Hoger en dieper en gevaarlijker

Hoger en dieper en gevaarlijker is de titel van het toneelstuk dat  Jan Kluizinga (47) uit Dirkswoud onlangs heeft opgevoerd in het Parochiehuis van de St. Claraparochie. Het wordt tijd dat Kluizinga landelijke bekendheid krijgt, dus misschien is het een goed idee als ik de complete toneeltekst ook in Nurks laat verschijnen. Dus daar gaat ie.

JAN KLUIZINGA

(Jan Kluizinga draagt een paarse pruik en heeft een wat lichter paars pak aan. Naast hem, op een tafeltje, staan verschillende flessen wijn of gin. Hij komt onbekommerd op, een beetje dronken, lijkt het.)

Het is, dames en heren, een waar genot om voor u op te treden. (Jan Kluizinga maakt enkele onduidelijke dansbewegingen.) Voor u op te treden, ik dank u voor uw welwillend applaus. God bestaat! De Here God, welzeker. Ook voor Hem mag u wel even een donderend applaus loslaten. Dank u, namens de Here.(Een meisje komt vanachter het gordijn tevoorschijn en fluistert iets. Jan Kluizinga luistert en gaat verder.) Deodorant is satansgoed, dames en heren, ik krijg net de tekst binnen van een telegram, dat luidt (Jan Kluizinga haalt een briefje uit zijn jaszak, en leest daarvan voor): Veroordeelt niet de mens. Stop. Want zo gaat dat in telegrammen, mensen. Stop! (Jan Kluizinga haalt uit een binnenzak van zijn jasje een glas tevoorschijn, dat hij vult met gin en daarna snel ledigt.) Zoals ik braah! net zei: ik was er bij en was niet geschokt. (Jan Kluizinga vult het glas voor de tweede maal en drinkt het weer snel leeg.) Een Kluizinga is wel wat gewend, wij zijn in onze pubiteit komma hik! zuipers geweest, punt! (Jan Kluizinga vult een volgend glas en drinkt het leeg.) Maar hersenbeschamingen? Wij niet, daar hebben wij nooit overlast van gehad. (Jan Kluizinga vult weer zijn glas met gin en drinkt het leeg. Daarna zet hij de fles aan de mond en drinkt de fles leeg.) Zo dan! Einde voorstelling! Rrroept u maar! Braah! Wat zei u, mevrouw? O ja. De spoorwissel is een plantje, dat zien wij toch zo graag, het groeit in heel Europa, van de Wolga tot de Taag. Rrroept u maar, mensen! Wat zei u? O ja. Het broodrooster is een plantje, dat zien wij toch zo graag, het groeit in heel Europa, van Moskou tot Den Haag. Dank u braah! wel, dank u wel! (Tot slot begint Jan Kluizinga te wankelen en te draaien. Hij maakt een buiging naar de coulissen.)

Doek.

2 Reacties

  1. We beschouwen dit als een inzending. Al is er binnen de jury wat discussie over het afwijkende gebruik van het verplichte woord “bijenwas”. Maar daar komen we vast wel uit. Dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *