Prins Bernhard en D-Day


Z.K.H. Prins Bernhard was het zat. Dat zijn naam maar door het slijk werd gehaald door allerhande zich historicus en journalist noemende fantasten als Thomas Ross en J.G. Kikkert en Philip Dröge. Zo zat dat hij de oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, Hans van der Voet, vroeg om onderzoek te doen naar zijn verleden. Zie hier de open brief die Bernhard destijds stuurde naar De Volkskrant om zijn beweegredenen nader uit te leggen.

Bernhard wilde graag zijn naam zuiveren en gaf Van der Voet toegang tot zijn persoonlijke archief. Uit dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat Bernhard geen brief aan Hitler had geschreven (waarin hij de Duitse dictotor had verzocht stadhouder van Nederland te worden) en dat hij de Slag om Arnhem niet zou hebben verraden. Als bewijs had Bernhard delen van zijn agenda vrij gegeven en die op de site van De Volkskrant laten plaatsen.

Anyways. Ik heb die agenda destijds samen met mijn kompaan en mede-Bernhardliefhebber R. eens goed bekeken. Het kan natuurlijk volstrekt onschuldig zijn en niets ernstigs betekenen, maar wat wij toch wel eigenaardig vonden was dat Prins Bernhard in zijn agenda bij 6 juni 1944 (vandaag 67 jaar geleden) heel duidelijk leesbaar D-DAY had gekalkt. In blokletters. Zie de afbeelding hierboven (klik voor groter). Ik meen een zekere opwinding in deze letters te herkennen. Die middag lunchte hij in Dover. Naar ik vermoed om goed zicht te hebben op de overvliegende bommenwerpers.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

1 reactie

  1. De afgelopen jaren zijn niet alleen de beerputten van prins Bernard geopend maar ook van talloze strijdende partijen tijdens WO II. Zo is er ooit in 2008 en boek uitgekomen, ‘De bittere weg naar de vrijheid’, waarin uitvoerig werd geschreven dat lang niet alle West-Europeanen in 1944 even blij waren met hun geallieerde bevrijders!
    Zo waren heel wat Fransen, Belgen, Luxemburgers, Denen en Nederlanders ontzettend kwaad om de geallieerde bombardementen en beschietingen en het feit dat sommige geallieerde soldaten zich ontzettend misdroegen tegen veel burgers and e vorm van aanrandingen, verkrachtingen, slavernij, moord, vernielzucht, plunderingen en uitbuitingen!
    In sommige streken was het zelfs zo erg dat heel wat Fransen en Belgen de geallieerden dan ook veel liever zagen gaan dan komen, gelijk naar de Duitsers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *