Complottheorieën: farmaceuten


Het Europees parlement heeft een richtlijn, genaamd THMPD (Traditional Herbal Medicinal Products Directive oftewel Richtlijn 2004/24/EG), aangenomen dat de handel in medicinale kruiden aanpakt. Kruiden zullen aan dezelfde eisen als medicijnen moeten voldoen.

Het klinkt plausibel. Eigenlijk gaat het om een amendement van een eerdere wet, begrijp ik als ik doorlees, waarbij ik de indruk krijg dat die uitsluitend in het leven is geroepen voor de bestwil van de Europeanen. Verlichting van de plicht tot registratie hier, gemak van het indienen daar, soepele procedures. Waar maken de actievoerders zich dan zo druk om?

Om de desastreuze gevolgen. Het testen van medicijnen en het voldoen aan alle vereisten kost honderdduizenden euro’s per middel. De farmaceutische multinationals kunnen dat moeiteloos betalen, maar de kleine boertjes? De kwekers van tijm bijvoorbeeld, een eeuwenoud bekend natuurlijk antibioticum, kunnen zo’n bedrag nooit ophoesten, want tijm verkoop je niet voor 40 euro per doosje van 10 pillen. En dan hebben we het nog over een kruid dat verhoudingsgewijs veel verkocht wordt. Veel geneeskrachtige kruiden zoals pau d’arco of cat’s claw (andere natuurlijke antibiotica) komen bovendien uit derdewereldlanden. Die kruiden kunnen we vanaf mei 2011 op onze buik schrijven. Zelfs een onschuldig groeisel zoals pepermunt zal onderworpen worden aan de kostbare procedure, waarvan gezegd wordt in richtlijn 2004/24/EG dat het om een eenvoudige handeling gaat.

Waarom zou het kleine boertje geen tijm of pepermunt meer mogen verkopen? Waarom ben ik per mei 2011 strafbaar voor het hebben van een pot ijzerhard op mijn balkon? Omdat die plantjes de pech hebben aantoonbaar werkzaam te zijn tegen veelvoorkomende ziektes. Daar willen de farmaceuten alleenheerschappij over. De Grote Farmaceuten hebben zich in de dageraad van de Europese Unie verenigd in een krachtige en puissant rijke lobby die de leden van het Europees Parlement onafgebroken benaderen. Benaderen is hier een eufemisme, benaderen als in ‘met tonnen aan smeergeld smijten’, als in ‘dreigmiddelen gebruiken om schandalen de kop in te drukken’. Zie affaire Mediator waarbij onwelgevallige journalisten foto’s van hun kinderen en minidoodskisten kregen opgestuurd. En zie andere schandalen. Bij de pillenindustrie wordt meer omgezet in reclame dan in medicijnen. Dat loopt in de honderden miljarden euro’s. Picture het kleine tijmboertje in zijn idyllische moestuintje.

De juridische tekst mag positief overkomen, de term richtlijn zelf is ronduit misleidend. Alsof het om een advies ging, dat elk land vrij is om te volgen. In werkelijkheid zijn de lidstaten wel degelijk verplicht tot implementatie. Per 30 april 2011 treedt deze richtlijn in werking.

Gelooft u mij niet? Hoor dit: Richtlijn 2004/24/EG wordt ondertekend door niemand minder dan… D. Roche, Voorzitter van de Raad van de Europese Unie! Roche… is dat niet toevallig een mastodontische pillengigant?

Nu zult u zeggen: Dit is te gek voor woorden, dat wordt nooit toegepast. Nou watch them doing it. En teken gelijk even de petitie hier en hier! Help het kleine tijmboertje!

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

5 Reacties

 1. Het is maar goed dat je er zelf ‘Complottheorieën’ boven hebt gezet, anders ging ik meteen naar Amsterdam om je een pak op je broek te geven.
  Waar die maatregel toe zal leiden, is een verbod op bijvoorbeeld het handelen (=oplichten) van lieden als Willem van Moosdijk, de Kruidendokter uit de jaren zestig, uit het Brabantse Kasteren. Heel goed, dus.
  Waar die maatregel ook toe zal leiden, en ook dat is een zeer gelukkig gevolg, is een verbod op het zetten van tekstjes op pillendoosjes in de trant van: ‘TIJM – een krachtig antibioticum!’ Want dat ís tijm helemaal niet. Je kunt tijm door je eten doen (tijm is heel lekker in je broodschotel met broccoli en ei, of in je gemarineerde olijven met ui), maar daar blijft het wel bij.
  Natuurmedicijnen… blijft er verre van! Koop eens een abonnement op het blad Skepter.

 2. Ik denk ook niet dat de tijmboertjes zullen lijden onder de maatregel. Tenzij men eist dat ik in het vervolg mijn lamsvlees marineer in antibiotica.

 3. Een raadsel hoe iedereen zich laat inpakken door Big Pharma.
  Bijna niemand komt op het idee ‘hier klopt iets niet’.
  Neem de mexicaanse griep die een gewone seizoensgriep was –
  34 miljoen vaccins voor slechts 600 miljoen euro! – ach ons
  belasting geld – getest? nee. Kassa? ja voor Big Pharma en
  belanghebbende aanhangers. Vaccins voor baarmoederhals-
  kanker zelfde verhaal. Gewone kruiden uit je moestuin
  doodeng – tenslotte heeft Big Pharma ‘het beste met je voor’.

 4. Zo langzamerhand gaat dit gehate EU-parlement (wat mij betreft kunnen ze trouwens opflikkeren met hun “gezegende” Verenigd Europa waar verdeeldheid en haat steeds verder toenemen!) zich precies gedragen uit een fabel waarin een boer en kwartels de hoofdtoon vormen en dan ongeveer zo:

  De kwartel en de boer

  Een vrouwelijke kwartel had haar nestje gebouwd in het korenveld en ze woonde daar met haar vier kuikentjes, die er elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat naar hartelust speelden. Op een dag kwamen de kuikentjes geheel overstuur bij haar thuis.
  Ze zagen hun moeder al van ver en riepen: “Moeder, we moeten onmiddellijk verhuizen, we moeten hier weg want wij hebben de boer vandaag horen zeggen dat hij morgen het graan gaat afmaaien!”

  De moeder bleef heel kalm en ze zei: “Rustig maar, vertel nou eerst maar eens precies wat er nou is gebeurd.”
  “Nou,” begonnen de kuikentjes, “We waren in het korenveld aan het spelen en toen hoorden we de boer tegen zijn zoon zeggen: “Ga jij eens aan de buren vragen of ze ons morgen komen helpen bij het oogsten van het graan.”
  “Oh,” zei moeder kwartel, “is dat alles? Nou, ga dan maar weer lekker spelen want er is helemaal niets aan de hand daar ik eraan twijfel of die buren de boer inderdaad komen helpen. Jullie moeten echter morgen wél heel goed opletten wat de boer wederom zegt.”

  De vier kuikentjes begrepen er helaas niets van dat hun moeder zo koelbloedig bleef. Ze waren bang en verbaasd maar zij deden alsnog wat hun moeder had gezegd.
  De volgende dag gebeurde er niets, het korenveld bleef zoals het was en er werd niet gemaaid al was de boer daar wel opnieuw aanwezig. Die avond kwamen de kuikentjes weer heel angstig thuis. “Moeder, nu moeten we echt vanavond weg hoor want morgen maken ze ons nest kapot! Morgen gaan ze vast en zeker beginnen met maaien!”
  Opnieuw antwoordde moeder kwartel: “Vertel nu eens rustig wat er is gebeurd. Wat hebben jullie vandaag precies gehoord?
  De kuikentjes vertelden tegen haar : “Toen de zoon van de boer vanmiddag thuiskwam, hoorden we de boer tegen hem zeggen: “Je moet direct naar je ooms en je neven toe gaan en aan hen vragen ons morgen te komen helpen bij het binnenhalen van de oogst. Morgen moeten we echt met maaien beginnen.”
  “Oh,” zei moeder kwartel wederom, “is dat alles? Speel maar gerust verder want morgen zal er helemaal niets gebeuren omdat ik twijfel of die oom en neven komen opdagen. Jullie kunnen buiten spelen maar let wel weer goed wat de boer dan zegt.” De kuikentjes snapten er net als eerst niets van en waren heel bang. Ze wilden het liefst meteen weggaan.

  De dag daarop scheen de hele dag de zon, de kuikentjes speelden in het korenveld en er gebeurde inderdaad niets totdat de boer opnieuw verscheen en zij hem hoorden praten. Die avond kwamen de kuikentjes echter nog banger thuis dan de keren daarvoor.

  “Moeder, we hebben de boer vandaag weer met zijn zoon horen praten, wat moeten we nu toch doen?”
  “Sst, kinderen,” zei de moeder, “laat eerst maar eens aan mij horen wat jullie deze keer hebben opgevangen.”
  “Nou, vandaag riep de boer zijn zoon weer bij zich,” vertelden de kuikentjes. “Wij verstopten ons in de buurt, om alles zo goed mogelijk te kunnen verstaan. Opeens hoorden we de boer tegen zijn zoon zeggen: “Zoon, je bent bij de buren op bezoek geweest, je bent bij je ooms en je neven op bezoek geweest, maar ze zijn allemaal niet gekomen. Er zit niets anders op dan dat we morgen zelf met de oogst beginnen.”
  Toen de kwartel moeder dit hoorde, zei ze spontaan: “Nou wordt het tijd voor ons om héél snel ons nest op te ruimen en te vertrekken want morgen wordt er hier WEL gemaaid.”
  “Maar moeder,” vroegen de kuikentjes, die er (net als eerst) echt niets meer van begrepen, “hoe weet u nou dat er morgen wél wat gebeurt?”
  “Tja,” zei de moeder, ” tot twee keer toe gingen de boer en zijn zoon anderen om hulp vragen hij het oogsten en twee keer bleven ze wachten tot anderen hen zouden helpen maar die hadden daar vast geen zin in omdat ze daar ongetwijfeld toch niets voor terugkregen. Maar nu gaan ze toch uiteindelijk zélf aan het werk, dus wordt er morgen gemaaid.”
  De kwartels braken hierop vliegensvlug hun nestje af en vertrokken, in de hoop nog voor het vallen van de nacht een nieuwe woonplaats te vinden, héél ver weg van de boer die teveel op anderen had gerekend maar daarin constant teleur werd gesteld!

  Moraal: De boer vertegenwoordigd het Europarlement die uitzaaiden en wilden oogsten en zij vroegen anderen om hulp die toch al geen vertrouwen in hen hadden zoals de voormalige oostbloklanden. De kwartels vertegenwoordigen de EU-burgers die liever op de vlucht slaan zodra de EU hen bedreigd (wie weet zelfs door de metro heen), uitbuit en in staat is om hen allen neer te maaien!
  En als het Europarlement niet héél goed oppast met hun misselijke geldsmijterij dan lopen ze dadelijk het risico dat hun speciale trein door woedende burgers met stenen worden bekogeld of met explosieven, afgeworpen door hun “vrienden”, de gehate moslimextremisten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *