Complottheorieën: De pensioenfondsen

Elke Nederlander krijgt aan het einde van zijn werkzame loopbaan AOW. De een wat minder dan de anderen, door bijvoorbeeld verblijven in het buitenland. De AOW is een lekkere verworvenheid van onze sociale samenleving, laten we hier geen misverstanden over laten bestaan. We mogen Nederland op onze blote knieën danken dat we een sociaal stelsel hebben, een veilig vangnet om ons op te rapen en op te lappen wanneer we even of voorgoed niet meer in staat zijn om voor onszelf te zorgen.

Een vetpot is het echter niet. Magere jaren na decennia zwoegen. Om het tekort wat aan te vullen, sluiten werknemers en werkgevers pensioenverzekeringen af. Ze betalen in diverse constructies premies: je ‘leent’ geld aan de pensioenfondsen, die ermee doen wat ze willen, zoals beleggen in wapens en andere foute zaken, tot u de leeftijd bereikt van 65 jaar. Dan moeten ze een bepaald bedrag uitkeren. Tot u dood gaat.

Er zijn allerlei regels bedacht om de inleg zo hoog mogelijk te houden:
– Je mag niet een werknemer een afwijkende pensioenregeling aanbieden. Alle werknemers van een bedrijf krijgen dezelfde.
– Eventuele (toekomstige) partners en kinderen worden verplicht meeverzekerd.
– Uw vertrouwde verzekeringsagent mag uw pensioen er niet zomaar bij doen. Dat is verboden. Enkel speciale pensioenfondsen mogen pensioenverzekeringen aanbieden.
Alles wordt in het werk gesteld om u in uw werkzame jaren zo kaal mogelijk te plukken. Daarna heeft u geen nut meer, sterker nog, u bent dan een wandelende kostenpost geworden.

Er woedt een onderzoekoorlogje om zo precies mogelijk uit te zoeken op welke leeftijd de mortaliteitscurve de klim inzet. Als die opschuift, want dat doet ie, dan schuift de pensioengrens mee. In 2020 wordt dat 66 jaar, werd onlangs bekendgemaakt, met de valse belofte dat de premies dan omlaag kunnen. Mark my words: dat zullen ze zeker niet doen.

Nu vraag ik u: Wie heeft er, afgezien van de uitvaartbranche, meer baat bij dat u op de drempel van pensionering overlijdt dan de pensioenfondsen? De zorgministers willen u dood, mits niet te vroeg (eerst moet u belasting betalen). Die willen bezuinigen op de zorg. Wat echter een doorn in het oog van de zorgverleners is, met name de geriatrische chirurgen met hun peperdure hobby, die de investeringen in hun speeltjes (high tech robots, lasers etc…) zo spoedig mogelijk terug moeten verdienen, of tenminste gerechtvaardigd willen doen lijken. Uw kinderen willen dat ook, dat u niet al te lang wacht met de pijp aan Maarten te geven, want dan krijgen ze hun erfenis voor het helemaal opgesoepeerd is, en hoeven ze niet in het spitsuur van hun leven elke dag langs het tehuis om hun demente bejaarden fatsoenlijk op de po te doen vanwege falende bedrijfscultuur aldaar.

Zo bezien lijkt het steeds onzinniger dat we langer zouden mogen leven dan we arbeid kunnen leveren. Dus worden de artsen gesust met giga apparaten en onderzoeksgelden in ruil voor zo veel mogelijk medische blunders (pdf). Krijgen de farmaceuten vrij baan in het vergiftigen van de argeloze burger. Mogen cosmeticaproducenten ultrakankerverwekkende petrochemische benzeenachtigen in parfum omtoveren. En wordt medewerkers van bejaardenhuizen vriendelijk verzocht ($!) om de oudjes hun levenszin zo snel en vakkundig mogelijk te ontnemen.

Je hoeft niet paranoïde te zijn om het Complot der Complotten hierachter te ruiken. Het is echter buiten mijn macht om ąlle beerputten open te maken. Ik heb een aanzet gegeven: houdt uw ogen en oren open, zou ik zeggen. Ontrafel het Complot der Complotten!

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

3 Reacties

  1. HiD senior heeft in dit licht nog een andere complottheorie:
    “De vergrijzing bestaat niet”
    Zij is bedacht door de regering/ de pensioenfondsen om de pensioenen te kunnen korten, de bijdragen te verhogen en de pensioensleeftijd te verhogen.

    Tegen dit alles kan ik slechts zeggen:
    “Never attribute to evil that which can be adequately explained by stupidity.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *