Stijloefeningen (37) – Letterlijk

Rond 12.00 uur stap ik uit de bus, die er letterlijk acht uur over heeft gedaan. Op het plein van Amsterdam Centraal. De regen geselt letterlijk mijn gezicht. Ik duw het wagentje voort waarin mijn zoontje ligt te slapen. De mensen die langs lopen, gedachteloos, ik zou ze letterlijk kapot kunnen slaan. Maar dat doe ik niet. Ik ben een beschaafde jongeman. Figuurlijk gesproken.

Voor de bibliotheek word ik letterlijk staande gehouden door een vrouw. Ze heeft helblauwe ogen, en houtskoolzwart haar. Ze praat Engels met een Frans accent. Of dit het postkantoor is. In m’n beste Frans antwoord ik: ‘Je naisse quoi, maar als dit het postkantoor is, dan ben ik brilsmurf. Letterlijk.’ De vrouw luistert amper. Ze kijkt achter zich naar een auto die zich letterlijk met 12.000 kilometer per uur, achteruit rijdend uit de voeten maakt. Alsof de man achter het stuur op de vlucht is voor een kudde olifanten.

Binnen sta ik bij de Q. Ik bekijk letterlijk elke kaft die ik tegenkom, maar Stijloefeningen is nergens te vinden. Ik raadpleeg de online catalogus. Daar staat dat Stijloefeningen wel degelijk aanwezig is! Mijn klomp breekt. Letterlijk. Ik besluit om nog één keer goed te kijken, maar dan nu met een medewerker. Wij kijken en zien niets. (Figuurlijk dan, we zien uiteraard wel andere boeken, we zijn niet blind.) De medewerker raadt aan om het magazijn even te mailen. Daar hebben ze vast nog wel een exemplaar. Die hebben letterlijk alles. Ik mail naar het magazijn. Een kleine vijftien uur later krijg ik bericht. ‘Stijloefeningen van Queneau ligt op de daartoe aangewezen plek op de tweede verdieping bij de Q.’ Er knapt iets in me. Letterlijk.

Op het Bos en Lommerplein stap ik een babywinkel in om babyschoentjes te kopen voor mijn zoontje.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

9 Reacties

 1. Graag gedaan. Ik laat ‘m denk ik nog wel een keer terugkomen. Want ik vond dit verders een van de mindere afleveringen, al zeg ik het zelf. Het werkte minder goed dan ik hoopte. Misschien had ik er spaarzamer mee moeten zijn.

 2. Ja, je hebt gelijk: één van je mindere afleveringen. Ik zit altijd eerst naar je titel te kijken en dan te bedenken wat er zou kunnen komen. Daar had ik nu geen idee van. Hoogstens dacht ik: er komen nu 26 zinnen, vooraf gegaan door a), b), c) t/m z). Als je het zo zou doen, hoef je in de tekst zelve weinig meer te veranderen. Of je doet het met de eerste letters van je zinnen: Aangezien ik om 12.00 uur etc. Bouwputten overal etc. Constant word ik achtervolgd door etc.
  Maar dat zinnetje heb je er handig in gezet!

 3. Het ging me om het feit dat mensen het woord letterlijk vaak verkeerd gebruiken. Onlangs hoorde ik Twan Huys zijn gast (een gerenommeerde kok, die voor de groten der aarde kook) aankondigen: ‘Hij kookt letterlijk de sterren van de hemel.’ Ik wist niet wat ik me daar bij moest voorstellen. Ik weet eigenlijk niet eens wat hij nu wil zeggen. Waarom dat letterlijk? Of heeft letterlijk een andere betekenis dan ik altijd heb gedacht?

 4. Ja, dat begreep (en begrijp) ik. Met ‘letterlijk’ bedoelen ze eigenlijk ‘echt’, maar ze zeggen geen ‘echt’ omdat dat te gewoon is. De meeste mensen kunnen niet goed Nederlands schrijven, omdat ze denken dat iets fraaier moet worden gezegd dan normaal.
  Het zou eens moeten worden onderwezen op de middelbare scholen: je kunt in je teksten beter zoveel mogelijk normale woorden gebruiken. Daar worden je teksten beter van, is mijn letterlijke overtuiging.

 5. Op zich heb ik niks tegen het woord letterlijk, het stoort me alleen dat mensen letterlijk zeggen terwijl ze figuurlijk bedoelen. Maar ‘Hij kookt figuurlijk de sterren van de hemel’ slaat nergens op. Dat letterlijk lijkt tenminste nog ergens op.

 6. Ik ga aziatisch eten, straks: ik heb mijn kipfilet geknipt en er groenten bij gedaan, straks doe ik er nog een hand noedels bij, en ik doe er nog wat woksaus door- en wat satésaus overheen.
  Les twee voor de middelbare school: laat dingen als ‘figuurlijk’, ‘letterlijk’, het ironieteken of die smileys weg uit je teksten. Schrijf gewoon wat je wilt zeggen, en trek er een normaal gezicht bij.

 7. Ik dacht dat er met “letterlijk” een soort strikt naturalisme bedoeld werd, een droge omschrijving. Maar het gebruik van “letterlijk” om figuurlijke zaken kracht bij te zetten kan ook op de zenuwen werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *