Het is allemaal de schuld van Maxime Verhagen (5)

Afgelopen woensdag of donderdag was de Nationale Zondebok 2011 te gast in het TV-programma NOVA Collegetour. Onder leiding van Twan ‘Heeft Iemand Mijn Feestneus Gezien?’ Huys beantwoordde Maxime Verhagen vragen van studenten. Know your enemy, luidt een aloude raadgeving. Maar wijze raad is er om naast je neer te leggen: ik heb niet gekeken. Als het om zondebokken gaat, is het immers beter om zo min mogelijk te weten. Enige kennis kan een ongefundeerde beschuldiging alleen maar in de weg zitten. Voor je het weet blijkt Maxime Verhagen een sympathieke hobbybloemschikker met een zwak voor Poolse weespuppies.

Dat ik niet heb gekeken, wil nog niet zeggen dat ik er niks van heb meegekregen. Zo kregen wij in de aankondiging van het programma uitentreuren te horen dat Maxime Verhagen van mening was dat de zogenaamde ‘multiculturele samenleving’ was mislukt. Alsof de multiculturele samenleving een project is dat destijds bedacht is door een stel managers, uitgetekend op een white board, met hier wat pijlen en daar wat cirkels rond doelstellingen, targets en weet ik veel hoe dat allemaal heet. Maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Dat wat je de ‘multiculturele samenleving’ noemt, is nog maar net begonnen. Als je allerhande mensen uit verschillende culturen bij mekaar flikkert, hopende dat alles, geholpen door de zachtaardige inborst van de mens in het algemeen en die van de nobele wilde in het bijzonder, vanzelf wel goed komt, dan lijkt het me logisch dat daar nog het een en ander aan schort. Het is een beetje als met kleien: het duurt even voordat het ergens op lijkt. Als het over honderd jaar nog steeds een zooitje is, dan heb je recht van spreken, dan mag je concluderen dat de multiculturele samenleving is mislukt. Voorlopig is het niet veel meer dan een wensgedachte voor de een, en een stok voor de ander om de een mee te slaan.

Momenteel leven we niet in een multiculturele samenleving, maar in een multiculturele langs-elkaar-heenleving op z’n best en een multiculturele tegen-elkaar-aan-botsing op z’n slechts. Nu zijn er krachten in ons land gaande die ervoor ijveren om van de multiculturele langs-elkaar-heen-leving een uniculturele dwangbuis te maken. Dit omdat de multiculturele samenleving is mislukt. Tot deze krachten behoort dus ook Maxime Verhagen. Maar als de multiculturele samenleving al is mislukt, dan is dat de schuld van Maxime Verhagen. Want Maxime Verhagen is de schuld van alles. Het is typisch voor een Nationale Zondebok dat dit niet tot zijn botte kop door wil dringen.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

4 Reacties

  1. Wist je dat Maxje’s ooms en tante (Merkel, Sarkozy en Cameron) een tijdje geleden met precies dezelfde uitspraak op de proppen kwamen?
    Ik had eigenlijk gehoopt/verwacht het in je stuk terug te vinden, vandaar de vraag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *