De lange rij van desillusies en verbroken beloftes is vandaag aangevuld met een nieuwe schokkende waarheid: wasmachines leven niet langer met Calgon. Ik had altijd al zo’n vermoeden. Ik woon in een gebied met het hardste water van Nederland, ik draai gemiddeld 2 wasjes per dag en mijn Miele wasmachine draait al 10 jaar zonder noemenswaardige problemen. Als ik Calgon zou hebben gebruikt, zou mij dat Euro 365,– op jaarbasis hebben gekost. Stel dat kalkaanslag inderdaad verwoestend is en mijn machine binnen de onwaarschijnlijk korte tijd van 3 jaar total loss zou zijn, zou ik van het uitgespaarde Calgon geld gewoon een nieuwe Miele machine kunnen kopen. Ik twijfel overigens ook aan de werkzaamheid van WC Eend, maar ik kan daarover geen harde onderzoeksresultaten vinden.
Ter aanvulling: het is nog erger! Mijn calculatie klopt niet. Mede hoeveelheden die ik was zou ik elk jaar een nieuwe wasmachine kunnen kopen.
Wij, van WC Eend, adviseren trouwens geen Calgon maar WC Eend.
Ah, dat rekenen. Trouw kopte drie dagen geleden: testen (op darmkanker) voorkomt 2400 doden per jaar. Dat zal dan wel, maar het sterftecijfer van de mens ligt, ondanks die medische wetenschap en testen, nog steeds op precies 100%. De doodsoorzaak is dan alleen een andere, in een ander jaar.
Ik heb ook altijd het idee dat de betreffende deskundige uit de Calgon-reclames van de laatste jaren (een in blauwe over-all gestoken loodgieter die iets wegheeft van overste Karremans zonder snor) steevast bezopen is wanneer hij met zo’n verkalkt wasmachine-element in zijn hand gehurkt uitlegt dat je Calgon moet gebruiken.
Excuus. Hij heeft juist wel een snor. En hij heeft geen over-all aan maar een blauwe stofjas. Zo eentje die de Peters van Jiskefet droegen. Maar, zeg zelf, zijn ‘Nee, helaazz tze laatz’ klinkt wel alsof hij de godganse ochtend aan de jenever heb lopen lurken: http://www.youtube.com/watch?v=BxFaXaABBLs
Bij scheikunde leerden wij een spotgoedkoop alternatief voor de Calgon. Wat was het ook al weer? Soda? Schoonmaakazijn?
Azijn volgens mij. Azijn werkt altijd overal tegen.
Die kun je bovendien (nog goedkoper!) zelf maken door je ouwe flessen wijn open te laten tot ze verzuren!
Dan moet je ze alleen wel niet opdrinken.
Het is allemaal veel simpeler. Je moet gewoon je kleren wassen met een vloeibaar wasmiddel. Niks geen poeier, plus Calgon etc. Ik was mijn hele leven mijn kleren al vloeibaar, en ik ben nu pas aan mijn derde wasmachine toe.
Je doet in de tank van je auto toch ook geen poeier? Daar doe je ook iets vloeibaars in. Je zult misschien zeggen: dat is een foute vergelijking, want daar komt geen water aan te pas. Dat is zo. Maar om nou te gaan wassen met poeier… Poeier, da’s voor koffie, suiker en snelle tussendoorsoepjes.
Ik neem altijd het goedkoopste vloeibare wasmiddelmerk van mijn supermarkt zelf. Dat is beter dan bijvoorbeeld Persil, Dreft of Robijn. Mijn wasmachines leven er langer door, mijn kleren worden schoon.
huh. Je hele leven? Er was geeneens vloeibaar middel tot een decennium of wat geleden. Gotcha!
Hoe lang ze wasmiddelen vloeibaar hebben, weet ik niet. Ik gebruik het al meer dan vijfendertig jaar. Ze zeggen daarbij op de fles: doe drie dopjes in uw wasmachine. Dus doe ik er maar twee dopjes in, wat exact hetzelfde resultaat geeft als drie dopjes.
ik dacht één dopje, dat gaat ook uitstekend. Heb nu een machine (bij mij gaan ze om de 2-3 jaar kapot, Calgon of niet) die een knop heeft voor een 15 min. was, een 30 min. was, een 45 min. was. Voel je hem aankomen? De 15 min. was doet het PRRRRRIMA!
Dan mag je dat op je CV schrijven: Pionier gebruik vloeibaar wasmiddel.
Gotcha! Dat was nog eens een aardig bandje.