Gedempt (14)

De mensen zeggen altijd: eb en vloed, dat is de invloed van de maan. Maar het is per dag tweemaal vloed, en maar éénmaal staat de maan boven Nederland. Dat is mijn eerste tegenwerping. Mijn tweede: als het hier vloed is, is het ook vloed aan de andere kant van de wereld.
Mijn derde tegenwerping: als die maan zo sterk aan het water kan ‘trekken’, dan moet zij toch nog veel sterker ‘trekken’ aan de lucht. Want die is veel lichter. Maar dat doet zij niet.
Weet iemand hier het antwoord op?

2 Reacties

  1. Ben,

    je snijdt een moeilijk punt aan. Je hebt gelijk. De maan heeft wel een invloed op de getijden, maar die is relatief gering. De aantrekkingskracht van de zon bijvoorbeeld op een massa is veel groter dan die van de maan. Eb en vloed worden veroorzaakt doordat de aarde al rondtollend om zijn as in een inhomogeen zwaartekrachtveld beweegt, waar waterdeeltjes op verschillende plekken op aarde een verschillende aantrekkingskracht van de zon ondervinden. Daardoor gaan ze bewegen en onstaan getijdestromingen. Overigens hangt het van de diepte van het water, en van nabijheid van land af of er een of twee keer per dag eb en vloed zijn. Duidelijker dan dit kan ik het nu niet zeggen, om de bijbehorende wiskunde te reproduceren zou ik mijn mechanicaboek van de TH Delft moeten pakken, maar dat heb ik ooit weggegooid.

    Ik moet nog eens nadenken over een getijdenwerking op de atmosfeer.

  2. Dank je, Foxx! Je hebt me een hoop denkwerk bezorgd, vooral dat inhomogene zwaartekrachtveld intrigeert me. Dat ga ik eens uitzoeken, hoe dat werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *