Mars der Beschaving

Als je dan toch een optocht organiseert onder de pompeuze naam Mars der Beschaving om te protesteren tegen het anti-cultuurbeleid van de huidige regering, waarom zorg je er dan niet meteen voor dat je laat zien dat je die beroemde belastingcenten dubbel en dwars waard bent? Maak van je mars een bonte optocht vol met muziek, theater en voor mijn part overweldigende praalwagens. Zorg er op z’n minst voor dat je eventuele spandoeken uitstijgen boven het kaliber One two three four, we don’t want your fucking war / Fve six seven, eight, stop die bommen in je reet, waarbij elk woord kleiner wordt naarmate het einde van het spandoek nadert. Als je dan toch zo kunstzinnig bent, dan zou je daar toch voor moeten kunnen zorgen? Dan vraag je aan de schrijvers om mooie teksten te maken en aan de schilders om ze vorm te geven. Lijkt mij. Maar nee hoor, het is weer een en al huisvlijt dat de klok slaat. Ik neem u even mee:

Vooral die laatste vind ik verbijsterend. Die woordspeling! Die kurken in Zijlstra’s oren! En zij willen subsidie? Hoe makkelijk kun je het je tegenstander maken? Nu kun je bij die laatste foto aandragen dat de bordendragers hoogstwaarschijnlijk musici zijn die geen kaas hebben gegeten van tekst en beeld, maar hou je dan ook bij je eigen stiel! Ga toeteren! Hoe je dat wel moet doen, protesteren tegen bezuinigingen, liet het Omroepkoor in november zien tijdens een uitzending van Pauw & Witteman.

Zo doe je dat. Laat zien wat er verdwijnt, op een trotse, waardige manier. Laat de kunst het woord doen en help de verbeelding aan de macht, om maar eens een oude slogan van de surrealisten van onder het stof vandaan te halen.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

11 Reacties

 1. “Hoe makkelijk kun je het je tegenstander maken?” zou je ook kunnen veranderen naar “Hoe makkelijk kun je tegenstanders maken?”. Nou ben ik nooit een fan van subsidie geweest, maar meestal intresseerde het me geen reet. Nu ik zie dat dit stelletje slampampers is waar MIJN HARDVERDIENDE CENTEN NAAR TOE GAAN GODVERDOMME wil ik het liefst die hele vetbende afschaffen. AFBRANDEN. Ik las godverdomme zelfs dat er SCHRIJVERS tussen zaten. SCHRIJVERS??? KOST DAT DUUR DAN, DIE KUTWOORDJES TYPEN??
  Hegh.

 2. Wat heel gek is, is dat iedereen wel weet dat al die bezuinigingen op kunst en cultuur een puur sadistische actie zijn. En dat je de sadisten alleen maar een klein beetje terug kunt pesten door te doen of het geen pijn doet.

  Toen ik een stukje over De Schreeuw schreef, dacht misschien nog een minderheid zo. Het moest voor velen even inzinken. Maar nu is de opinie gemeengoed, ik hoor en lees tenminste niets anders meer.

  En tóch sturen al die mensen elkaar domme piramidemails door (of hoe heet dat, sneeubalmails? Kettingmails?) met oproepen om te demonstreren. Kunstinstituten sluiten een dag om hun studenten dit niet te hoeven laten missen. Ik zag in de trein een keurige heer met een bordje ‘Voor één keer is het CJP tegen korting op cultuur’. Heel netjes gemaakt, oplage waarschijnlijk in de honderden? Heel, heel pijnlijk, die groepsdwang. De thuisblijvers hadden gelijk.

 3. Daar ben ik het mee eens: een sadistische actie. Oneervol gedrag. Dat geldt ook voor de pgb’s, bijvoorbeeld. ‘De zieken en gehandicapten’.
  Wat wel bezuinigd kan worden, volgens mij, dat is het geld dat naar de schrijvers gaat, naar de schilders, en zo. Niet het geld dat naar bijvoorbeeld een Rietveld Academie gaat.
  Of neem dat Filmfonds, dat onmiddellijk afgeschaft kan worden. De musicals en operettes vingen, geloof ik, al niks, dus dat is gemakkelijk.
  Voor het ballet (hoewel ik daar zelf uitsluitend tegen forse betaling naar toe zou gaan), en vooral het toneel en de muziek: geen cent eraf, want daar ben je te beschaafd voor.
  We zijn geen Rood China, dat in de jaren zestig maar acht opera’s overhield. De rest werd verboden.

 4. Wat wringt is dat de lopers van de M.der B. stuk voor stuk gesubsidieerd worden om iets te doen die iedereen wel zou willen doen. Als ze nou uw vuilnis zouden wegbrengen, uw oma’s luiers zouden verschonen of de doden zouden afleggen… Maar nee, ze pingelen wat en schilderen wat, ja, dan moet je niet gek kijken als het volk daar niet massaal voor loopt.

 5. Iedereen zou het wel willen doen, maar zo weinigen kunnen het. Nu weet ik wel dat er onder de mensen die het wel doen, ook aardig wat lieden zitten die het ook niet kunnen, maar dan zouden degenen die het wel kunnen daar de dupe van zijn. En daarnaast, als de mensen jaloers zijn op andere mensen omdat die andere mensen dingen doen die zij wel zouden willen doen, waarom doen ze die dingen dan niet? Omdat ze het niet kunnen. Of omdat ze het niet durven.

  1. Oh PUH LEASE. Jaloers?? Even een paar punten met betrekking tot dit onzindebat:

   – Kunst is fucking onzin. Tijdsverdrijving. Een fucking HOBBY. Kan je er geld mee verdienen? Hee woah, gaaf! DAAR ben ik jaloers op. Heb je niet genoeg geld om te verwezenlijken wat je wil? Hee, verhoog je prijzen. Verklein je schaal. DIGITALISEER. Vraag om subsidie en als je het krijgt wees BLIJ. NEEM EEN GESCHENK EENS NIET VOOR VANZELFSPREKEND, JEZELF ZO BELANGRIJK VINDEND OVERBODIG KUNSTENAREND KUTTUIG.

   – “Kunst brengt onwijs veel waarde met zich mee!” Dan heb je ook geen subsidie nodig. Een lening voor de investering tegen een redelijke rente? Tuurlijk. EN DAT BETAAL JE DAN TERUG. VAN AL DIE TOEGEVOEGDE MEGAWAARDE IN KUNST. Of hee, grote artiesten en rijke productiefirma’s, anders investeren JULLIE in die baggertroep in plaats van belastingparadijzen te zoeken en gewillig als een bitch leeggezogen te worden door aandeelhouders. Haha oh nee stom, dan komen we aan jullie centen. Dat is natuurlijk niet eerlijk. Het volk mag wel het risicovolle deel dragen, net als bij banken. Maar ga gerust verder je scharen tussen de bankdirecteuren qua houding, kunstsector. Daar ga ik je echt heel sympathiek van vinden.

   – “Ja maar de JSF kopen we wel die is veel duurder en veel stommer”
   Dan is dat blijkbaar de wil van de meerderheid van de bevolking, he? Nee? Vind iedereen de JSF stom en overbodig? Goh… Zoveel slimme mensen in Nederland, die allemaal weten wat er wel en niet nodig is in dit Kutland, maar we blijven wel stemmen op antieke partijstructuren waar alleen maar fossielen inzitten met een eenzijdig wereldbeeld of eenonderwerpsvliegen. Een partij oprichten met niveau en verstand (“Hee, laten we eens proberen de staatsschuld terug te dringen, even niet focussen op KAPOTGROEIEN=AWESOME, de broekriem aanhalen, investeren in een gezond, duurzaam land waar iedereen fair wordt behandeld”) dat doet niemand, omdat ze a) strontlui zijn en alleen maar kunnen kankeren en b) niemand erop zou stemmen. WANT NIEMAND IS FAIR EN REDELIJK IN DIT GRAFTAKKENLAND. HEBBEHEBBEHEBBE. DAAR GAAT HET OM. Baantjes beschermen. DAAR GAAT HET OM. Makkelijk hee, kankeren op de JSF. Want als je een straaljager koopt van 700 miljoen, dan gaat er natuurlijk 699,99 miljoen naar een vieze stinkende kapitalist, en de rest naar een kankerverwekkende fabriek in afrika waar die strontzooi in elkaar wordt gebouwd voor een kwartje. NATUURLIJK. Achter die JSF zitten natuurlijk geen banen van duizenden mensen over de hele wereld. NATUURLIJK NIET. Van technologie in straaljagers zit natuurlijk niets wat doorstroomt naar burgertechnologie, als een soort pioniersfuncties. NEE. Want straaljagers zijn stom en duur en totaal overbodig in ons vredig wereldje, en kunst is onwijs belangrijk. DIE baantjes moeten we beschermen. Want DIE baantjes zijn van HUN. Hypocriete zuigparasieten. Ze moeten zich godverdomme schamen.

 6. Ja tuurlijk. Jalousie is een geniepig iets. En een taboe ook. Geef ze ook ongelijk! De tegenstanders hebben er compleet niets aan dat iemand zijn leven aan de Kunst wijdt. Zij gaan toch nooit naar een uitvoering of tentoonstelling. Ondertussen moeten ze wel meebetalen. Je kan ze niet treffen in hun PGB’s en de kunstsector blijven spekken, dat wringt te veel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *