Berlevåg

Ik heb, een paar jaar geleden, een reis gemaakt – geen reis IRL, bedoel ik, maar een reis via Wikipedia – van Zuid-Noorwegen naar Noord-Noorwegen. Van Kristiansand in het zuiden naar Berlevåg (dat je zou kunnen vertalen als Paarlenbaai) in het noorden, in Finnmark. Berlevåg ligt op zo’n 70 graden noorderbreedte, aan de Barentsz Zee, en heeft, door de Warme Golfstroom min of meer hetzelfde klimaat als Egmond aan Zee: ’s winters wordt het er hoogstens min 15° en ’s zomers wordt het er soms 30°. Het is dus maar een fractie extremer dan hier. De hoofdstad van de provincie Finnmark, Vardø, ligt overigens nog oostelijker dan bijvoorbeeld Istanbul of St. Petersburg.

Wat zou ik graag het geld en het gestel hebben gehad om naar Berlevåg te reizen, daar een huis te kopen en te gaan wonen temidden van de Sami’s! Rendieren houden, sneeuw, op zalm vissen, je eigen zalm klaarmaken! (Met Indonesische kruiderij.)

Maar het is niet anders. Ik blijf hier, een Sami in eigen land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *