18 Reacties

 1. Helaas, Max. Zie ook mijn mail van vanmorgen. Regel 6 is fout, want dat moet één woord zijn. En regel 8 moet op regel 4 rijmen, en wel perfect. Ook moet het een puntdicht zijn.
  Je zou het aldus kunnen veranderen:

  Stijloefeningen ligt
  Bibliotheeksgewijs
  Niet waar het hoort. Gloeien-
  De godver! Zo!

  Het klopt metrisch misschien niet helemaal, maar het is zo al beter.

 2. Heroïsche poging. Erg mooi, die Hollandse Ráymond Queneau. Doet een beetje denken aan Karel van het Reve, die zijn broers stelling dat een goede schrijversnaam uit twee trocheeën bestaat adstrueert met de bekende Russische schrijver Léo Tólstoj.

  Regel zeven is alleen nog wat moeizaam voor lezers die niet weten dat die uit twee dactylussen (dactyli?) moet bestaan. Mijn twee centen:

  Stijloefeningen zijn
  Bibliotheeksgewijs
  Kwijt dus mijn zoonlief krijgt
  Schoentjes cadeau

 3. Die is mooi. Vooral dankzij die dus. Wordt het wat logischer van. Ik denk dat ik uw twee centjes maar gebruiken.

  Ik was weer eens te snel.

  1. Dat is ook het mooie van die olleke bollekes, vind ik: die regel 6. Je kunt er zelfs een prijsvraag mee maken: schrijf een olleke bolleke met in regel 6 het woord analfabetische of onmededeelzaamheid of cliëntonvriendelijk.

 4. Alleraardigst! Natuurlijk kan ik als Drs. P adept nog wel wat zeuren (enjablement mag volgens mij alleen tussen 3-4 en 7-8), maar zelf kon ik niks beters verzinnen en ik denk dat dhr Polzer dit zonder afgrijzen onder ogen zou kunnen krijgen.

   1. Nou ja, het laten doorlopen van zinnen sowieso. volgens mij moet regel 1 eigenlijk een uitroep zijn (of verzuchting, zegswijze, motto etc), regel 2 het onderwerp, maar de Drs. is daar ook niet altijd even strikt in geweest.

 5. Ik zal je even meenemen in de versies. Eerst stond er dit:

  Op het stationsplein de
  Regen daalt zachtjes ik
  Zoek naar een boekwerk van
  Raymond Queneau

  Stijloefeningen ligt
  Niet waar het hoort in de
  Bibliotheek ik koop
  Shoes voor mijn zoon

  Toen kwam Ben met z’n eerste reactie, waarna ik van de laatste alien dit maakte:

  Stijloefeningen ligt
  Bibliotheeksgewijs
  Niet waar ’t hoort, zoonlief krijgt
  Schoentjes cadeau

  En toen kwam Wouter nog met twee centjes, waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Met bovenstaande resultaat tot gevolg. En daarna kwam Horst met nog enige kanttekeningen.

  1. Ja dat had ik allemaal gevolgd, maar het waarom van die berispingen van lezers ontging me volledig. Nu begrijp ik het pas! Het is een dichtvorm!

  1. Ik kende alleen het versje Olleke Bolleke Rubisolletje Olleke Bolleke Knol maar hoe ik het ook wende of keerde, ik kon er jouw gedichten (voor of na verandringen) niet in terug vinden.
   Leuk, zo’n dichtvorm! Wat zijn Nederlanders toch een grappig volkje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *