Wees blij

Het lot is grillig en het leven onrechtvaardig, daar is niets aan te doen. Maar als we weer eens door de voorzienigheid hardhandig om de oren zijn geslagen, hebben we de neiging om ter vergelijking te kijken naar mensen die het beter lijken te hebben getroffen dan wij. Terwijl het natuurlijk meer troost biedt om een vergelijking te maken met degenen die het nog zwaarder hebben te verduren. En die zijn er altijd.

Neem nou Jaap de neger. Jaap de neger, ja, u leest het goed. En u voelt meteen dat er iets niet lekker zit. U hebt het gevoel dat een neger geen Jaap dient te heten. Dat het niet kán. Nou ja, het kán wel, maar het hóórt niet. En dat is nou precies wat álle mensen denken als ze aan Jaap worden voorgesteld. En Jaap weet dat. En hij vindt het niet leuk. Maar ja, wat kan hij er aan doen?

Maar dat is nog niet alles. Jaap is namelijk ook nog moslim. Niet dat hij er veel aan doet, maar hij is het toch. En ook dat werkt niet in zijn voordeel, want hoewel het geloof in Allah niet dommer is dan het geloof in andere goden, hebben moslims de laatste jaren te kampen met een dalende populariteit. En dat voelt Jaap heel goed. Maar we zijn er nog niet, want Jaap is ook nog homoseksueel. En dat gaat er bij zijn geloofsgenoten niet zo soepel in. Daar bovenop komt dat Jaap een dwerg is. Maar Jaap is net één centimeter te lang om lid te mogen worden van de Dwergenclub. Ja, ze vonden het zelf ook lullig, de mensen van de Dwergenclub, maar ze moesten toch ‘ergens een grens trekken’. Jaap vindt dat iedereen die ‘zich een dwerg voelt’ een dwerg is, maar zo ver willen ze bij die club niet gaan.

Al met al kun je niet zeggen dat Jaap het erg getroffen heeft. En daar komt nog bij dat hij al drie maanden aan de slingerschijt is. Het is bar en boos en spuit aan alle kanten eruit, zodat hij soms gewoon niet meer weet waar de diarree begint en hijzelf ophoudt en vice versa.

Nee, Jaap is niet te benijden. Dus als u binnenkort op uw loszittende wc bril de krant zit te lezen en na gedane zaken opstaat waarbij de bril aan uw billen blijft plakken tot u rechtop staat, waarna hij met veel lawaai achter de toiletpot stort, en u zich dan omdraait en voorover buigt om hem op te rapen waardoor uw bril van uw neus glijdt en in de toiletpot valt die u nog niet had doorgetrokken, wees dan niet boos of verbitterd, maar denk aan iemand die er slechter aan toe is dan u. En wees blij.

Wees blij dat u die ander niet bent.
Wees blij dat u bijvoorbeeld Jaap de neger niet bent.

10 Reacties

  1. Ik kan me nog herinneren dat ik in een brief van ongeveer 20 jaar geleden berichtte over het treurige leven van Co de Sami, die was neergestreken te Egmond aan den Hoef. Hij woonde in het duingebied, leefde op zichzelf in zijn Samitent, in zijn zelfgebreide broek en trui en traditionele hoofdkap. Co wou wel gezelschap, als dat maar vrouwelijk, rendierlijk of visrijk was.

  2. Nee, ik dacht dat Lieven een jongensnaam was, en Lieve een meisjesnaam. Lieven Gevaert bijvoorbeeld was een industrieel. Maar ik kan me natuurlijk vergissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *