Heer Ane fietst

Vriend Heer Ane wil een nieuwe fiets kopen. Niet dat hij die nodig heeft want hij is reeds in het bezit van twee fietsen. Nee, hij wil een nieuwe fiets kopen omdat hij iets níeuws wil kopen, bijvoorbeeld een fiets. Kortom: Heer Ane is een modern mens. Al minstens een week bestookt hij me via de email met foto’s van allerlei rijwielen en vraagt m’n mening over uiterlijk, aantal benodigde versnellingen, kleur en wat dies meer zij. Die geef ik hem met plezier, tenslotte stelt hij zich als ik iets van hém vraag ook altijd heel behulpzaam op, maar ik begin zo onderhand een beetje fietsmoe te worden.. Want die foto’s blijven maar binnenstromen, terwijl ik al lang weet welke fiets hij straks gaat kopen. Dat is namelijk een Townie van het merk Electra. En dat lijkt me geen slechte keuze. Over de technische kwaliteit kan ik geen oordeel vellen, want die laat zich aan de hand van foto’s moeilijk vaststellen, maar hij ziet er in ieder geval heel aardig uit. Simpel en elegant, zonder toeters en bellen. Twee wielen, een frame, een stuur en een zadel, verder niks. Als je nog meer onderdelen weghaalt zou hij waarschijnlijk uit elkaar vallen.. De zitpositie is wat lager en meer ‘achterover’ dan gebruikelijk, wat me wel comfortabel lijkt, en als je stilstaat kun je je voeten plat op de weg zetten. Afgebeeld is de eenvoudigste [en mooiste] versie, zonder versnellingen en slecht één rem [voor]. Maar voor wie er behoefte aan heeft is een breed scala aan accessoires verkrijgbaar, zoals spatborden, verlichting, achterrem, derailleurs en zelfs een bel. De goedkoopste Townie kost 339 euro, maar ik krijg net via de email door dat Heer Ane er eentje met 7 versnellingen voor slechts 279 euro heeft weten te bemachtigen. Die moet hij dan wel zelf in elkaar zetten, maar dat komt hem wel goed uit want het frame is felblauw en die kleur bevalt hem niet. Vóór montage gaat hij deze dus eerst zwart spuiten. Een rijtest houdt u van me tegoed.

6 Reacties

 1. Heb er nu 15 kilometer op gefietst. Het is een soort ‘relaxfiets’ zal ik maar zeggen. Je wuift naar de mensen onderweg en je stapt zo nu en dan af voor een gesprekje. Echt iets voor een echte heer.

 2. Het is nochtans geen ouderwetse herenfiets. Meer een zogenaamde beach bike, geliefde bij surfers en dergelijke lieden die hun medelieden bij voorkeur ‘dude’ noemen.

 3. ik kan u verzekeren dat de heer Ane geen surfer is en het woord ‘dude’ heb ik hem al helemaal nooit in de mond horen nemen

 4. Heer Anne blijf vooral fietsen, want…Afgebeeld is de eenvoudigste [en mooiste] versie, zonder versnellingen en slecht één rem [voor]…slecht één rem schrijft U.
  Bereid U voor op een helikopter-view.
  U ziet Uzelf vliegend over Uw stuur. Uw fiets wordt U achterwaarts gewaar staande in een hoek van 45°, daarna volgt een onfortuinlijke landing.
  Slecht één rem voor!
  Tijdens Uw herstel van weken, wordt Uw missie afvallen, door gebrek aan beweging ernstig belemmerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *