Complottheorieën: Het Blogbal


In maart 2010 besloot Oud Zeikwijf dat het welletjes was. Het Boekenbal was verworden tot de show der middelmatige lettertikkers. Als ze maar in de smaak vielen bij het gros der natie. Als ze maar de kassa spekten van de boekenverkopers. Als die literair waren dan waren de bloggers dat ook, dus moest er een Blogbal komen. Ondanks bergen van tegenslagen hield ze vol en tadaa! In maart 2011 zag het eerste Blogbal het levenslicht.

De CPNB (Collectieve Propaganda voor het Nederlands Boek) zag dat met lede ogen aankomen. Als oppermachtig wezen in lectuurland waren ze blijven steken in het papieren tijdperk. Dat was hun brood en dat van hun onderdanen. Het was niet in hun belang dat men opeens GRATIS hun leesvoer van het www zouden halen. Daar zouden ze een stokje voor steken.

We hebben het geweten.

Er werd kwistig gestrooid met smeergeld. Als eerste werd de pittbul der internetpenoze luisterend naar de naam Bert Brussen omgekocht. Dat was makkelijk, bij niet zo’n integere man. Hij moest felle stukken schrijven tegen het Blogbal, hij zou worden nageaapt door zijn trouwe en bange volgelingen. Kat in ’t bakkie.

Vervolgens kochten ze heel Hilversum om, en ook AT5. De media zouden het Blogbal doodzwijgen. De persberichten moesten linea recta de prullenbak in. Dat ging wat moeilijker: al gauw dreigde het Blogbal het enige leuke te worden die avond op het Leidseplein. Vooral voor AT5 was het een dobber: Oud Zeikwijf hoorde immers bij hun team en ze hadden beloofd te komen filmen. Maar ook zij zwichtten. AT5 verkeert voortdurend in geldnood, dat is algemeen bekend. Oud Zeikwijfs redacteur mocht er wel zijn, maar op persoonlijke titel. Geen officiële delegatie. Die dag werd er op AT5.nl melding gemaakt van een poedel die in de Lekstraat een halfuurtje zoek was, van een vrijwilliger die zich bijzonder uitgesloofd had en van een burenruzie in Betondorp. Geen woord over het Blogbal.

De CPNB wreef zich in de handen. Dit ging de goede kant op.

Dan nog de avond zelf ruïneren: de Balie werd vriendelijk verzocht (Kling! Kling!) de geluidstechniek te laten wapperen, de laptoppen van de organisatie te killen en het licht in de zalen zo fel mogelijk te laten schijnen om het geheel een ongezellige indruk te geven. Van de artiesten gaf er één gehoor aan de opdracht om de sfeer te saboteren: in plaats van de jazzy engelstalige liedjes die ze op de achtergrond zou zingen, veranderde zij stiekem haar plannen. Ze joeg de gasten weg met opdringerige en aandachteisende zelfmoordliedjes. Ook zorgde de CPNB dat de brave huispianist van het Blogbal, die bij herhaalde verzoeken en dreigementen zijn poot stokstijf hield, vervangen werd door een draak van een kapsoneslijer, die iedereen zo zou tergen dat ze uiteindelijk massaal vertrokken.

Als klap op de vuurpijl jatten zij het weergaloze idee van Tom de Jager om een levensgroot beeld van Harry Mulisch, de voormalige mascotte van het Boekenbal, te maken, zodat Harry op het Blogbal aanwezig kon zijn. Voor het Boekenbal lieten zij ook maar een beeld van Harry Mulisch vervaardigen, door niemand minder dan de vrouw van Ronald Plasterk. Het complot was tot elke laag van de samenleving doorgedrongen.

PowNews gooide roet in het eten. Als enige in medialand spuugden zij in het gezicht van de CPNB: ze incasseerden de cash, en gingen vervolgens gewoon hun gang. Zij maakten een waarheidsgetrouwe korte reportage over deze memorabele avond. Je kan ook niet anders verwachten van een jonge dwarse omroep, niet waar? Of waren zij gewoon bang voor Oud Zeikwijf, die immers berucht is om haar rake klappen met d’r laptop? We zullen het wel nooit weten.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

11 Reacties

 1. Volgend jaar: het Blogbal op een ándere avond houden dan het Boekenbal. Een week tevoren, dat is veel effectiever.

  1. Tsja, daar zegt u wat. Kunnen we gelijk de associatie met die stoffige boeken lostrekken en PAAAAMMMM!!! Alleen de nieuwe stofvrije uberboeken!

 2. Jort Kelder maakte nog (zij het een tikkie aan de late kant) reclame voor het blogbal bij de wereld draait door.

  En ik las net dat er in de boekenweek deze keer minder omzet was. Dat blogbal heeft dus toch geholpen.

 3. Hè, hè, het jaarverslag is klaar. Ik zou volgend jaar gewoon het Leidseplein afhuren. Pal voor hun neus aan het blogballen slaan. Dan hebben de gasten van het Boekenbal, die zo lang in de rij moeten staan, ook wat te beleven.

 4. Ik heb iemand dit blogbal wel de perfecte generale repetitie horen noemen. De naam is nu bekend. De datum ook. In 2012 zijn blogs NOG overledener en dus nog vitaler dan in 2011. Met andere woorden, volgend jaar wordt een absoluut briljante première voor het feest dat Blogbal heet.
  Overigens ben ik van mening dat er meer smokings gedragen moeten worden.

 5. Best Oud Zeikwijf, (hoe oud eigenlijk?..en hoe zeikerig precies?..)

  Met alle respect hoor, maar tóch blijf ik het zielig vinden voor die poedel in de Lekstraat: Volledig terecht dat AT5 een ploeg van héb-ik-jou-daar daarheen zendt..

  Voor wat betreft het Blogbal: Misschien volgend jaar geen solopianist maar een goed bandje met teksten geïnspireerd op Het Boekenbal?..:
  http://www.youtube.com/watch?v=O-EcEH31Y2o

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *