Stijloefeningen (52) – Six words story

Gezocht: Stijloefeningen van Queneau. Gevonden: babyschoentjes.*
* Omdat deze stijloefening niet alleen qua vorm, maar ook qua inhoud zo overduidelijk knipoogt naar de moeder aller six words stories (‘For sale: baby shoes, never worn’, van Ernest Hemingway), hecht de auteur eraan te melden dat de babyschoentjes in bovenstaand verhaal daadwerkelijk zijn gedragen.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

14 Reacties

 1. Ja. Hoewel mijn zoontje ook schoentjes heeft die ie nooit heeft gedragen, omdat ie vanaf het begin te grote voeten had.

 2. Even streng. (1) Het is heel makkelijk. Met alle respect Max, deze stijloefening was ongetwijfeld je snelste van de 52 tot nu toe, en niet alleen omdat het maar 6 woorden waren. Je kunt elk verhaal in zes woorden samenvatten en door dat te doen direct een schijn van diepzinnigheid wekken. (2) Die moeder van Hemingway is misschien nog wel de ergste. Je kunt er aan een lagere scholier mee uitleggen wat literatuur is. “Kijk, dit staat er, maar wat er dan achter zit… Nog eens iets anders dan 7 delen Herrie Potter, niet?” Maar het is een gênant eenvoudig puzzeltje, waar de lagere scholier die doet wat van hem gevraagd wordt, namelijk even nadenken, toch vragen bij gaat stellen. Er zijn, naast de dood van de baby en de schoenmaat, nog wel meer redenen waarom babyschoentjes misschien nooit gedragen zijn. Of misschien zijn ze wel gedragen, maar zien ze er als nieuw uit. Beetje jokken zoals wel vaker gebeurt, met als resultaat ongelukkige sales pitch.

  (Als ik dit soort dingen vroeger bij Nederlands zei, zei mijn lerares dat ik als een echte bèta reageerde. Dat zit me nog altijd dwars, zoals de welwillende lezer merkt.)

  1. Mag ik het opnemen voor de moeder. JUIST omdat er meerdere redenen denkbaar zijn, is het een goed verhaal. Als er maar een (1) reden zou zijn val je terug naar de ‘klasse Kluun’.

 3. Ben ik volledig met je eens, Wouter. Ik kan zelfs een two words story bedenken. Maar vooruit: Max mag toch ook wel eens een gemakkelijk rondje hebben?

 4. O ja, Max mag ZEKER een makkelijk rondje hebben, geen twijfel aan! En hij brengt het er helemaal niet slecht af, dat moet ook gezegd worden – klik eens op dat linkje en je ziet échte kneuzen. Want er is toch nog een verschil tussen makkelijk en helemaal niets.

 5. Vind ik ook: daar zie je échte kneuzen.
  Max heeft misschien behoefte aan nieuwe injecties van ideeën. Ik denk aan dingen als: gewichtheffers (‘Mijn naam is Piet van der Kruk en dit is de kampioenschap te Kazan. Dat ligt in de Russische Federatie, en daar is Kamsjatoerian, die weegt 77,27 dus zeg maar 77½ kilo en die gaat nu 159 kilo uitstoten, en dat gaat lukken… Nee! Ja! Nee, het gewicht is te zwaar voor hem. Hij durft het ijzer niet aan!’).

 6. Het aardige is, van alle stijloefeningen heb ik hier het langste over nagedacht. Ergens rond de tiende Stijloefening begon het al, het nadenken over een zeswoordenverhaaltje. Maar gewoon een samenvatting in zes woorden vond ik te mager. Het moest toch iets meer zijn. Je hebt een twist, iets extra’s nodig. Ik dacht eerst om er ‘Je vindt nooit wat je zoekt’ van te maken. Maar dat was dan weer te weinig verhaal. En toen, woensdag 13 april viel dan eindelijk bovenstaand kwartje. Ik vind ‘m zelf zeer goed gevonden (want Six Word Stories zullen zelden van een hoog literair niveau zijn, het gaat om de vondst). Waarom was ik hier dan wel tevreden mee? 1) Het is een samenvatting van het verhaal dat ik nu al 51 keer had verteld, 2) Het is een echt verhaal met een twistje (ik zoek iets, maar vind iets anders) en 3) (en dat deed ’t ‘m) hij knipoogt naar het oerzeswoordenverhaaltje van Hemingway.

  Kortom, ik beschouw dit als mijn grootste prestatie binnen deze hele exercitie.

  1. Ik was hier wel een beetje bang voor, dat je er al een tijdje mee rondliep, en dan telt het op natuurlijk. Ik denk alleen dat als iemand je had gezegd “En nu een zeswoordenverhaal”, en jij dan eerst “Huh?” gedacht had en dan, de regels gelezen hebbende, een zeswoordenverhaal had gemaakt, er ongeveer hetzelfde uitgekomen zou zijn, in een minuut of tien. Maar dat is speculatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *