Freud!

Freud heeft ons willen vertellen dat wat wij doen, eigenlijk komt door wat wij on- of onderbewust willen. Wat wij onbewust willen, ik zou niet weten wat het is. Wat wij onderbewust willen: idem dito. Er is nog geen studie geweest over dat on- of onderbewuste ‘gedrag’. Ja, er zijn wat dingen geweest over bijvoorbeeld het overspronggedrag (het likken van de lippen van Geert Wilders zou je daaronder kunnen vatten: wil hij nu iets zeggen, of vluchten, of aanvallen? Ik zou zeggen dat hij te weinig vloeistof heeft in zijn mond, dus niks overspronggedrag).

De problemen die Freud aanpakte, waren ook eigenlijk geen problemen. Niks schizofrenie, niks depressie. Het waren probleempjes van de vrouwelijke of de mannelijke elite van voor de Tweede Wereldoorlog. Wie geld had, ging naar Freud. En die legde ze dan uit wat er aan scheelde (bijvoorbeeld dat mevrouw helaas een homoseksuele man had).

Freud heeft wel een grote invloed gehad op onze psychiaters en psychotherapeuten. Helaas. Ze hebben nog niet ingezien dat ze met een fraud van doen hadden. Ik kan het weten, want ik heb de afgelopen dertig jaar verscheidene psychiaters gesproken.

Nu ben ik benieuwd hoeveel mensen (behalve ik) ook Picasso zo’n fraud willen noemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *