Tuigdorpen

Wat mij het meeste stoort aan die ideeën van Wilders is de volledige vrijblijvendheid.
Er is, ook op Wilders’ hoofd, echt geen haar die denkt dat dit plan ook werkelijkheid wordt.
‘Tuigdorp’, komt er niet. Nooit. Never. Niet zolang Wilders geen absolute macht heeft in dit land.

Dat is maar goed ook, voor Wilders.
Want ook hij moet er vast niet aan denken dat er ’tuigdorpen’ bestaan. Dat je voor de realisatie van ’tuigdorpen’ verantwoordelijk bent.

Hoe ga je in een ’tuigdorp’ orde handhaven, hoe ga je daar veiligheid garanderen? Hoe ga je de rest van Nederland beschermen tegen bovenop elkaar levende veelplegers? Wie gaat daar een supermarkt beginnen? Wie opent daar een dokterspraktijk? Wie wil een veelpleger in ’tuigdorp’ nog verzekeren? Of de inboedel van een inwoner van ’tuigdorp’?

Hoe worden de kinderen geschoold in ’tuigdorp’? Wie geeft iemand uit ’tuigdorp’ een baan? Welke bank vestigt zich in ’tuigdorp’?

Er bestaan al genoeg locaties in Nederland waar je geen betere burger, maar een betere crimineel wordt: gevangenissen.
Hoe denk u dat de jeugd die opgroeit in een ’tuigdorp’ zich gaat ontwikkelen?

Alleen onder een totalitair regime is dit plan te realiseren.
Een regime als in Iran bijvoorbeeld.

Berend Quest
Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven

12 Reacties

 1. Man, we zitter er nu al (ja: nu al) meer tijd aan te besteden dan onze Blonde Gedoger er aan besteed heeft. Het moet gezegd: Wilders weet weer precies hoe hij zijn stemvee kan paaien, en anderen mateloos irriteren. Ik hoorde het op de radio, staat kennelijk in de krant voor Wakker Nederland. Ach, mijn goede vader zei altijd: de Telegraaf is een foute krant. Ik ga even de frisse lucht in.

 2. Iets anders: hoe krijg ik het voor elkaar dat naast mijn reactie ook mijn knars wordt afgebeeld? Of is dat alleen voor Nurksers? In dat geval: boehoe!

 3. Het is mij volledig ontgaan dat Wilders dit gezegd had. Toen ik, na scanning van de titel, aan het lezen van dit artikeltje begon, dacht ik dat het over tuindorpen zou gaan. Maar nee dus, tuigdorp. Mooi gevonden weer. Het doet in de verte denken aan de manier waarop Jacobse en Van Es Nederland gingen herindelen. De Grieken werden op Texel geplaatst dat Grieksel ging heten. Groningen en Drenthe gingen, te danken aan de daar volop aanwezige schapen, Tunesingen heten. En de Randstad werd blankstad.

  Maar dit is natuurlijk veel praktischer. Tuigdorp. Of zouden het tuigdorpen worden? Elke provincie z’n eigen tuigdorp. Eigenlijk zou er een Nederlandse Saramago moeten opstaan om een roman over zo’n tuigdorp te schrijven, want werkelijkheid zou het inderdaad wel nooit worden.

 4. Ik vind het wel interessant, sociologisch dan hoor, om te zien hoe zulke ideeën steeds weer opnieuw opkomen. Want dit hebben we toch al geprobeerd, in Nederland? ‘Asocialendorpen’? Ik weet niet meer of het kort voor of kort na de Tweede Wereldoorlog was. Of zelfs nog een eind in de jaren vijftig. Daar leerden asocialen dat ze elke dag de vloer moesten dweilen etc. (Ja, er bestaan mensen die van nature niet elke dag hun vloer dweilen!!)

  Of wil Wilders van die tuigdorpen juist een soort reservaten van maken waar juist geen enkel toezicht op is?

  Jullie hoeven deze vragen niet te beantwoorden hoor, als jullie dit een waste of time vinden. Maar ja, ik vind het wel interessant, ergens.

 5. Ik zou die tuigdorpen bevolken met de échte veelplegers: bouwfraudeurs, bankdirecteuren etc., maar dat is natuurlijk slechts een linkse hobby.

 6. In Den Haag had je de controlewoningen aan het Zomerhof. Inderdaad een hof, met slagboom en politieagent. De geplaatste gezinnen daar werden heropgevoed door maatschappelijk werkers. Dat was voor de oorlog. Na de oorlog woonden daar (zonder slagboom of politieagent of heropvoeding) de ‘a-socialen’. Zo noemden wij ze, want die lui die stalen zo maar de eerlijk door ons bijelkaar gerausde kerstbomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *