Mars der straaljagers

(ondertussen in een paralle dimensie)

VAN ONZE VERSLAGGEVER – Vanmiddag hebben vele duizenden mensen geprotesteerd op het malieveld in Den Haag tegen de plannen van de regering om geen JSF straaljagers te kopen. Wij hebben gesproken met de organisator van deze “Mars der Straaljagers”, de heer Kippfest.

Waarom deze Mars?
“Wij protesteren tegen de onredelijkheid van deze regering. Bezuinigingen in deze tijd zijn natuurlijk nodig, maar de bezuinigingen die onze JSF treffen zijn onevenredig onredelijk. Hetgeen wat ons het meeste stoort echter, is de minachtende toon jegens straaljagers.”

Hoe bedoelt u?
“Nu ja, de JSF een “Defensie-hobby toestel” noemen, bijvoorbeeld. De vraag waarom we überhaupt straaljagers nodig hebben in deze tijd, en als meest grievend de opmerking van de minister van defensie: “Ik zie niet in waarom we 20 miljard moeten betalen om 20 pilootjes blij te maken. Als je zo weinig verstand hebt van dit onderwerp, vraag ik me af wat je op die positie doet.”

Kippfest wijkt voor een hard brullende stoet voorbijlopende mensen. Ze dragen geen spandoeken of borden of tshirts met slogans, hoewel sommigen wel een stok omhoog houden.
“Ja we zijn helaas geen creatieve mensen,” legt Kippfest uit, “Wij zijn niet zo goed met viltstiften en plakband enzo.”
Dit demonstrerend wikkelt een man zich in een vuilniszak, hulpeloos om zich heen kijkend, niet goed wetend wat hij er daarna mee aanmoet.
“We hebben wel veel pie-charts gemaakt,” zegt Kippfest, “Hier, bijvoorbeeld, met een vergelijking van hoeveel geld er naar kunst en cultuur gaat en hoe weinig er naar de JSF.”

Sommige mensen zeggen dat 20 miljard voor straaljagers wel een hoop geld is, die in deze tijden beter besteed kan worden.
“Ja een hoop geld ja, maar wel nuttig besteed. Nogmaals, dat is wat mij ergert: de simplistische toon van dit debat. “Oh het is een hoop geld, laten we er maar mee stoppen.” Mensen vergeten wel eens dat de JSF onwijs veel voordelen met zich meebrengt. We hebben het over duizenden banen, wereldwijd. Technologie die voor dit ding ontwikkeld wordt, zal uiteindelijk doorvloeien naar burgertechnologie en iedereen het leven makkelijker maken. Of dacht u dat in het verleden GPS is uitgevonden verkeersborden overbodig te maken? Deze straaljager is duur, ja. Maar het heeft een pioniersfunctie. Dat betaalt zich misschien niet direct terug maar indirect des te harder.”

Veel beloftes die zijn gemaakt over investeringscontracten zijn echter niet nagekomen.
“Ja, er zijn dingen misgegaan. Dingen kunnen beter. Dat hebben wij ook gezegd; laatst heeft ons committee een manifest overgedragen aan de minister met suggesties hoe we meer uit deze investering kunnen halen. Hoe we kunnen bezuinigen, maar dan op een slimme, verstandige manier. Dat is terzijde geschoven. We leven nu in de tijd van de botte bijl. Mensen willen niet meer nadenken over gevolgen, of redelijkheid. Ze willen politici die met soundbytes hele bevolkingsgroepen belachelijk maken. We hebben al een advertentie laten plaatsen in de New York Times, waar we technologische bedrijven waarschuwen niet naar Nederland te komen. We hopen dat dit de boodschap zal overbrengen naar mensen, dat er iets goed mis is hoe er gedacht en gesproken wordt over zaken, en dat dit gevolgen zal hebben.”

Er is ook kritiek op uw mars, dat u zelf ook de botte bijl niet schuwt. Zo vinden mensen die werkzaam zijn in kunst en cultuur het nogal onkies dat u voorstelt daar maar geld vandaan te plukken, alsof dat niet belangrijk is.
“Och komop. Het is hard tegen hard. Denkt u dat als de regering ons zo wegzet, dat wij resultaten zouden boeken met netjes en beleefd zijn? En waarom heeft kunst en cultuur in godsnaam zoveel geld nodig? Laat ze daar lekker wat vanaf snoepen.”

Zij vinden hun sector ook belangrijk.
“Rot toch op. We leven in een tijd van conflicten en internationale samenwerkingen. Tegen Amerika zeggen “Nee we helpen jullie niet ons te beschermen want we zijn te gierig een straaljager te kopen” heeft veel verdergaande gevolgen dan een orkestje of twee minder. We hebben het hier over duizenden banen en toegang tot fantastische pionierende technologieen.”

“Een orkestje of twee” klinkt toch ook wel erg kort door de bocht…
“Hee de maatschappij dat zijn zij. Als je ons zo in een hoek wegzet en gaat duwen moet je niet raar opkijken als het lieve katje ineens gaat krabben.”

Bent u niet bang dat dit onsympathiek zal overkomen en uw zaak zal schaden?
“Iedereen die het belang niet inziet van straaljagers is een neanderthaler en een barbaar. Als ik creatief zou zijn, zou ik alle minister namen verbasteren naar een grappig scheldwoord. “Job Kuthen” had ik op zich wel al bedacht. Nogmaals, het is hard tegen hard. We moeten schelden en trappen en vechten. De tijd van praten is voorbij. Wij hebben recht op dat geld, meneer. Geef het ons. Geef het ons NU. *GGGhhhhhoollum* Sorry, daar zat wat vast in me keel.”

Succes ermee.

7 responses

  1. Ik was vooral erg onder de indruk van de tweemaal opgevoerde 20 miljard voor ‘duizenden banen’ (wereldwijd). De meeste mensen kunnen namelijk 20 miljard niet door bijvoorbeeld 5000 delen om de prijs per baan uit te rekenen, laat staan beoordelen of dat een redelijke prijs is. De imposante ongecijferdheid die politici en demonstranten gemeen hebben.

  2. Kippfest moest ik in het begin aan wennen, maar hij is gewoon erg goed. En dit is gewoon een erg goed en realistisch (lijkt me weinig in geschrapt), weergegeven interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *