De zesde verdieping

De inhoud:

[Heb besloten een logboek bij te houden. Het is nu 15.51 uur.

Werd paar uur geleden wakker van de wind. Lag met mijn hoofd op toetsenbord van mijn PC. Kwam kreunend overeind, betaste mijn wang. Afdruk van de toetsen zat er voelbaar in. Schele hoofdpijn. Kantoor danste voor mijn ogen. Alles was scheef. Balkondeuren liepen in punt naar elkaar toe. Hoofdpijn gierde door mijn hoofd terwijl ik naar dichtstbijzijnde raam wankelde. Enorm droge bek. Buiten hing dikke mist. Wind joeg om het pand. Knikarmen van het zonnescherm rammelden: moet minstens kracht acht of negen geweest zijn. Hou wel van een beetje wind dus trok aan de balkondeuren. Kreeg ze niet open. Moest nodig pissen en water drinken. Strompelde naar toilet maar kreeg WC-deur ook niet open. Liep slaapdronken en ogen samenknijpend van hoofdpijn naar de pantry. Piste in gootsteen. Lurkte aan de kraan. Weer terug naar bureau, teruggezakt in bureaustoel en weer in slaap gevallen.

Het is nu 16.16 uur. Tenminste, dat staat op alle klokken… Het is licht buiten. Moet dus zondag zijn. De wind is afgenomen en suist om het gebouw. De mist is onveranderd dik. Het is doodstil buiten. Heb ontdekt waarom ik niet naar WC kon vannacht. Er is iets raars met de deuren en de ramen. Vermoed dat ik droom, maar weet niet zeker. Het zit zo: alles wat open staat wil niet meer dicht, en alles wat dicht zit krijg ik niet meer open. Dat laatste baart me zorgen.

Heb het nagemeten, met wat repen plakband en een liniaal:  alles staat uit het lood. De deuren, de ramen, zelfs de vloeren zijn een heel klein beetje ruitvorming. Balkondeuren lopen FYSIEK in punt naar elkaar toe! Geen grap! Punt is 7 millimeter hoog. Balkondeuren zijn 602 millimeter breed en 1904 millimeter hoog. Heb rekenmachine erbij gepakt. Volgens de tangensregel staat alles, inclusief hang en sluitwerk, 0,7 graden uit het lood. Daarnet rondjes gedraaid voor spiegel in de gang en in mijn handen geklapt, maar haalt niets uit.

Wacht, dat klappen en draaien moet ik misschien toelichten: Zat gisternacht na laat overwerken nog even te twitteren, te geinen met matties @LiouLiouVille en miss @Lap-Lace. Wiskundemeisjes… Op gegeven moment waren we allemaal moe. Deze afscheidsconversatie ontstond:

@LiouLiouVille Ik ga naar huis en pitten kinders.

@LiouLiouVille O trouwens, als je om 00.00 uur 3x ronddraait voor de spiegel en tegelijk in je handen klapt, staat de tijd stil.

@Lap-Lace HAHA. Tuurlijk joh. Heb gehoord dat je kunt tijdreizen daarmee.

@Lap-Lace xxx en knuffels allemaal, ga het zometeen IRL proberen :-)

@Miltonian Geloof je VOLKOMEN. Ga het zo ook in meatspace proberen

Dat was om 23.49. Weet niet wat  @LiouLiouVille en @Lap-Lace hebben gedaan, maar ik deed de maffe handeling exact om middernacht, in de weerspiegeling in het raam naast de potplant bij het bureau. Er gebeurde natuurlijk niets. Alleen de server ging down. Maar dat gebeurt hier wel vaker. Haalde een biertje uit de pantry en begon aan spelletje Angry Birds.

Daarna ben ik blijkbaar op toetsenbord in slaap gevallen. En vannacht is het dus enorm gaan waaien en nu staat alles scheef? Het is ergens wel cool, geloof ik. Ik hou enorm van SF. Maar wil op een gegeven moment ook wel NAAR HUIS natuurlijk… Pizza’s zat in de koelkast, maar daar red ik het natuurlijk niet eeuwig mee.

18.18 uur. Zondagavond. Schor van het roepen. Hoofdpijn minder, maar ben doodmoe. Snap niet waarvan? Niets uitgevoerd vandaag? Kan niemand bereiken. Internetverbinding is dood. Vaste lijnen en iPhone geven alleen maar ruis. Lift reageert niet. Geprobeerd deur naar trappenhuis open te rammen, maar is van loodzwaar eikenhout en gaat naar binnen open. Ga om 00.00 uur nog maar eens kijken of ik deze betovering, of wat het dan ook is? niet terug kan draaien en klappen. WTF?! Jezus wat een maffe toestand. Moet  droom zijn…

01.13 uur. Maandagmorgenvroeg. Kans gemist. KUT! Dat wordt dus weer 23 uur wachten… Lekker dan. Alweer op toetsenbord in slaap gevallen. Zat te minesweepen. Drink cola en eet pizza. Vind het nu al vies. Ben zo moe…

11.11 uur. Maandag. Heb met dun paktouw en rekenmachine wat exacte metingen verricht. Alle rechte hoeken van deze verdieping, Psyfy Games, locatie Maanzaadweg, zesde etage, blijken 89,333 om 90,666 te zijn. Alles staat 0,666 graden uit het lood. 2/3e graad. Waarom? 3 keer draaien, 2 keer klappen? Moe! Zo moe. WTF? Net geslapen?

22.22 uur Maandagnacht. De weersverwachting: donker en mistig. Heb daad gesteld. Zwaarste bureaustoel die ik kon vinden door het grootste raam gekeild. Moest vijf keer gooien. Glas barstte met een enorme knal. Durf niet op te schrijven wat erachter ligt. Barst in mijn hart. Weet niet of ik moed kan opbrengen nog eens te gaan kijken…

00.04 uur. Daarnet om 00.00 uur handenklappen en draaien geprobeerd. Werkte niet! Heb het verpest denk ik met die stoel door het raam. Sukkel!!! :-(

Zal proberen op te schrijven wat achter dat raam ligt. Dit is tenslotte een logboek. KUT. Hoe omschrijf je zoiets banaals, dat tegelijkertijd zo afschuwelijk is? Moet het gewoon maar proberen: Achter de gebroken ruit ligt… mist. Jawel. Dikke flarden drijven langs de glassplinters naar binnen. Maar erachter ligt: Nog een keer mijn kantoor! Dat verzin je toch niet? Maar dan zonder kapotte ruit en erger nog: zonder mij. Hoe kan dit? Kan natuurlijk niet. Ik droom dit. Maar als ik niet wakker word, wat dan? Dan moet ik op ontdekkingsreis. Wil dit zó niet. Ben zo moe. Onder bureau nest gemaakt van jas en wat tafelkleden uit de pantry. Slapen nu! Wakker worden!!!!!

Dinsdag 11:11. Ben er geweest. Met toetsenbord splinters uit sponning getikt, jas over vensterbank gedrapeerd. Naar binnen geklommen. Rare vlekken voor mijn ogen, werd heel even ijskoud en viel door de deuropening naar binnen. Raam ligt er precies ‘op’. Vreemd maar waar: alles in ‘mijn kantoor 2.0’ exact hetzelfde. Behalve dan dat het nat en dampig was. Half opgegeten pizza lag op bureau, sponzig te worden. Ruit die ik in ‘mijn kantoor 1.0’ heb gebroken was intact. Stoel die ik naar binnen gegooid heb lag op de vloer tussen de glassplinters. Die grote ouwe, die altijd naast archiefkast staat. Met de leren bekleding en koperen spijkertjes. Zette hem overeind. Leek wel… zwaarder? Zal wel aan mij liggen. Alles lijkt zwaarder.

Dinsdag 15:15 Dit gaat makkelijker dan ik dacht. Was weer in slaap gevallen in mijn nestje in 1.0. Toen ik wakker werd meteen naar 2.0 geklommen, stoel gepakt en door ruit 2.0 gekeild. Gewicht stoel vergeleken met zelfde stoel in 3.0 Hij is echt VEEL zwaarder. Kantoor 3.0 verder zelfde als 2.0, maar minder mistig. Ruit 3.0 gebroken. Kantoor 4.0 bijna zelfde als 3.0. Ruit 4.0 brak gemakkelijk. Bevind me nu in 5.0. Sta op het punt door te breken naar ‘mijn kantoor 6.0’. Het is schraal hier, droog. Bijna geen mist. Pizza best lekker. Stoel bijna niet meer te tillen. Vermoed dat geringste aanraking van de stoel ruit 5.0 uit elkaar zal doen spatten. Daar ga ik dan… Wish me luck.

Dinsdag 19:51 H E L P ! GODVERDOMME HELP!! Iemand, help me. Zit hier te janken voor de computer. Heb me  urenlang verstopt onder de tafelkleden in 1.0. Maar dat helpt natuurlijk niet. Oh lieve god mag ik weg hier? Laat me d’r UIT! IK WIL WEG!!! Wil naar huis! Waarom mag ik niet alsjeblieft naar huis? ! :’-(

Dinsdag 21:12 Goed. Zal proberen op te schrijven wat er gebeurd is. Ruit 5.0 brak met een enorme knal. Eerste wat me opviel in mijn kantoor versie 6.0 was de vieze schroeilucht: aangebrande pizza. Hete lucht waaide in mijn gezicht. 6.0 Was niet leeg. Er stond iemand: een magere oude vent met mijn kleren en mijn gympen aan! Bottige witte enkels onder mijn dure pantalon. Hij stond gulzig de smeulende pizza naar binnen te werken: Alles was rood van de tomatensaus! Zijn vieze grijze baard, mijn witte overhemd… Mijn overhemd! Ik was woedend! Mepte de scherven uit de sponning, gooide jas over de rand van kozijn en klom naar binnen. Maar op moment dat ik op de grond van 6.0 wilde springen, stopte die ouwe abrupt met eten en staarde me aan. Die vent is ENG. Zijn irissen zijn dofwit, alsof hij staar heeft of zo. Hij nam de pizza uit zijn mond, schudde langzaam zijn hoofd en fluisterde iets wat ik niet verstond. Viel achterover weer 5.0 in. Heb 3x keer geprobeerd naar binnen te klimmen. Lukte niet! Die vent houdt me tegen met een force-field of zo. Ik. kan. niet. meer. WIL NIET MEER. Ben zo MOE!

Woensdag 03:45 Ga het toch doen: daad stellen! Smerige ouwe pizzavreter omleggen! Heb grootste mes dat ik kon vinden uit de keukenla gepakt. Zie geen andere uitweg. Wish me luck. Ik… ]

Tot zover de inhoud van het dagboek. De laatste woorden zijn doorgekrast met balpen. De geprinte velletjes A4 werden in een nutsuitsparing tussen verdieping vijf en zeven aangetroffen bij renovatiewerkzaamheden. De inkt is verbleekt, alsof ze er jarenlang hebben gelegen. De chemische samenstelling van de inkt wijst echter op een recent model printer. Psyfy Games, een ontwikkelaar van videogames gevestigd in het pand aan de Maanzaadweg, deelt in een officieel persbericht mee dat verdieping 6 niet bestaat en dat er geen enkele aanwijzing is dat een zesde verdieping ooit bestaan zou kunnen hebben. Het bedrijf houdt de vondst voor een grap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *