9 Reacties

 1. Nee, want dan kan zwart kalmpjes bijvoorbeeld pion c7 inpikken, en wit kan zwart niet matzetten op de volgende zet. Die eerste zet van wit is veel absurder en krankzinniger, en als je hem ziet of zelf gevonden hebt, dan zul je op de knieën vallen en uitroepen: ‘Sam Loyd is God!’

 2. Als de dame naar h4 gaat, kan zwart Ke3 spelen, em dan kan wit hem nooit op de tweede zet mat zetten. Nee, je moet iets veel idioters doen, waardoor opeens de witte toren, het witte paard, de witte koning én de witte dame geweldig blijken samen te werken.

 3. Ik wordt er behoorlijk gek van, van dit probleem, de oplossing moet inderdaad van geweldige klasse zijn, ik zie hem nog niet. Overigens werden mij vorige pogingen beinvloed door de positie van de zwarte en witte pionnen, en ik nam het probleem ook niet serieus genoeg. Nu kijk ik er dus geheel anders tegenaan, tot wanhoop toe.

 4. 1. Db4, Lxb4
  2. Pg4 mat.

  Zwart moet veld d4 blijven dekken, want daar dreigt wit anders met 2. Dd4 mat te zetten. Die loper weghalen kan dus niet, want dan doet die witte toren weer mee, met Pg4 mat.
  Dus moet zwart zijn dame op de lijn a7-e3 houden. Hij kan hem niet op b6, c5 of d4 zetten, want dan pakt wit gewoon zijn dame en is het ook meteen mat.

  Nog een mogelijkheid: zwart speelt 1…, De3. Maar dan sluit hij zijn koning op. Wit speelt 2. Dxe1 mat.

  Laatste mogelijkheid:
  1. Db4, Ke3
  2. Pg4 mat.

  Leuk is het schaakspel toch, hè?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *