ‘aanbidden’ en ‘vereren’ is mij nooit duidelijk geworden.
Zo staan de zaken er in het Westen voor. Het wordt allemaal vreemder en kleurrijker zodra dat katholicisme overgeplant wordt. Zo hebben de mensen van het Mixe-volk in Mexico van de Spanjaarden het Rooms Katholicisme overgenomen, maar ze hebben ook gewoon hun goede oude eigen goden behouden: Poj ’Enee, Naaxwiiñ, Yuuk, Higiñ, Mijku. Mijku is de god van de rijkdom, het geluk, de dood en de onderwereld, met andere woorden de evenknie van de katholieke duivel.

1 reactie

 1. In de Bijbel werd al vaak genoeg gewaarschuwd voor de gevaren van rijkdom, macht, roem en eer en helaas werden in Israel decennia’s lang talloze nep-goden aanbeden die daar men zelf had gemaakt. Het Christendom, het Rooms Katholicisme etc. hebben helaas ook lange tijd een slechte benaming gehad omdat daar verkeerde dingen in gebeurden.
  Maar ook in talloze strips blijkt dat overmoed, hoogmoedigheid, hebzucht en macht zelfs vriendschappen op de proef kan stellen. En dan zijn er treffende voorbeelden uit ‘De Flintstones’ van Hanna/Barbara te vinden.
  Ik heb vroeger drie stripalbums over de Flintstones gelezen (daar bezit ik nog een enkel exemplaar van) en in deze strips werd al gewaarschuwd voor de gevaren van rijkdom, macht en hoogmoed.

  In het eerste album, ‘Fred als oliesjeik’, zorgde een oliebron, die Fred Flintstone ooit puur toevallig in zijn tuin vond, ervoor dat alle inwoners van Bedrock hierdoor zo hebzuchtig, wantrouwend en vijandig naar elkaar toe werden totdat ze de slechte grootkapitalisten van het nabij gelegen Stone City op hun dak kregen en deze de olie wilden bemachtigen. Dezen wisten zelfs de luie en vraatzuchtige burgmeester van Bed Rock, Vetsteen, met voedsel om te kopen waardoor hij feitelijk zijn eigen stad leek te verkopen!
  De kapitalisten begonnen hierna meteen een groot deel van de huizen van Bed Rock plat te walsen om de oliebronnen en zij terroriseerden de Bedrockers tot op het bot. Totdat later bleek dat de oliebronnen nogal tegenvielen en de inwoners geen puf hadden om de kapitalisten weg te jagen kwamen hun vrouwen uiteindelijk in actie.
  Ze beweerden dat de kapitalisten zogenaamd hun nectar wilden gaan stelen en toen werden hun mannen zo kwaad dat ze hen uiteindelijk toch verjoegen en hierna moest de burgemeester alle aangerichte schade vergoeden met een dorpsfeest.
  In het tweede album, ‘De roof der dinosaurussen’, maakten de Bedrockers zich allemaal teveel afhankelijk van de arbeid van getrainde dinosaurussen waarna de mannen hierdoor ontzettend lui werden en raakten ze zelfs aan drank verslaafd, overigens tot grote erfenis van hun vrouwen.
  De dinosaurussen werden later uiteindelijk gestolen door een bende machtslustige mini-holbewoners, de Hari-Hari’s, die een sterke haargroei bezaten en met een zelfgebouwde raket een andere planeet wilden gaan koloniseren waarbij zij de arbeid van de dinosaurussen nodig hadden.
  Toen de mannen van Bedrock de dinosaurussen hierna weer terug wilden halen en de Hari Hari’s hadden afgestraft werden de dieren uit dankbaarheid opeens, dat ze in Bedrock terugkeerden, iets te overijverig en richtten zij onbedoelde vernielingen aan onder hun bazen die toen beseften dat ze zich eigenlijk niet zo onafhankelijk hadden moeten maken.
  En in het derde album, ‘De super-walsomaten’, gingen de Bedrockers allerlei super-walsomaten (prehistorische auto’s) maken om de inwoners van een ander dorp steeds de loef af te steken met steeds grotere walsomaten totdat het helemaal uit de hand liep. Ze dachten namelijk dat groot beter was en dit eigenlijk niet klopte. En men besefte later opeens dat een kleinere auto veel meer voordelen had.

  Als er bovendien nog iets is waarmee men de huidige “moslims” , die zo hebberig en ondankbaar wezen, zou kunnen shockeren is om hen een reis aan te bieden naar het Twentse dorp De Lutte.
  Daar staat een bronzen beeld van de Zwarte Kardoes, een helhond die ziektes en dood voorspelde als hij om huizen ging huilen, en een inspiratie voor de schrijver Piet Prins vormde om een album van Snuf de hond te maken! Het dier heeft de kop als van de maskers van Egyptische priesters, alsof zij met jakhalzen-maskers waren uitgerust, en Snuf kreeg het in dit album ‘De luchtpostbrief’ aan de stok met een dergelijke zwarte spookhond al was deze het eigendom van een gevaarlijke drugskweker!
  Mocht de Zwarte Kardoes niettemin weer tot leven komen dan mag het dier wat mij betreft om alle moskeeën en moslimhuizen (waar moslimextremisten, jihadstrijders, criminele Marokkanen en radicale imans in vertoeven) gaan huilen zodat die lui misschien ziek worden of sterven! Want voor hen is een hond namelijk onrein en dat zullen ze vast niet verdragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *