Correspondentie (6)

Hallo Ben,

Rustig maar gestaag werk ik verder aan het creëren van mijn alternatieve baarmoeder. De problemen waarmee iemand met enige intelligentie en smaak te maken krijgt wanneer hij z’n woning wil inrichten zijn niet gering. Zonder intelligentie en smaak gaat alles veel makkelijker. Men hoeft dan slechts het basisinrichtingsplan van de gemiddelde mens[en] – ook wel aangeduid met ‘het volk’, ‘de massa’, ‘de gewone man/vrouw’, enfin, je begrijpt wel wie ik bedoel – uit te voeren. Dit plan is namelijk van een aantrekkelijke eenvoud en ziet er als volgt uit:

A: De woonkamer – waartoe ik me hier zal beperken omdat dat het meest gebruikte vertrek is – dient zo vol mogelijk te zijn. Er kan altijd nog iets bij.

B: Grote, effen vlakken dienen vermeden te worden, overal moet zo veel mogelijk decoratie worden toegepast. Ontwikkelingen en ideeën op het gebied van binnenhuisarchitectuur jonger dan 100 jaar worden genegeerd.

C: Aan de muur moet één schilderij hangen waarop een landschapje staat afgebeeld.

Zorgvuldige uitvoering van dit plan leidt in het geval van een gemiddelde Hollandse doorzonwoonkamer van pakweg 4 bij 7 meter tot de volgende situatie: in het vertrek bevinden zich een massief bankstel, een eettafel met vier stoelen, een dressoir, een tv van respectabele afmetingen, diverse kasten en kastjes – waaronder een boekenkastje met daarin 1 Ludlum, 7 kookboeken, 2 tuinboeken, 1 Harry Potter en natuurlijk In de ban van de Ring -, minstens 1 nepkristallen kroonluchter, diverse schemerlampen en andere lampjes, verscheidene kleden en kleedjes, een zogeheten ‘box’ voor de peuter, vitrage en overgordijnen aan beide uiteinden, vazen, potten en schalen in diverse afmetingen en kleuren [ liefst niet bij elkaar passend] en allerlei andere siervoorwerpen, niet zelden in de vorm van porseleinen beeldjes. Verspreid over de vloer vindt men een driewielig kinderfietsje, een teddybeer, een plaspop, een van Meccano vervaardigde hijskraan, een plastic bal en een omgevallen blokkendoos. En natuurlijk de hondenmand. Ook andere obstakels die de vrije loopruimte beperken zijn welkom. Overal is sprake van uitbundige decoratie, bij voorkeur in de vorm van aan de natuur ontleende motieven, dus bloemen, blaadjes en krullen. Nu hoeft alleen het landschapsschilderij met onnatuurlijk felle kleuren nog opgehangen te worden en men is klaar. Alleen de ‘gewone man’ dient nog in het vertrek ondergebracht te worden. Deze gaat meestal gepaard met een vrouw, minstens 2 kinderen – niet zelden 3 jaar in leeftijd verschillend – en natuurlijk de hond. Het gezin voelt zich in deze omgeving prettig en noemt de inrichting desgevraagd ‘gezellig’ of ‘knus’.

Maar wat gebeurt er wanneer ondergetekende het vertrek betreedt? Hij krijgt een zware claustrofobieaanval, gepaard gaande met benauwdheid en druk op de borst. Hij wil de woonkamer onmiddellijk verlaten en het huis ook: zo snel mogelijk wil hij naar buiten, de frisse lucht in!

Terug naar de ’tekentafel’ dus om een Alternatief Plan te bedenken..

Groet,

Spencer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *