Win een exemplaar van Top of the Blogs (Nederlandse editie)!

Top of the Blogs prijsvraag!Hallo lieve lezers, Tom hier. Ik heb een idee. Jullie kennen vast wel Top of the Blogs, dat mooie boekje dat werd verloot onder 50 gasten van het Blogbal. Een bloemlezing van de betere online teksten, geselecteerd door het blogbalcollectief. Welnu, dat boekje is inmiddels te downloaden en er gaan geruchten dat het binnenkort ook te koop is via Amazon. Maar het lijkt mij ook wel toepasselijk als er een aantal exemplaren onder bloggers gaan circuleren in ruil voor een blogpost.

Naakte molrat en ik hebben het goede voorbeeld al gegeven. Check het gedicht dat ik schreef in ruil voor haar exemplaar van Top of the Blogs.

Tweet van Naakte Molrat

Wat is het idee? De blogger die zijn of haar exemplaar beschikbaar stelt, bepaalt de vorm van de bijdrage en geeft 5 woorden die in de blogpost verwerkt moeten zijn. Verder moet de bijdrage minimaal 300 woorden tellen. Bij algeheel welbevinden plaatst de weggever de bijdrage op zijn of haar blog. De inzender ontvangt Top of the Blogs per ommegaande post. Zijn er meer inzendingen? Dan kiest de weggever een winnaar.

Heb jij jouw Top of the Blogs al gelezen? Stel hem op deze manier beschikbaar op je blog. Ik heb hem inmiddels uit, dus bij deze stel ik mijn exemplaar weer beschikbaar. Bijdragen kunnen hieronder in de reacties. De winnende inzending wordt geëerd met een volwaardige plek op Nurks. En de winnaar krijgt natuurlijk het Blogbalgeschenk thuisgestuurd.

De vereisten:

Vorm: toneeltekst
Totaal aantal woorden: tussen de 300 en 500
Woorden die erin moeten voorkomen: Nurks, telegram, bijenwas, spoorwissel, broodrooster (met dank aan @RenevDensen en @wslegers)

Succes!
Tom

Update 1: het stemmen kan beginnen!

Update 2: Cyrus Frisch heeft overtuigend gewonnen met maar liefst 61 procent van de stemmen. Lees zijn winnende toneeltekst ‘Het grote gebaar’.

13 Reacties

  1. Wellicht ligt de drempel wat hoog. Vooral dat je er een toneeltekst van moet maken. Een normale woordenrally lijkt me al aardig genoeg. Met als voorwaarden dat de woorden wel in de gegeven volgorde moeten komen.

  2. Ja, het gaat niet om zo maar wat natuurlijk. Daar mag iets tegenover staan. Maar goed, als er geen toneelstuk binnenkomt, gaat de prijs misschien wel naar de inzending die op een andere manier boven de rest uitsteekt. Probeert u maar iets, mensen. Wij zullen u niet naakt door de straten rijden.

  3. Het telegram

    Situatie: een dorpsplein. Midden op het plein zit een man op een stoel. Om hem heen heeft zich een groep mensen verzameld. De mensen kijken aandachtig naar de man op de stoel. Naast de groep staat een koopman achter een kraam. Vanaf de zijkant stapt een man (de boodschapper) het plein op. Hij draagt twee zware tassen met zich mee. Even neemt hij de situatie in zich op en spreekt dan de koopman aan.

    Boodschapper: Wie is dat?
    Koopman: Dat is de Denker des Vaderlands.

    Boodschapper: Wat doet hij?
    Koopman: Hij denkt.

    Boodschapper: Waar denkt hij aan?
    Koopman: Dat weet niemand. Hij is er zo een van de oude stempel.

    Boodschapper: Hoe bedoelt u?
    Koopman: Hij denkt eerst goed na voordat hij iets zegt. Zo ging dat vroeger, blijkbaar. Soms duurt het dagen. Dan zit hij alleen maar nurks voor zich uit te staren.

    Boodschapper: Vermoeiend.
    Koopman: Vertel mij wat. Geef mij Stine Jensen maar. Die doet ongeveer hetzelfde, maar dan heb je tenminste nog iets om naar te kijken.

    -stilte-

    Koopman: Wie bent u eigenlijk?
    Boodschapper: Ik ben de boodschapper.

    Koopman: De boodschapper?
    Boodschapper: Ja.

    Koopman: Welke boodschap komt u brengen? Heeft u misschien een telegram voor mij?
    Boodschapper: Ik kom niets brengen. Ik kom iets halen.

    Koopman: Jammer.
    Boodschapper: Hoezo?

    Koopman: Het zou voor de verandering wel eens leuk zijn om een bericht te ontvangen. Ik hoor nooit wat… Wat komt u halen?
    Boodschapper: Bijenwas

    Koopman: Bijenwas?
    Boodschapper: Bijenwas.

    Koopman: Ik heb geen bijenwas hoor.
    Boodschapper: O.

    Koopman: Wat moet een mens anno 2011 nog met bijenwas?
    Boodschapper: Heeft u wel eens gehoord van vierkante wielen?

    Koopman: Nee.
    Boodschapper: Sommige treinen hebben vierkante wielen. Bijenwas kan dan wonderen verrichten. Het schijnt ook te werken bij een bevroren spoorwissel. Ik bedoel: het zorgt ervoor dat een spoorwissel niet bevriest.

    Koopman: Meneer, sorry dat ik het moet zeggen. Normaal praat ik niet zo tegen vreemden, maar u kletst uit uw nek.
    Boodschapper: Hoho, ik ben slechts de boodschapper. Ik heb het ook maar van horen zeggen.

    Koopman: Dat zeggen ze allemaal. Wat koop ik daarvoor?
    Boodschapper: Heeft u misschien iets wat op bijenwas lijkt?

    Koopman: Tja, wat lijkt er nu op bijenwas? Ik heb een broodrooster.
    Boodschapper: Doe die dan maar. Ik ben de boodschapper. Ik kan niet met lege handen terugkeren.

  4. Het grote gebaar

    [Het toneel is donker. We zien niets. We horen alleen twee stemmen. Van een man en een vrouw.]

    Man: Moet dit nu echt?
    Vrouw: Wat?

    Man: Dit. Wat wij aan het doen zijn. Moet dit?
    Vrouw: Ja, zo staat het in het script.

    Man: Dat heb ik gelezen ja. Maar waarom? Welk doel dient het?
    Vrouw: Weet ik veel. Kinderen maken?

    Man: Doe niet zo flauw. Ik meen het serieus. Wat hebben de mensen hier nu aan?
    Vrouw: Zit toch niet zo te zaniken, nurkse vent. Probeer je te ontspannen. Anders wordt het nooit wat.

    [Het licht gaat aan. Nu is te zien dat op het toneel een bed staat waarin een man en een vrouw aan het neuken zijn. Beiden hebben het syndroom van Down. Naast het bed zitten twee mannen in een witte doktersjas.]

    Man: Ook dat nog. Echt hoor, seriously, ik vraag het nog één keer: wat de fok zijn we hier aan het doen?
    Vrouw: We maken een statement.

    Man: Een statement? Waartegen?
    Vrouw: Tegen het uitbuiten van het syndroom van Down in de media.

    Man: Heeft hij je dat verteld?
    Vrouw: Nee, Cyrus vertelt mij nooit wat. Maar ik ken hem ondertussen wel een beetje. Heb je De Wereld Draait Door nog gezien de laatste tijd.

    Man: Met die mongolensoap bedoel je.
    Vrouw: Precies. Heb je nog wat bijenwas voor me? Het schuurt een beetje.

    [De man reikt onder het bed en geeft de vrouw een pot bijenwas. De vrouw smeert het spul tussen haar benen.]

    Man: Ik vind het wel een paardenmiddel. Had hij het niet wat subtieler kunnen aanpakken?
    Vrouw: Nee, zo is Cyrus. Hij is de man van het grote gebaar. Als het niet spettert, dan hoeft het van hem niet. Letterlijk. Herinner je je het stuk Jezus/Liefhebber nog?

    Man: Was dat die voorstelling met Cees Geel?
    Vrouw: Nee, misschien is het ook wel van voor jouw tijd. Het was met een zwakzinnige kerel die zich aftrok op het podium.

    Man: zozo
    Vrouw: Na een van de voorstellingen kregen we een telegram van iemand die op de voorste rij had gezeten. Of we de stomerij wilden betalen.

    Man: Dat bedoel ik. Dat kun je toch geen kunst meer noemen? Die vent is gewoon krankzinnig. Ze zouden zijn hoofd eens moeten openzagen om te kijken of er misschien ergens een spoorwissel verkeerd staat afgesteld.
    Vrouw: Ach, je bent gewoon jaloers. Dat stuk geldt toevallig wel als het boegbeeld van reality theater.

    Man: Reality my ass. Volgens mij probeer je Cyrus alleen maar zover te krijgen dat hij zijn lul in je broodrooster stopt.
    Vrouw: Hier reageer ik dus niet op.

  5. @ OZ,ik denk dat je hoed aan de kapstok kunt laten hangen. Ik denk dat we hier te te maken hebben met een van de enititeiten van de heer Jan Kluizinga. Heel geraffineerd probeert hij hier, misschien wel i.s.m. Max, enkele exemplaren van dat geweldige boek Top of the blogs bimnnen te halen. Ik zou het maximaal aantal woorden maar ‘ns tellen.

  6. Kom op mensen, schrijf nog eens wat. Dan hebben we tenminste wat te kiezen. Ik geef jullie nog een paar dagen, maar dan moeten we toch echt een winnaar aanwijzen. Of misschien doe ik het wel via een poll. Die hebben we nog niet gehad op Nurks, geloof ik. En dan is er natuurlijk een kans dat het boekje naar Oscar van Woensel gaat, of hij het bovenstaande nu heeft geschreven of niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *