41 Reacties

 1. Nee, da’s jammer. De oplossing: 1. Lf8! Het maakt dan niet uit wat zwart doet, hij gaat de volgende zet mat.
  Je bent misschien wat in de war door de rare positie van de zwarte koning.

 2. Gevraagd werd: mat in twee zetten. Van Kd2 naar Ke3 kan dus altijd. Nee, hij móet in twee zetten mat staan. Daarvoor zorgt alleen 1. Lf8 (maakt de weg vrij voor zijn dame, en maakt nog wel meer wegen vrij, zoals je kunt zien). Mooie opgave, niet?!

 3. Het is al een oude stelling uit 1889. Waarschijnlijk dat ze toen nog niet alles wisten van schaken, dus mogelijk dat er meerdere opties naar een oplossing in twee zetten zijn.

 4. Ja, het is wel een oude stelling, ik denk uit een partij uit die tijd, want er staan een hoop overbodige stukken in de stelling (torens, paarden, pionnen), maar een betere zet dan 1. Lf8 valt toch niet te bedenken. Voor een tweezets mat.

 5. Beide koningen staan op de 1e rij. Welke letter je ook combineert met een letter. De koningen kunnen maar een stapje naar boven doen per zet. Dus zoals ik al zei kunnen de koningen hooguit naar 2 en dus is het pertinent onmogelijk naar 3 te gaan als je minstens in ogen schouw houdt dat wit zwart in 2 zetten schaakmat zet en dat je één zet per zet speelt.

 6. Ja, maar jouw oplossing 1.Tb1 levert op: 1…Kd2. 2. Dd1, Kc3 (daar vergiste ik me in) en dat is geen mat in twee.
  Nee, je moet altijd in deze opgaven de meest ongelooflijke zet proberen. Een dame die van a1 naar h8 gaat en een zet later weer terug naar a1. Daar houden die schaakcomponisten van. Trouwens, ik ook.

 7. Een ludieke actie van je Ben en ik en meerderen neem ik aan onder ons kunnen dat wel waarderen. Probeer het dan één per week. Elke zaterdag een schaak uitdagingkje. Leuk.
  Verder dan dit ga ik niet. Schaken kost gewoon te veel tijd.
  Actualiteiten vind ik toch veel boeiender vooral als het open en eerlijk is en de waarheid verslaat. Maar in ieder geval bedankt voor dit intermezzo Ben.

 8. Ja een goed idee Ben, zo ben ik dan minstens één keer per week op nurks magazine, dankzij jou. Free advertisement voor
  nurks.
  Het was niet juist van mij, ik houd ook van jojoën in het schaken.

 9. ja precies dat zag ik ook al toen ik het op schreef. Zo’n diagram vind ik heel lastig. Een schaakbord is overzichtelijker. En elk diagram heeft weer ander vertoningen hoe de stukken er uit zien. Voor mij niet echt handig. Schaken kan ik wel, maar schaak probleem diagrammen zijn eigenlijk te moeilijk voor mij. Dus een per week is voor mij wel genoeg. Dus dan volgende week zaterdag de oplossing?

 10. Ik wou niet reclame maken voor Nurks, hoor. Dat maakt wel reclame voor zichzelf, zou ik zeggen. Gewoon, door de goede stukjes die er af en toe op staan. Van Oud Zeikwijf, van Wouter van den Berg, vooral van Max Molovich, van mij misschien ook. Van Kippfest. Noem ze maar op.

 11. Jawel, maar wat noem je progressieve sites? Wat we vroeger progressief noemden, dat wordt tegenwoordig minder progressief gevonden, denk ik. Maar de, zeg maar, GroenLinks-achtige sites, daar kijk ik wel eens naar. De PvdA-achtige-sites, ook wel, soms.
  Maar ik kijk ook naar de PVV-achtige sites, want je moet je vijanden kennen.

 12. Morgen pak ik het schaakbord erbij dan kan ik het me beter voorstellen en kijk ik nog even naar mijn laatste oplossing.
  Ik ga nu iets anders doen. Welterusten voor straks.

 13. Wit speelt 1. Lf8 omdat er dan dreigt: 2. Da1 mat. Daar valt weinig tegen te doen, want zwart kan wel 1…Lxb2 spelen, maar dan speelt wit 2. Lxh6! mat.

 14. Ik heb al jaren niet geschaakt, maar Tb1 Kd2 Db4 lijkt me toch redelijk mat.

  (oja, jammer dat ik je geen hand heb kunnen geven afgelopen week, Ben. Stille aanbidder is een groot woord, maar ik lees je stukken in elk geval graag)

 15. Ja, redelijk mat. Maar na die zetten doe ik eenvoudig Lc3.
  Het is met die tweezetten eigenlijk eenvoudig: doe met je eerste zet iets met een donkere dreiging. Daarin voorziet 1. Lf8! want dat dreigt Da1 mat.
  Daar kan zwart wel iets tegen doen (1…, Lxb2) maar dan gaat hij toch mat door 2. Lxh6. Zwart kan ook 1…, Kxb2 spelen, maar dan gaat hij mat door 2. Da3.

  (Ja, dat is jammer. Helaas kon ik niet komen, door ziekten, een ziekelijke heimwee, en eigenlijk ook door mijn hekel aan vergaderingen. Maar het is een groot goed, te weten dat je gelezen en gewaardeerd wordt. Dank!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *