Stijloefeningen (21) – Sonnet

Bus 21, 12 uur, begin van de week
Mijn zoon slaapt in zijn wagentje, en zo
Ga ik op zoek naar Stijloefeningen van Queneau
In de Openbare Bibliotheek

In het Engels met een sexy Frans accent
Vraagt een vrouw, met haren zwart als blackberry
Is zis dze post office? No, zeg ik, dze library.
Een auto rijdt weg. Zij draait zich om en rent

Binnen zoek ik bij de Q maar geen spoor
Van Stijloefeningen. Ik kijk op de compjoeter
‘Het is er wel’, zingt het digitale koor

Maar niks. Ik mail nog naar het magazijn
Mail terug: het boek ligt waar het hoort. Ik foeter
En koop babyschoentjes op het Bos en Lommerplein

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

7 Reacties

 1. Heel mooi gedaan, maar er zijn toch twee aantekeningen. Ten eerste wordt het woord ‘computer’ zo gespeld en uitgesproken als ‘kompjoeter’. Er is geen reden om de uitspraak hier aan te houden. Je laat de naam Queneau toch ook gewoon staan?
  En ten tweede die Stijloefeningen. Door dat woord heb je metrisch een probleem. Als je het vervangt door eerst ‘een boek’ en later door ‘Queneau’s boek’, dan schiet je al een stuk op. Toch?

 2. Compjoeter vond ik leuk om te schrijven. En dat ik met Stijloefeningen een metrisch probleem had, dat dacht ik inderdaad al, maar ik wilde het woord Stijloefeningen erin houden. Dan maar een beetje buitenmetrisch rommelen. Heb ik nooit zo’n moeite mee.

 3. Ik heb nog geprobeerd om iets te doen met ‘Exercices de style’, maar als je dat al zou willen, dan moet je je hele gedicht omvergooien.
  Maar het is inderdaad zo dat je Stijloefeningen het best kon behouden. Maar het is zo’n rot woord, vind je ook niet? Het zou beter zijn als je zou zeggen: Stijloeféningen. Maar ja.
  Let wel: ik vind het nog steeds een goed gedicht, en die zwarte blackberry, dat is een gouden vondst.

 4. Ja, maar het blijft een rotwoord, waar je in gedichten althans weinig goeds mee kunt uitrichten.
  Goed, in een vrij vers kun je er nog wel mee toe, maar in een sonnet is het een ramp. Ik heb net Nieuwsuur gezien, met Markje Rutten. Het is te hopen dat die peiling (34 zetels voor de regeringscoalitie) uitkomt, morgen. Ik ga in elk geval zeker stemmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *